Bahçelievler Katliamı’nın 42’nci yılında yedi TİP üyesi ülkenin dört bir yanında anılıyor. İYİ Parti Genel Başkanı Akşener’in ise Balgat Katliamı’nı gerçekleştiren Mustafa Pehlivanoğlu’nu anması tepki çekti.

Bahçelievler Katliamı’nın 42’nci yılı

HABER MERKEZİ

Ankara Bahçelievler’de katliamının üzerinden 42 yıl geçti. 8 Ekim 1978 tarihinde aralarında Abdullah Çatlı ve Haluk Kırcı’nın da bulunduğu faşist grup tarafından katledilen Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi Serdar Alten, Hürcan Gürses, Efraim Ezgin, Latif Can, Osman Nuri Uzunlar, Faruk Erzan ve Salih Gevence bugün mezarları başında anılacak.

Bahçelievler Katliamı’nda hayatını kaybedenler anılırken İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Balgat Katliamcısını anması tepkilere neden oldu.

İyi Partili Akşener, sosyal medya üzerinden, 1978 yılında Ankara’da bir kahvenin taranarak 5 kişinin öldürüldüğü Balgat Katliamı’nı gerçekleştiren 2 ülkücüden biri olan, 12 Eylül Askeri Cuntası tarafından ise 7 Ekim 1980’de idam edilen Mustafa Pehlivanoğlu’nu andı. Akşener, “İnandıkları uğruna gözünü kırpmadan şehadete yürüyen Mustafa’larımızın mücadelesi, Türk Milliyetçilerinin Ruhu oldu… rahmet ve minnetler anıyorum” ifadelerini kullandı.

Pehlivanoğlu, idamından 8 saat önce verdiği ifadede, “Balgat olayında kullanılan 12’li Baretta marka tabancayı Abdullah Çatlı’dan almıştım. İsa silahları Niğde’den getirerek Abdullah’a veriyordu. Abdullah örgüte dağıtıyordu. Balgat olayı olduktan sonra benimle İsmail Köksal’ı kaçıran otomobil MHP’li bir milletvekiline aitti” demişti. Olayda kullandığı silah hakkında da bilgi veren Pehlivanoğlu, “Olaylarda kullanılan silahlar teşkilatta pis silah olarak adlandırılırdı, bu silahlar taşraya giderdi. Oradan bize Ankara’da kullanılmayan silah gelir, bu şekilde silahlar örgüt içerisinde devamlı dolaşırdı. Bu emir ve direktifi verenler, eylemleri yönlendirenler Abdullah Çatlı, Muhsin Yazıcıoğlu, Şevket Çetin ve Esat Bütün’dür” şeklinde konuşmuştu.

İBB MECLİSİ’NDE DE TARTIŞILMIŞTI

12 Eylül cuntacılarının gerçekleştirdiği idamlara ilişkin İBB Meclisi’nde de tartışma yaşanmıştı. İBB MHP Grup Başkan Vekili Volkan Yılmaz’ın konuşmasında 12 Eylül’de idam edilenler arasında sadece ülkücüleri anmasına tepki gösteren İBB CHP Grup Başkan Vekili Doğan Subaşı, “Eğer idamlardan söz edecekseniz sadece 9 kişiyi anmayacaksınız. 12 Eylül’de 50 kişi idam edildi. 517 idam kararı alındı. 7 bin kişi için idam istendi, bunları da anacaksınız. Mustafa Pehlivanoğlu’nun idamından birkaç saat önce Necdet Adalı idam edildi. Biz idamlara geçmişte olduğu gibi bugün de karşıyız. 12 Eylül’den bir ders alacaksak o dersler bunlar olmalı. Benim idamlarım kötüdür, diğer idamları anmaya bile gerek yok derseniz doğru bir 12 Eylül değerlendirmesi yapmış olmazsınız” demişti.