Bahadır Grammeşin’in katillerinin yargılandığı dava eksik hususların tamamlanması için 16 Kasım 2017 günü saat 14.00’e ertelendi

Bahadır Grammeşin’in katillerinin yargılandığı davada erteleme çıktı

Yaşar Gökdemir

Kadıköy’de, 8 Mayıs 2015’te kadınlara yönelik tacizi engellemek isterken çeteler tarafından bıçaklanarak öldürülen, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Birleşik Haziran Hareketi (HAZİRAN) ve Eğitim Sen üyesi Öğretmen Bahadır Grammeşin’in katillerinin yargılandığı dava bugün Kartal Anadolu Adliyesi 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme, davadaki eksik hususların tamamlanması için davanın 16 Kasım 2017 günü saat 14.00’e bırakılmasına karar verdi. Daha önceki davada 17 Mart’ta karar çıkmış ve mahkeme, Sanık Erkan Çınar'ı Bahadır Grammeşin'i öldürdüğü gerekçesiyle "Kasten öldürme suçundan" önce müebbet cezasına çarptırmıştı, ardından mahkemedeki iyi hal durumunu gerekçe göstererek cezasını 25 yıla indirmişti. Çınar, işlediği kasten cinayete teşebbüs ve tehdit suçlarından ise 13 yıl ceza alarak toplam 38 yıl hapse mahkûm edilmişti. Mahkeme sonrası BirGün dava ile ilgili ayrıntıları avukat Ayhan Erdoğan’a sordu. Avukat Erdoğan, “Bu celse eksik hususların tamamlanması için 16 Kasım’a bırakıldı. Bu son savunmanın alınması için usulü işlem” dedi. Avukat Erdoğan’ın şunları söyledi: “Yerel mahkemenin kararını verilen cezaların bir kısmı yönünden bizim taleplerimizi kabul ederek bozmayla sonuçlandırdı, uygun bulmadı yerel mahkemenin kararını. Bizim taleplerimiz arasında olan, isteklerimize uygun olan hususlar yardımdan hüküm kurulan 4 sanık hakkında, asli faildir bunlar Erkan Çınar’ın yardım nedeni değil, Erkan Çınar ile birlikte kasten öldürmeyi gerçekleştirmesi nedeniyle kasten öldürmeden cezalandırılmalı, asli fail olarak cezalandırılmalı diye talepte bulunmuştuk. Bozma da bu doğrultuda geldi. Bunlar yardım eden değil, asli faildir, kasten öldürmeden cezalandırılmalı diye geldi.

Bir de tüm sanıklar yönünden yaralamada alt sınırdan birlikte olmaları ve silahlı olmaları nedeniyle alt sınırdan uzaklaşıp daha fazla ceza arttırmak gerekir dedi. Bu yönleriyle yargılamaya bugün başlanıldı. Yasa gereği de bu yargılama istinafın kararı kesin olduğu için herhangi bir itiraz yapılamaz. Herkes sadece buna uymak zorunda mahkemede… Mahkeme doğru bir karar ile bu istinafın kararına yasa gereği uyup yargılamada eksik olan ek iddianame düzenlenerek, Hasan Özcan hakkında kasten öldürmeye teşebbüsten bir yargılama faaliyeti için başvuruda bulundu. Hatta daha önce bulunmuş şimdi akıbetini sordu. Yani sonuçlandıracak şekilde bir celse geçti. Sanırım iki celse içerisinde ek iddianame gelince sanıkların savunmalarını alıp hüküm kuracak. Yani bizim taleplerimiz aslında gerçekleşmiş oluyor. Cezalarının fiillerine uygun verilmesi gerekiyordu, önceki kararı da sanıkların fiilleri yardım eden şeklinde değerlendirmişti. Biz böyle olmadığını, bunların fiillerinin 37. madde çerçevesinde katılan asli fail, iştirak eden şeklinde söylemiştik. Olayın oluşuna uygundu bizim isteğimiz, yani herhangi bir nedenle farklı bir talep değildi. İlla ki ağır cezalar alsınlar değil. Olayın oluşu buydu. Ve buna da uygun bir sonuç alacağız. Bu celse eksik hususların tamamlanması için 16 Kasım’a bırakıldı. Bu, son savunmanın alınması için usulü işlem.”

bahadir-grammesin-in-katillerinin-yargilandigi-davada-erteleme-cikti-353952-1.