Don afetinden bağları zarar gören çiftçilerin sorunlarını Meclis kürsüsünden dile getiren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, “Borçlar ertelensin” dedi.

Bağlarda zarar büyük
Fotoğraf: İHA

BirGün EGE

Manisa’nın Saruhanlı, Akhisar, Gölmarmara, Turgutlu, Salihli, Alaşehir ve Sarıgöl ilçelerinde üzüm bağlarını don vurdu. 29 Mart gecesi yağan kırağı ve sıcaklığın eksi derecelere düşmesi sonucu, özellikle erkencil üzümleri don vurdu. Sabah saatlerinde yerler adeta kar yağmış gibi bembeyaz oldu. Güneşin doğması ile erkencil üzüm filizlerinin soğuk vurgunu nedeniyle siyaha büründüğü görüldü. Yaklaşık 10-15 santimetre uzunluğa ulaşan üzüm filizleri don vurgunu nedeniyle yan yattı.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Sarıgöl, Alaşehir, Salihli, Ahmetli, Turgutlu, Gölmarmara, Akhisar, Saruhanlı ilçelerinde yaşayan yaklaşık 25 bin üzüm üreticisi ailenin ciddi zarar gördüğüne dikkat çekti. Bakırlıoğlu, “Zararın yüzde 100’ü bulduğu bağları görmek, ailesinin geleceğini o bağa bağlamış üreticinin çaresizliğini görmek inanın bizi derinden etkiledi” dedi.

Üreticinin yapması gereken en önemli tedbirlerden birinin tarım sigortası yaptırmak olduğuna vurgu yapan Bakırlıoğlu, “Üreticilerimiz ile yaptığımız sohbette birçoğunun tarım sigortası yaptırmadığını, yaptıranların önemli bir kısmının poliçelerinde ‘don teminatının’ olmadığını gördük. Neden diye sorduğumuzda, aldığımız cevaplar üzüm üreticilerimizin yaşadığı açmazı bir kez daha gözler önüne serdi. Üreticilerimizin önemli bir kısmının artık TARSİM’e güveni kalmamış. Hasar sonrası gelen ekspertizlerin hizmetinden memnun değiller. Ekspertiz sonrası hazırlanan raporların gerçeği yansıtmadığını söylüyorlar ve bilhassa kesintilerin çok olduğundan şikâyetçiler. Primlerin yüksekliği ise bir diğer şikâyet konusu. Rakamlara baktığınız zaman üreticiye hak vermemek elde değil. Kimi bağlarda dekar başına 1000 lirayı geçiyor” diye konuştu.

Bakırlıoğlu şunları dile getirdi: “Zirai don ve dolu gibi meteorolojik olayların sıklığı ve şiddeti artıyor. Göller kuruyor, yeraltı suları çekiliyor, kuraklık kapıda. Zarar gören çiftçilerimizin özel bankalar dâhil bankalara olan borçları ötelenip yapılandırılmalı. Üretimin devam edebilmesi için, bu insanların evlerini geçindirebilmeleri için hibe ödemeler yapılmalı, destekler artırılmalı.”