Bağlılık Hasan da Oscar’ı bağlayamaz

Işıl ÇALIŞKAN

94'üncü Akademi Ödülleri (Oscar)’ne Türkiye aday adayı seçilen “Bağlılık Hasan” filmi eleştirmenlerden tepki gördü. BirGün’e konuşan sinema eleştirmenleri filmin “çarpıcı” olmadığını ve Oscar yarışı için de bir avantaj olmadığı görüşünde.

Sinema eleştirmeni Banu Bozdemir tüm tartışmaların başına tutturulması gereken sorunun, “Ülkemizde Oscar adaylığı için uygun film var mı, çekiliyor mu?” olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Ya da soruyu şu şekilde sormak lazım, kendi beğenilerimiz dışında Akademi üyelerinin tercih edeceği filmleri ayırt edebilecek kapasitede miyiz? Geçtiğimiz yıllarda yurtdışındaki önemli festivallerde arz-ı endam eden ya da seyircinin akın ettiği popüler filmler üzerinden şansımızı denedik. Sonuç elde var sıfır!”

baglilik-hasan-da-oscar-i-baglayamaz-940329-1.
Banu Bozdemir - Sinema Eleştirmeni


Murat Tırpan ise sözlerine Oscar'ın dinamikleri açısından Okul Traşı'nın daha doğru bir seçim olduğunu belirterek başlıyor. Bağlılık Hasan’ün tıpkı öncülü Bağlılık Aslı ve yönetmenin diğer filmi Buğday gibi "kutsal olan" üzerinden bir ahlak tartışması yaptığını belirten Tırpan, “Aslı'da annelik, Buğday'da adı üstünde nimet olan buğday ve şimdi de Hacc'a gitmek üzerinden doğru olanı bulmamız için bize parmak sallayan bir sinema bu. 2019'da yine Oscar adayı olan Bal'ın üzerinden çok sular aktı; artık başarılı minimalizmine eşlik eden bu dinsel doğrudanlık Kaplanoğlu'nun sinemasını bambaşka bir noktaya getirdi” diye konuşuyor. Eleştirmen sözlerini “Bağlılık Hasan’ın Oscar yarışında da bir avantaj olmadığı çok açık” diyerek sonlandırıyor.

baglilik-hasan-da-oscar-i-baglayamaz-940330-1.
Murat Tırpan - Akademisyen, Sinema Yazarı


Bağlılık Hasan, babasından miras kalan topraklarda geçimini çiftçilikle sağlayan bir adamın hikâyesini anlatıyor. Oscar için adaylar 8 Şubat'ta açıklanırken, ödüller 27 Mart 2022'de gerçekleşecek törenle sahiplerini bulacak.