Eğitimde kamuoyuna anlatılan ile hayata geçirilen uygulamalar arasındaki farklılıklara yenisi eklendi. Bakan Selçuk, “Sekiz saat tablete oturulmaz” dese de canlı ders saatlerini sınırlandıran düzenleme dün kaldırıldı.

Bakan ayrı, müdürlük ayrı telden söylüyor

Mustafa M. Bildircin

MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nce uzaktan eğitimdeki ders saatlerine ilişkin alınan karar, bakanlık içindeki iletişimsizliği gözler önüne serdi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Yedi sekiz saat tablete oturulmaz, yanlış buluyorum” dese de canlı ders saatlerini ilkokullarda günlük dört, ortaokullarda ise altı saat ile sınırlandıran düzenleme kaldırıldı.

MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, ilkokul ve ortaokullardaki canlı derslerin saatlerine ilişkin 29 Eylül’de yeni bir yazı hazırladı. Yazıya göre, dijital platformlarda sürdürülen canlı derslerin ilkokullar için dört, ortaokullar için ise altı saat olan sınırlaması kaldırıldı. Derslerin planlanmasında saat sınırlaması nedeniyle problemler yaşandığı belirtildi.

Müdürlüğün yazısında öte yandan, ilkokulların canlı derslerinin “mümkün olduğunca” 14.00-17.00 saatleri arasında yapılması gerektiğini bildirildi. Çok sayıda kullanıcının eş zamanlı sisteme erişebilmesi için en uygun saatlerin 14.00-17.00 saatleri arası olduğu kaydedildi.

Yazıda, EBA’nın yetersiz kaldığı durumlarda başvurulan açık kaynaklı yazılımlara da değinildi. EBA’nın yanı sıra açık kaynaklı güvenilir platformların da eğitim faaliyetlerinde kullanılabileceğinin altını bir kez daha çizen yazıda, “Canlı ders uygulamalarının okul müdürlerince düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir” denildi.

23 Eylül’de yayımlanan ve “Pedagojik ilkeler doğrultusunda” alınan kararları içeren yazı ile getirilen ders saati sınırlamasının kaldırılması, öğrenci ve velilerin tepkisine yol açtı. Çocukların uzun süre ekran başında kalmakta zorlandığını ifade eden çok sayıda veli, uzaktan eğitim sürecindeki derslerin pandemi öncesinde olduğu gibi yürütülmesinin doğru olmadığını söyledi.