Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, "Enflasyon karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret seviyesinin belirlenmesi gerektiği düşüncesiyle hareket ediyoruz" dedi. Bilgin, "Hesaplarımızı yaparak işçilerimizi koruyacak asgari ücret meselesini gündemden çıkaracak bazı rahatlamalar sağlayacağını şimdiden söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

Bakan Bilgin’den 'asgari ücret' iddiası: Türkiye'nin gündeminden çıkaracak düzenlemeler sağlanacak

Önümüzdeki ay başlaması beklenen 2022 yılı asgari ücret görüşmelerine ilişkin tartışmalar bu sene erken başladı. AKP’nin ekonomi politikaları yurttaşın maaşını cebine girmeden eritirken bu yılın 'zam' beklentisine ilişkin hem iktidar kanadından açıklamlalar peş peşe geliyor. Konuya ilişkin son açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den geldi. Bilgin, "Enflasyon karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret seviyesinin belirlenmesi gerektiği düşüncesiyle hareket ediyoruz" dedi.

AA'nın aktardığına göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2022 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bütçesinin yanı sıra Mesleki Yeterlilik Kurumu bütçesi ile Mesleki Yeterlilik Kurumu, Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sayıştay raporlarının da ele alınacağı Komisyon toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in bütçe sunumu ile başladı.

Burada son günlerde sıklıkla kamuoyunda yer alan ‘2022’de uygulanacak asgari ücret’ konusuna ilişkin de konuşan Bilgin, "Enflasyon karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret seviyesinin belirlenmesi gerektiği düşüncesiyle hareket ediyoruz" ifadelerini kullandı. Bilgin, şöyle konuştu:

"Asgari ücretle ilgili hepimizin yaptığı hesaplar, bizim de yaptığımız değerlendirmeler var. Enflasyon karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret seviyesinin belirlenmesi gerektiği düşüncesiyle hareket ediyoruz. Bunun için Türkiye çapında bir araştırma yaptırıyorum. Yaklaşık 2 bin 500 muhtelif sektörlerde çalışan, farklı düzeylerde yani küçük, orta ve büyük işletmelerde çalışan işçileri, işverenleri, profesyonel yöneticileri bir de konuyla doğrudan doğruya alakası olmayan esnaf gibi başka mesleklerden insanları kapsayan bir araştırmayla toplumun beklentilerini, temennilerini ve mümkün olabileni ortaya koymaya çalışan bir araştırma yapıyoruz. Bu sadece bir anket çalışması değil. Daha derinlemesine bir çalışmayla bunu ortaya koyacağız. Bu bizim için kamuoyu beklentisini, algısını gösterme şeklinde bir çalışma olacak. İşçilerimizi koruyan, asgari ücret meselesini Türkiye'nin gündeminden çıkaracak bazı düzenlemelerle bir rahatlama sağlayacağını şimdiden söyleyebilirim."

3600 EK GÖSTERGE

3600 ek gösterge konusunda da açıklama yapan Bilgin, "3600 ek göstergenin kimleri kapsayacağı ve maliyeti konusunda bakanlığımızda çalışma başlattık. Kamu kuruluşları ve sendikalarla görüşeceğiz" dedi.

Sözleşmeli kamu personelinin kadroya geçişiyle ilgili de açıklama yapan, "İsteyen sözleşmelilerin kadro hakkına sahip olması konusunda çalışmamızı sürdürüyoruz" bilgisini verdi.

ASGARİ ÜCRET TARTIŞMALARI BU YIL ERKEN BAŞLADI

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022 yılında uygulanacak ücretin tespitine ilişkin toplantılara henüz başlamadı. Toplantıların önümüzdeki aralık ayında başlaması beklenirken, konuya ilişkin tartışmalar ise bu yıl erken başladı.

Ekonomistlerin yüzde 20’nin üzerine çıkmasını beklediği yıllık enflasyonu TÜİK, yüzde 19,89 olarak açıkladı. Tüketici ve üretici enflasyonu arasındaki makas rekor seviyede açıldı. TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri ile çarşı pazardaki fiyat artışları arasında ciddi farklar olduğu görülürken milyonlarca çalışanın maaşı artan gıda fiyatlarının karşısında 'cebe girmeden' erimeye başladı.

İktidar kanadından ise milyonlarca asgari ücretliyi 'rahatlatmaya' çalışan açıklamlar art arda geliyor. Dün (4 Kasım) Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en hassas olduğu hususlardan birisinin "vatandaşların enflasyona ezdirilmemesi" olduğunu iddia ederek, "İlgili bakanlıklarımızla güçlü bir iş birliği içinde çalışıyoruz, asgari ücret başta olmak üzere bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın AKP kaynaklarına dayandırdığı kulis haberine göre, asgari ücrette yüzde 25 üzerinde artış konuşulurken, yaklaşık 4 bin 500 lira brüt, 3 bin 500 lira net ücretin 'makul olacağı' kaydediliyor. Hürriyet'in yandaş kalemlerinden Abdulkadir Selvi de bugünkü yazısında "Önümüzdeki yıl için asgari ücretin net olarak 3 bin 500 ya da 3 bin 600 lira olmasının üzerinde duruluyor" iddiasında bulunmuştu.

Asgari ücrete 2021 yılında yüzde 21,56'lık bir 'zam' oranı uygulanmıştı. Asgari ücret şu an brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira 90 kuruş.