MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bölgesel gelişmeler ve iç politikaya ilişkin açıklamalar yaptı

Bahçeli'den 'FETÖ'nün siyasi ayağı' açıklaması

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, FETÖ’nün siyasi ayağının bulunması için CHP’nin Meclis’te verdiği önergeyle ilgili olarak,"Kalkıp beş partiyi bir araya getirdik Meclis’te, ne yapacağız hepimiz savcılık mı yapacağız? Hakimlik mi yapacağız, kolluk kuvvetlerinin mensupları mı olacağız? Böyle şey olmaz" dedi.

Bahçeli, muhabirlerin hem bölgesel gelişmeler hem de iç politikaya ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Bahçeli FETÖ'nün siyasi ayağı tartışmaları ile ilgili olarak şöyle konuştu:

"FETÖ'nün siyasi ayağını ortaya çıkarmak için iktidar yargıçlara tam yetki verip arkasında durmalı. Çok basit suçlamalarla devleti ve yargıyı yıpratmamak lazım Yurtta Sulh konseyinin askeri kanadı belli, Silivri ve Sincan’da. Peki siyasi kanadı nerede? Bunları bulun diyoruz. Bulamıyorlarsa bize yetki versinler biz buluruz bunları."

KILIÇDAROĞLU'NA SUÇ DUYURUSU

Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu hedef alarak 'elinde bulundurduğu 120 ile 180 arasındaki Bylock'çu listesini Savcılığa teslim etmesi' gerektiğini söyledi. Bahçeli şu şekilde konuştu:

"3 Nisan 2017 tarihinde “Bylock'çu vekiller açıklansın. AKP'de 120, 180 arasında Bylock kullanan var. 15 Temmuz kontrollü bir darbe girişimidir. Saat 20.00'da darbe mi olurdu? Bylock'çu vekillerin açıklanmaması kontrollü darbe tezini güçlendiriyor” demişti. Kılıçdaroğlu, 120 ile 180 arasındaki Bylock'çuları İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na götür ver. Eğer vermiyorsan biz sana suç duyurusunda bulunacağız, gel tıpış tıpış ayaklarınla bunların isimlerini ver diyeceğiz."

SÜLEYMANİ'NİN ÖLDÜRÜLMESİ

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD'nin saldırısı sonucunda öldürülmesinde uluslararası hukuka dikkati çeken Bahçeli, ABD’nin yaklaşımının doğru olmadığını söyledi.

"Yani siz kalkar bir ülkenin yetkilisini öldürmeye yeltenirseniz ve bu bir alışkanlık ve uygulama alanı bulan bir anlayış haline dönüşürse o zaman dünya ne olacak?" sorusunu yönelten Bahçeli, "Her terörist faaliyet içerisinde bulunanları ayıklama kabiliyetiniz de yoksa o zaman bir devletin mensuplarının bir başka ülke tarafından öldürülmesi çok farklı bir uluslararası tartışmayı meydana getirir" ifadesini kullandı.

İRAN'IN UKRAYNA'YA AİT YOLCU UÇAĞINI DÜŞÜRMESİ

İran'ın 176 kişinin hayatını kaybettiği uçağı yanlışlıkla vurduğu açıklamasına da tepki gösteren Bahçeli, "Misilleme olsun diye bir füze attılar, bir uçağa rast geldi ve 176 kişi hayatını kaybetti. Böyle bir mücadele olmaz, olmaması lazım" diye konuştu.

Bahçeli, şu değerlendirmede bulundu:

"Terörün beslendiği kaynakların kurutulması, özellikle finans kaynaklarını, silah alım gücünü daraltmak lazım. Teröre destek veren ülkelerin bu destekten vazgeçmeleri lazım. Bu böyle gelişmediği taktirde yarın ne olacağını kestirmek çok zor olur. Bakın, 2003 yılından bu yana Irak’ta neler oluyor... Suriye’de neler olacağı belli değil. Libya karışıyor. Ama bütün bunların yanında çatışma alanı olarak bilinen 8 ülke var. 8 ülkenin içerisinde de ülke yöneticilerinin değişik suçlamalarla iktidardan ayrılmasını sağlayacak tarzda toplumsal hareketler başlıyor. Yarın bunlar yaygınlaşır."

SURİYE AÇIKLAMALARI

MHP Genel Başkanı Bahçeli, MİT Başkanı Hakan Fidan'ın Suriye Ulusal Güvenlik Bürosu'nun başındaki Ali Memlük ile görüştüğünün hatırlatılmasına şu karşılığı verdi:

"Türkiye büyük bir devlettir. Önemli kurumları vardır. Bu kurumlarda yetişmiş çok güçlü elemanları vardır. Bunların Türkiye’nin geleceği açısından, bekası açısından muhtelif temaslar içerisine girmeleri, bir başka devletle ilişkiye girmek yerine Türkiye'nin çıkarlarını planlayan bir anlayışa sahip olduklarını ifade ederek kabul etmek lazımdır. Bu konuda hükümet direkt temas kurmasa da birçok yerlerle temasa geçebilecek bir durumda olması lazımdır. Bu görüşmelerde mahsurlu bir taraf yoktur.

Ama, ‘İlle de siz görüşünüz’ gibi bir inada bindirilerek bir başka siyasi amaç hedefleniyorsa, benim şu an için gördüğüm, tanıdığım Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın bu çağrılara uyarak Esad denilen cani ile oturup görüşeceğine ihtimal vermiyorum. İdlib meselesi çözülmelidir. Rusya, rejimin yanındaki gücünü çekmelidir. Türkiye ile olan diyaloglarını olumlu geliştirmeye gayret göstermelidir. Esad ile bir yere varması mümkün değil."

TİYATRO OYUNU AÇIKLAMASI

Bahçeli, Dilek İmamoğlu ve Selvi Kılıçdaroğlu'nun Başak Demirtaş'la birlikte, Selahattin Demirtaş'ın Devran isimli kitabının oyununu izlemesine yönelik tepkilere ilişkin de açıklamalarda bulundu. Bahçeli şöyle konuştu:

"Çok net bunlar. Kimi eş kimisi ittifak eşi. Bu hanımefendiler evde otururken siz zaten bu tiyatroyu oynuyorsunuz, bu defa Kadir İnanır ile beraber sahnede oynasanız ne olur. O üç masum hanımın ne günahı var."