MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye ve Rusya heyetleri arasında gerçekleştirilen Moskova'daki İdlib zirvesine ilişkin, "Çıkan kararlar bizim açımızdan olumludur" dedi. Rusya devlet televizyonun Türkiye heyetinin bekletilmesine ilişkin yayınladığı görüntülere tepki gösteren Bahçeli, "Eğer Rusya yönetimi bunu kasıtlı bir şekilde servis ettirmişse bunun tanımı şüphesiz küstahlıktır" ifadelerini kullandı

Bahçeli'den 'İdlib zirvesi' açıklaması: Kararlar bizim açımızdan olumludur

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM Grubu'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yunanistan'a sığınmacılar konusunda tepki gösteren Bahçeli, "Yunanistan'ın sığınmacılara ateş açması, ölümlere neden olması haydutluk, hayasızlık ve hukuksuzluktur. Uluslararası sözleşmeler, zulüm karşısında başka ülkelere sığınma hakkı tanımaktadır; hani insan hakları" dedi.

"Türkiye sığınmacı deposu, göçmen barınma alanı değildir" diyen Bahçeli, "Külfet tamamen Türkiye'nin sırtına yüklenmiştir, buna kimsenin hakkı yoktur" değerlendirmesinde bulundu.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Moskova'da gerçekleştirdiği İdlib zirvesine ilişkin açıklamalarda bulunan Bahçeli, "Çıkan kararlar bizim açımızdan olumludur. Bölgesel huzur ve güvenlik için önemli bir adım atılmış, bir pürüz ortadan kaldırılmıştır" ifadelerini kullandı.

Bahçeli, 3 Mart günü Meclis Grubu'nda yaptığı konuşmada özür ve tazminat konularının gündeme getirilmesini istemiş ve "5 Mart’ta Putin ile yapılacak görüşme çok kritiktir. Putin’in varmak istediği yer neresidir? Dalımızı kesenin damını yıkarız. Türkiye’ye yan gözle bakanın alnını karışlarız. Rusya’nın sıcak denizlere inme planı tarihi bir hedeftir. Şimdi de Suriye ve Libya üzerinden Afrika’ya açılma hedefi gizlemeyecek kadar berraktır. 27 Şubat katliamından dolayı Türkiye'ye özür ve tazminat konusu gündeme getirilmelidir" açıklamasında bulunmuştu.

Rusya devlet televizyonun Türkiye heyetinin bekletilmesine ilişkin yayınladığı görüntülere tepki gösteren Bahçeli, "Eğer Rusya yönetimi bunu kasıtlı bir şekilde kayda aldırıp sonra da servis ettirmişse bunun tanımı şüphesiz küstahlıktır, terbiyesizliktir, saygısızlıktır" ifadelerini kullandı.

Bahçeli'nin açıklamalarından satırbaşları şöyle:

YUNANİSTAN'A SIĞINMACI TEPKİSİ

>> Yunan zihniyetinin ipliği pazara çıkmıştır. Yazık, ayıp, rezalet değil midir? Bu barbarlık değilse o halde barbarlık nedir? Avrupa masumlara kapalıdır... Türkiye'nin göç meselesini siyasi amaçla kulandığını iddia etmek asılsız ve ahlaksız bir yakıştırmadır. Avrupa, Türkiye'yi anlamaktan uzaktır. İnsan haklarını yok sayan, sınırlarını gelen mazlumlara düşmanca saldıran Yunanistan'a arka çıkılması, barbarlıkla ortaklıktır...

>> Yunanistan'ın sığınmacılara ateş açması, ölümlere neden olması haydutluk, hayasızlık ve hukuksuzluktur. Uluslararası sözleşmeler, zulüm karşısında başka ülkelere sığınma hakkı tanımaktadır; hani insan hakları... Bu tabloya sessiz kalamazdık, bebeklerin ve çocukların durumlarını atıl şekilde seyredemezdik. Geçen hafta Edirne'de 0-10 yaş gurubu için kreş kurmak amacıyla devreye girdik. Tutacak el bekleyen çocukların temel ihtiyaçlarını Edirne'ye gönderdik. Türk milletinin gıpta edilecek vasfını gösterdik... Zalimin zulmü bir gün mutlaka kedisine dönecektir, zalimin düşmanı Allah'tır... Çocuklar örselenmesin, bebekler ölmesin.

"TÜRKİYE SIĞINMACI DEPOSU DEĞİLDİR"

>> Tarih boyunca göçler sonucunda bir yanda yeni devletler kurulurken, diğer yandan imparatorluklar yıkılmıştır. Bugünkü çağda sorunlar artarak devam etmektedir. Binlerce insan Avrupa topraklarına sığınabilmek amacıyla hayatlarını kaybetmişlerdir... Açlık, kıtlık, yoksulluk ve güvenlik tedbirleri, milyonlarca insanın başka yerlere gitmek amacının temel motivasyondur... Aylan bebeğin suçu neydi?.. Allah bunun hesabını mutlaka bir gün soracaktır. Bizim duamız, dünya gözüyle dileğimiz kesinlikle budur...

>> Sınır kapılarının açılmasından önce ülkemizde yaklaşık 5 milyon sığınmacı bulunuyordu. Sadece 2019 yılında yakalanan düzensiz göçmen sayısı 373.468'dir... 27 Şubat'ta İdlib'de yapılan kanlı saldırı sonrası, isabetli şekilde sınır kapıları açılmıştır... Türkiye taahhütlerini her zaman yerine getirmiştir. Sözünü tutmayanların kimler olduğu ortadadır.

>> Türkiye sığınmacı deposu, göçmen barınma alanı değildir... Külfet tamamen Türkiye'nin sırtına yüklenmiştir, buna kimsenin hakkı yoktur. 18 Mart mutabakatı kapsamında vatandaşlarımıza vize serbestisi sağlancaktı, Gümrük Birliği için resmi müzakereler başlayacaktı, Suriyeli göçmenlere 6 milya euro destek olunacaktı. Bunların hiçbiri gerçekleşmedi. Avrupa Birliği bir kez daha aldatmıştır. Tüürkiye açık kapı politikası ile gereğini yapmış, laftan anlamayan Avrupa ülkelerinin paçası tutuşmuştur. Türkiye yol geçen hanı değildir, bizim başımızı sokacağımız başka yuvamız yoktuy. Mazlumları sahipsiz bırakmayız ama Türk milletini geleceğini yabana atamayız.

>> Şehitlerimizin kanlarının yerde kalmayacağından imanımız kadar eminiz. Rusya'nın, Türk askerlerinin yerini bilmediğini söylemesi kuyruklu yalandır. Ateşkese uyulursa ne ala, uyulmazsa kaldığımız yerden yeniden başlarız. Karşımıza çıkanları da doğduklarına pişman ederiz.

MOSKOVA'DA TÜRKİYE HEYETİNİN BEKLETİLMESİNE TEPKİ

>> İddia odur ki Rus devlet televizyonu, Cumhurbaşkanı'yla birlikte heyetinin Putin'in kapısında bekleme anlarını kronometreyle kayda alıp yayınlamış, bu da gündem olmuştur. Zirve toplantılarında benzeri tablolara veya protokol kazalarına istem ve irade dışı elbette tesadüf edilebilecektir. Eğer Rusya yönetimi bunu kasıtlı bir şekilde kayda aldırıp sonra da servis ettirmişse bunun tanımı şüphesiz küstahlıktır, terbiyesizliktir, saygısızlıktır. Bir alçaklık varsa derhal hem tavzih hem de telafi edilmelidir. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına hakaret hepimize hakarettir.