Google Play Store
App Store

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, orman yangınlara ilişkin son durum hakkında basın toplantısı “Kanser gibi, görünmeyen yerlerden, bir noktadan çıkabilen, devam eden bir yangınla karşı karşıyayız” dedi. Yunanistan’a gönderilecek uçaklarla ilgili de konuşan Pakdemirli, “Yunanistan'daki yangın çok ciddi boyutta. Komşumuza yardım anlamında 2 uçağın gönderilmesi planlanmaktadır” dedi.

Bakan Bekir Pakdemirli: Kanser gibi, görünmeyen yerlerden çıkan yangınlarla karşı karşıyayız

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Muğla Marmaris’te orman yangınlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Pakdemirli, "Orman yangıları ile mücadelemiz 13 gündür #OrmanınKahramanları’nın özverili çalışmaları ile devam ediyor. 53 ilimizde çıkan 270 orman yangınının 267’sini kontrol altına aldık. Muğla ve Aydın’da devam eden 3 yangını da kontrol altına almak için tüm gücümüzle çalışıyoruz" açıklamasını yaptı.

bakan-bekir-pakdemirli-kanser-gibi-gorunmeyen-yerlerden-cikan-yanginlarla-karsi-karsiyayiz-908787-1.

“Yerleşim yerlerinde bir tehdit yok. Riskleri aşağı indirmek konusunda hızlı bir şekilde çalışıyorlar” diyen Pakdemirli, Milas yangınına müdahale edildiğini ve bu akşam saatlerinde ‘daha iyi bir neticeye’ ulaşılabileceğini beklediğini ifade etti.

Pakdemirli, makilik alanın içten içe yanıyor olmasının işleri zorlaştırdığını belirterek, “Aynen kanser gibi, görünmeyen yerlerden yayılan bir yangınla karşı karşıyayız. Allah'tan alevler çok büyük değil ama tam anlamıyla bu yangını söndürmemiz lazım.” Dedi.

Bekir Pakdemirli sözlerini şöyle sürdürdü:

“YUNANİSTAN’A GÖNDERECEĞİĞİMİZ UÇAKLARI 1 SAATE GERİ ÇEKEBİLİRİZ”

“Makilik alanın tamamen temizlenmesi konusunda da arkadaşlarımız çalışmaya başladılar.

Köyceğiz'deki yangın alınan tedbirlerle yerleşim yerlerini tehdidini azalttık. Yangına etkin müdahale ediliyor. Bugün gün içinde başlayan ormanlık alan dışında başlayan Gümüşlük yangını devam ediyor.

Bir endişe doğuyor acaba bizde bir şey var mı diye ama şöyle rahat olun. Yangınlar tek bir ilde yoğunlaştığı için önemli sayıda boşluğumuz var. Yunanistan'a göndereceğimiz uçakların 1 saatte geri çekebileceğini de söylemek isterim. Uçakların hareket kabiliyeti daha fazla. Çok sayıda yangınlarda görevlendirilmeyen uçağımız olduğu için komşularımıza yardımcı olmamız gerekiyor. Ormanlar dünyanın ormanları... Elbette önce kendimizi düşüneceğiniz ama kapasite fazlamız varsa komşularımıza yardım etmemiz gerekir. Yunanistan'daki yangın çok ciddi boyutta. Komşumuza yardım anlamında 2 uçağın gönderilmesi planlanmaktadır.”

“YAŞADIĞIMIZ YANGINLAR İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SONUCU”

“IPSS raporundan kısaca bahsetmek istiyorum. Rapor küresel ısınmanın hızının sonuçlarını ortaya koyuyor. Sıcaklıktaki artışla iklimde büyük ölçüde değişiklikler meydana geldi. Yaşadığımız yangınlar da bunun sonucu... İklim değişikliği üzerine detaylı çalışmalarımız ve eylem planlarımız mevcut. Ülkemizde orman varlığını artırmak için 137 fidanlığımız var. Tohum stok merkezimizde 3 milyon adet tohum mevcut. 2021 yılı fidan dikim sezonu için 1000 farklı türde 273 milyon hazır fidanımız var. Ağaçlandırmada Avrupa'da 1, dünyada 4. sıradayız.”

“İLK BASAMAK YANGINI ÖNLEME”

“Orman yangınlarıyla mücadelede ilk basamak önleme. Meyveli orman ağaçları da dikilecek, emniyet şeritleri oluşturulacak. Yangın koruma şeritleri oluşturulacak.

Afetten etkilenen tüm hayvanların tedavisi ücretsiz olarak yapılıyor. Geçici hayvan hastaneleri kuruldu. Bağışçılara çok teşekkür ediyoruz, kısa zamanda zor günleri hep birlikte geride bırakacağız.

9 bin 51 çiftimizin hasar tespit çalışmaları yapıldı. 923 dekar sera, 404 büyükbaş, 7 bin 797 arılı kovan, 6 bin 913 alet-makina, 2 bin 401 tarımsal yapının zarar gördüğü tespit edilmiştir.”

Tarımsal zararlarda belli bir miktarda ödeme yapıyor olacağız. Maalesef şu anda fazlasıyla bilgi kirliliği mevcut... Arılar öldü gibi şeyler söyleniyor. Arıcılarımız endişe etmesin, cesaretleri kırılmasın. Arıcılara kovan desteğini yüzde 100 artıracağız.

İçişleri Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Bunlar bizim her gün kullanacağımız hava araçları değil ama yedek bir hava gücünü baştan planlıyor olmamız lazım. Bakanlığımız orman yangınlarıyla mücadelede en yeni teknolojileri kullanıyor. İlk müdahale süremiz de 12 dakikaya düştü. Bu çok önemli... Yangınlara müdahalede hem yer araçlarını hem de hava araçlarını kullanıyoruz. Teknoloji hızlı değişiyor, hangi yöntem daha ekonomikse bu kullanılıyor.