Sortland ve Parvela ikilisi, kahramanlarının dertlerini dikkate alan iki yazar olarak, kör göze parmak sokan didaktik bir dilden kaçınıyor. İkili maceranın ve hayal gücünün varolan her şeyin ötesinde olduğunu söylüyor

Bağır çağır, daha yeni başladık!

DİLARA AKSOY

Almanya’nın en önemli çocuk edebiyatı ödülü kabul edilen Deutscher Jugendliteraturpreis’e 2005 yılında layık görülen Bjørn Sortland ve tüm dünyada eleştirmenlerin takdirini kazanan Ella serisinin yaratıcı Timo Parvela’nın birlikte kaleme aldığı Kepler62 serisinin ilk kitabı Davetiye, Ebru Tüzel çevirisiyle Can Çocuk Yayınları etiketiyle okuyucusuyla buluştu.

Tüm dünyanın yakından takip ettiği akıllı telefon ve bilgisayar oyunu Angry Birds’ün illüstrasyon ekibinin üyelerinden Pası Pıtkänen’in resimlediği kitap orijinaline sadık kalınarak tıpkı basımıyla yayına hazırlandı.
Bir uzay macerası etrafında şekillenen Kepler 62, okurlarını kurduğu dünyanın içine kolaylıkla çekiyor. Yarattığı atmosferin gerçekliğiyle salt fantastik bir anlayışın ötesinde okuru büyülü bir gerçekliğe sürüklüyor. Burada iki yazarın kurgudaki hâkimiyeti ve diyaloglardaki gerçeklik ve duygu aktarımını köşe taşı olarak görebiliriz. Dilin yalınlığı ve hikâyeye uygunluğunun yanı sıra olayların sıralanış biçimindeki anlayış okuru rahatlatan ve içine alan bir diğer özellik oluyor.
Sortland ve Parvela ikilisi, kahramanlarının dertlerini dikkate alan iki yazar olarak, kör göze parmak sokan didaktik bir dilden kaçınıyor. İkili maceranın ve hayal gücünün her şeyin ötesinde olduğunu söylüyor.

Bir oyun olmanın ötesinde
Hikâyenin içinden bakarak anlatacak olursak, kahramanlarımız Ari ve erkek kardeşi Joni popüler video oyunu Kepler62 ile tanışır. İşler, oyunla tanışmalarıyla birdenbire değişir. Pahalı olduğu için farklı yollarla oyunu elde eden iki kardeş, geçtikleri her bölümle birlikte kendilerini daha fazla oyuna kaptırırlar.
Bir oyundan çok daha fazlası olan Kepler62 dünyanın kaderini belirleyecektir. Günümüz biliminsanlarının da tartışma gündeminde olan Kepler62 kaynakları tükenmekte olan dünya için alternatif bir yaşam alanıdır. Özel yetenekli çocukları keşfetmeyi amaçlayan video oyununda kural basittir. Bu zorlu oyunun tüm bölümlerini geçebilen çocuklar seçilmiş olarak dünyayı kurtarmak için zorlu bir uzay yolculuğuna çıkacaktır. Kahramanlarımız Ari ve Joni, oyunun bölümlerini geçmek için birbirleriyle yarışırken bir yandan da onları yalnız bırakan anneleriyle hesaplaşırlar. Gerçek ile hayal arasında gidip gelen bu sahnelerde iki kardeşin karar verme anlarını incelikle işleyen kitap, duygu yoğunluğuyla bir anda atmosferini zenginleştiriyor.

İlk davetiye sürprizleri doğuruyor
Hikâyenin sonundan bakarak anlatacak olursak, Kepler62’nin açılış kitabı Davetiye’de Ari ve Joni zoru başararak oyunun tüm bölümlerini geçerler ve uzay yolculuğu için ilk daveti alırlar.
Bjørn Sortland ve Timo Parvela’nın kolektif bir şekilde dönüşümlü olarak kaleme aldıkları altı serilik kitapta Ari ve Joni’yi bekleyen maceralar, zevkli bir uzay yolculuğuyla sınırlı kalmayacaktır.
Bilimkurgunun satır satır işlendiği serinin ilk kitabı Davetiye, kalbinizi hızlandıran bir yolculuğa ilk adımını atıyor.
Davetiye, bağır çağır, “Daha yeni başladık!” diyor.

bagir-cagir-daha-yeni-basladik-306222-1.

KEPLER62

Bjorn Sortland - Timo Parvela
Çevirmen: Ebru Tüzel
Can Çocuk Yayınları, 2017