Masada olan 22 büyükşehrin 11’inde CHP’li, 10’unda da İYİ Partili isimler ittifak adına aday olacak. Liderler ‘baharın yakın olduğunu’ söylese de hayal kırıklığından yorulan seçmene bu ittifakın heyecan vermesi şimdilik zor görünüyor

Baharı beklerken...

YAŞAR AYDIN yasaraydin@birgun.net

CHP ve İYİ Parti arasında devam eden ittifak görüşmeleri deyim yerindeyse direkten döndü. Heyetler arası görüşmeler tıkanınca düğümü liderler çözdü ve bir ara formül bulundu. Buna göre masada olan 22 büyükşehirin 11’inde CHP, 10’unda da İYİ Partili isimler ittifak adına aday olacak. Mersin belirsizliğini koruyor.

AYNI SUDA YIKANMAK
Muhalefet partileri 24 Haziran seçimlerinden yaklaşık on ay sonra yapılacak yerel seçimlere aynı taktik ve aynı isimlerle hazırlanıyor. Haziran seçiminin yenilgi ile daha da önemlisi seçmene hayal kırıklığı yaratarak sonuçlanması muhalefet partilerini çok fazla etkilememiş görünüyor. Seçimin hemen ardından ittifaka dair yapılan eleştiriler unutulmuş ve başa dönülmüş durumda. İki liderin çarşamba akşamı yaptıkları değerlendirmede oldukça umutlu mesajlar vermeyi ihmal etmediler. ‘Güzel günlerin, hatta baharın yakın olduğu’ müjdesini verdiler. Hayal kırıklığından yorulan seçmene bu ittifakın heyecan vermesi şimdilik zor gözüküyor.

AKŞENER’İN HEDEFİ MERKEZ SAĞ
İki parti arasında paylaşılan büyükşehirlere baktığımızda ortaya çıkan fotoğraf Meral Akşener’in hedefini gösteriyor. Geleneksel olarak merkez sağ potansiyele sahip olan iller AKP ile birlikte dağılmıştı. Bu illerdeki sağ seçmenin bir bölümü AKP’ye giderken önemli kısmının tercihi CHP ve MHP oldu. Akşener, yerel seçim siyasetini esas olarak çok partili hayata geçilmesinden 2000’li yılların başına kadar merkezde kalan iller üzerine yoğunlaştırdı. Böylece 24 Haziran’da nispeten güçlü çıktığı bu ilerde yakalayacağı başarı ile siyaset sahnesinde kalıcı olmayı hedefliyor. İttifaka bağlanan illere bakınca Kemal Kılıçdaroğlu’nun İYİ Parti liderinin planından haberdar olduğu, hatta yol verdiği de anlaşılıyor.

CHP ÇİZGİSİNDE ISRARLI
Kemal Kılıçdaroğlu, MHP-AKP ittifakının derinleşmesinden sonra muhalefet alanında HDP ile yalnız kalmak istemiyor. Sağ seçmene seslenecek isimler ya da siyasal partilere ihtiyaç olduğunu düşünüyor. CHP, bugüne kadar bu ihtiyacı bazen sağdan parti bünyesine kattığı politikacılarla yaparken bazen de İYİ Parti ve Saadet Partisi gibi partileri destekleyerek giderme yönelimine sahip oldu. Kılıçdaroğlu’nun çarşamba akşamı yaptığı müdahale örgütün önemli bir bölümüne rağmen bu fikirde ısrarcı olacağını gösteriyor. Siyaset sahnesinde İYİ Parti’ye yer açmak için kendi rolünden feragat ediyor.

İTTİFAK KİME YARAR
Bu hafta itibari ile daha önce bir tehlike olarak altını çizdiğimiz “genel seçim havasında yerel seçim” resmileşmiş oldu. Tarafları belli iki cephe kuruldu. HDP yine oyunun dışında kaldı. Muhtemelen bölge dışında pek bir varlık gösteremeyecek.

Kılıçdaroğlu, ittifak ısrarı ile bir kez daha Erdoğan ile başa baş seçim süreci yaşamayı göze aldığını gösteriyor. Muhalefet bir kez daha Erdoğan’ın kurduğu minderde güreşe duracak. Başta Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere liderler için kaybedilecek olan şey sadece seçim olmayacaktır.