Bağımsızlık Yolu Genel Sekreter Yardımcısı Rahvancıoğlu’nun Türkiye’ye girişine izin verilmedi. Kıbrıslı muhaliflere sıkça uygulanan N-82 kodu nedeniyle ülkeye alınmayan Rahvancıoğlu, Kıbrıs’a geri gönderildi.

Bağımsızlık Yolu Genel Sekreter Yardımcısı Rahvancıoğlu’nun, Ankara'ya girişi engellendi

Politika Servisi

Ankara’da temaslarda bulunmak üzere Kıbrıs’tan Türkiye’ye hareket eden Bağımsızlık Yolu heyetinde yer alan Genel Sekreter Yardımcısı Münür Rahvancıoğlu’nun Ankara’ya girişi engellendi. Girişi N-82 kodu gerekçe gösterilerek engellenen Rahvancıoğlu, Ankara’dan Kıbrıs’a giden bir uçakla adaya geri gönderildi.

Kıbrıs halkının yürüttüğü mücadeleyi Türkiye’deki sosyalist çevrelere aktarmayı ve buradaki partilerle ilişkileri geliştirmeyi hedefleyen heyetin geri kalan üyeleri ise Ankara’ya giriş sağladı. Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Bağımsızlık Yolu Genel Sekreteri Celal Özkızan, “Baskılar ne bizleri yıldıracak ne de bir adım geri atmamızı sağlayacaktır” dedi.

N-82 MUHALİFLERE UYGULANIYOR

Söz konusu uygulama ile kişinin ülkeye girişi, beş ay ila beş yıl arasında veya duruma göre süresiz olarak yasaklanıyor. N-82 tahdit koduyla ise yabancı uyruklu vatandaşların Türkiye’ye girişi ön izne bağlı tutuluyor. N-82 tahdit kodu, özellikle şimdiye kadar Türkiye’ye ziyarete gelen AKP iktidarına muhalif Kıbrıslı Türklere yönelik uygulandı.

Benzer bir durum temmzu ayında da yaşanmıştı. Eski Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRT) müdürü Kıbrıslı Türk gazeteci Aysu Basri Akter, ailesiyle birlikte tatil amacıyla Türkiye’ye geldiğinde N-82 koduyla ülkeye girişine izin verilmemişti.

Geçtiğimiz yıl da Türkiye’de bazı Kıbrıslı Türklere uygulanan N-82 tahdit koduna yönelik Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş’ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya cevaplaması için soru önergesi sunmuş, ancak böyle bir uygulamanın neden uygulandığına dair Soylu’dan bir yanıt gelmemişti.

'ENGELLEMENİN CEVABI YOK'

Konu ile alakalı BirGün’e konuşan Bağımsızlık Yolu Dış İlişkiler Sekreteri Mustafa Keleşzade, şu ifadeleri kullandı:

"Kendisini N-82 kodu ile girişini engellemelerinin ardından telefonu elinden alındı, ‘girişi uygun olmayan yolcular’ isimli bir alana alıp orada sorguya çektiler. Bu uygulamayı bir süredir uyguluyorlar. Daha önce de N-82 koduyla Türkiye’ye almadıkları birçok yazarımız, aydınımız oldu. Bunun sebebi Kıbrıs’ın kuzeyindeki muhalif sesleri bastırmak. Konuyla alakalı ise Türkiye’den hala cevap alamıyoruz."

Engelleme hakkında Türkiye’den hiçbir cevap alamadıklarını dile getiren Keleşzade, "Ne kadar irademizi bastırmaya çalışsalar da, korku ortamı oluşturmaya çalışsalar da biz mücadelemize devam edeceğiz. Heyetten diğer arkadaşlarla biz buradayız. Kıbrıs’taki durumu, mücadelemizi aktarmaya devam edeceğiz" dedi.