7 yıl önce kadınlara yönelik tacizi engellemek isterken çeteler tarafından katledilen öğretmen Bahadır Grammeşin, Edirne’deki mezarı başında anıldı. Eğitim Sen ve ÖDP üyesi Grammeşin için Buçuktepe Mezarlığı’nda bir araya gelen ailesi, yol arkadaşları ve SOL Partililer, “Düşlerinin peşindeyiz Baho” dedi. Öte yandan SOL Parti üyeleri yarın saat 19.30'da Kadıköy İlçe Örgütü'nün önünde Grammeşin için anma töreni düzenleyecek.

Bahadır Grammeşin mezarı başında anıldı: Düşlerinin peşindeyiz Baho!

HABER MERKEZİ

İstanbul Kadıköy'de 9 Mayıs 2015 günü kadınlara yönelik tacizi engellemek isterken çeteler tarafından katledilen Eğitim Sen ve ÖDP üyesi öğretmen Bahadır Grammeşin, ailesi ve yol arkadaşları tarafından Edirne’deki mezarı başında anıldı.

Buçuktepe Mezarlığı’ndaki anma etkinliğinde konuşan ablası Başak Grammeşin, “Bugün burada olan herkes burada olmamak için eminim her şeyini verirdi” diyerek sözlerine başladı.

bahadir-grammesin-mezari-basinda-anildi-duslerinin-pesindeyiz-baho-1012684-1.

Kardeşinin ölümünün üzerinden 7 yıl geçtiğini ve onu yaşatmak için pek çok şey yaptıklarını söyleyen Grammeşin, şunları dile getirdi:

“Bir arkadaşım Gezi’nin en güzel zamanlarındayken demiş ki; ‘Dikkat et başına bir şey gelmesin.’ O da ‘Yok benim başıma bir şey gelmez, benim ismim uzun. Benim ismimle slogan atılmaz’ demiş. Ama 7 yıl önce bugün sığdırdık o slogana ismini. Bahadır gittiğinden beri hem her şey değişti hem hiçbir şey değişmedi. Bir kere çok ciddi bir yer kaplıyordu hayatımızda. Bu boşlukla başa çıkma hali bizi değiştirdi, bilemez olduk ne yapacağımızı. Bununla baş etmeye çalışırken memlekette de bir sürü şey oldu, Suruç, Ankara patlaması… Memleketin bir yerinde savaş çıkıt, Bahadır’ın gözlerine bakmaya cesaret edemediği çocukların başına bir sürü şey geldi. Kötüye doğru değişti. Bir taraftan da bizim bu kötülük karşısında bir inadımız var. Bu inat sayesinde ayakta kalıyoruz. Bugün bu inatla buraya geldik. Bahadır’ın arkadaşları bu inatla yaz okulları yapıyorlar. Onun gibi inatçılar hem emaneti devralmış olarak hem de bu hayatı böyle güzelleştirmeyi bildiğimiz için böyle devam ediyorlar.”

bahadir-grammesin-mezari-basinda-anildi-duslerinin-pesindeyiz-baho-1012682-1.

MÜCADELESİNİ OMUZLARIMIZDA TAŞIYORUZ

Grammeşin’in yeğeni Yağmur Milena Sarpkaya ise dayısının öğrencilerinden ‘çocuklarım’ diye bahsettiğini ifade etti.

Sarpkaya, “Şimdi büyüyüp onun mücadele inadını, öğrencileriyle kurduğu ilişkiyi anlayabildiğim bir noktaya gelmişken onunla beraber yol yürüyememek, onunla sohbet edememek çok acı. Onun inadının sadece bana değil hayata olduğunu, karanlığa gericiliğe karşı eşitlik, aydınlık yarınlar için mücadele inadı olduğunu bilerek mücadelesini omuzlarımızda taşıyarak anıyoruz onu. Burada mezar başında andığımız gibi çocukları gülümsettiğimiz, girdiğimiz her alanda eşitlik, adalet, aydınlık yarınlar için inatla mücadele ettiğimiz o alanları dönüştürmeye çabaladığımız sürece bir şekliyle dayımı da anmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

bahadir-grammesin-mezari-basinda-anildi-duslerinin-pesindeyiz-baho-1012685-1.

UNUTMAK VE VAZGEÇMEK MÜMKÜN DEĞİL

Grammeşin’in yol arkadaşlarından ve SOL Parti PM Üyesi Ateş Koç ise şunları ifade etti:

“Bahadır’ı hatırlamak, anmak, ondan bahsetmek… Bu hayatımızın tatsız bir dönemi değil onun güzelliklerini hatırlatıyor. Uğruna mücadele ettiği, yaşadığı zamanını, emeğini kavgasını verdiği güzellikler. Bununla beraber hatırlıyoruz Bahadır’ımızı. Derdi olanın, canı sıkkın olanın yanına gider oturur, yoldaşlık eder. Bahadır gittikten sonra fark ettim: Sarıyer’de, Esenyurt’ta, Gebze’de insanlarla oturmuş, arkadaşlık etmiş. Hatıralarımızda, ufkumuzda yeri var. Vazgeçmek, unutmak mümkün değil. İnandığı, mücadele ettiği değerlerden geri adım atmak mümkün değil.”

Yol arkadaşı ve Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı İbrahim Tataroğlu da Grammeşin ile Tekel direnişi sırasında tanıştığını aktardı ve “Hayata yaklaşımı, neşesi, mutluluğu ismiyle özgürleşmiş birisi. Gezi’de vakit geçirdik, beraber Beşiktaş maçlarına gittik. Bahadır gibi dünyayı değiştirme arzusu kuvvetli bir insanı anmak çok zor” dedi.

SOL Parti Edirne İl Sekreteri Nevzat Çolak da şunları söyledi:

“Bahadır’la okulu bitirip Edirne’ye döndükten sonra tanıştık. Ölen arkadaşlarımızı anmak için düzenlediğimiz ‘Güneşin çocukları’ etkinliğinde sunumu Bahadır yapacaktı. Bahadır güzel bir sunum hazırladı, yoldaşlarımızı andık. Ama maalesef bugün katledilişinin 7’nci yılında mezarının başında Bahadır’ı anıyoruz. Bu benim için çok acı bir durum.”

SOL Parti üyeleri yarın saat 19.30'da Kadıköy İlçe Örgütü'nün önünde Grammeşin için anma töreni düzenleyecek.

DAVA DA NE OLDU?

İstanbul Kadıköy’de tam 6 yıl önce kadınlara yönelik tacizi önlemek isteyen Eğitim Sen üyesi, ÖDP’li ve BirGün dostu öğretmen Bahadır Grammeşin, sokak çeteleri tarafından katledilmişti.

Grammeşin’in öldürülmesine ilişkin dava İstanbul Kartal Anadolu Adliyesi’nde iki kere görülmüştü. Anadolu 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada, Grammeşin’i katillerinden Erkan Çınar’a 25 yıl diğer sanıklara da çeşitli cezalar verilmişti.

Aile ve avukatlar, katillere verilen cezaları yeterli görmemişti. Avukatların verilen cezalara itirazı, üst mahkeme tarafından kabul edilmemişti. İkinci kez görülen davada 5 katil ‘kasten öldürme’ suçundan müebbet almıştı.