Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücrete ikinci zam talebi hakkında, "Bunu bugün tartışmayı anlamsız buluyorum" dedi. Bilgin, "Olağanüstü şartlar ortaya çıkar vs. o zaman düşünülebilir. Ama bugün gündemimizde böyle bir şey yok" ifadelerini kullandı.

Bakan Bilgin'den asgari ücrete ilişkin yeni açıklama: Gündemimizde böyle bir şey yok

Asgari ücrete ikinci zam talebi gündemdeki yerini korurken, iktidar yetkililerinden üst üste açıklamalar geliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium'da 'Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi ve Fuarı'na katıldı.

Zirvenin ardından basın mensuplarına konuşan Bilgin, asgari ücrete yeni zam talebine ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Asgari ücret düzeyinde bütün ücret gelirlerinin gelir vergisinden vazgeçildi. Devlet çok büyük bir fedakarlıkta bulundu" diyen Bilgin, "Ve asgari ücrette net bir artış sağlandı. Henüz daha üçüncü ayındayız. Bunu bugün tartışmayı anlamsız buluyorum" ifadelerini kullandı.

Bilgin, şöyle devam etti: "Türkiye, dünyada pandemi sonrası yaşanan ekonomik krizlerin baskısı altında. Türkiye'yi etkiliyor bunlar. Bu etkilerin en önemli göstergesi enflasyonist etki... Bu enflasyonu Türkiye önlemek için bir ekonomik program uyguluyor. Önümüzdeki mayısta enflasyondaki düşüşü hedefleyen bir ekonomik program uyguluyoruz. Dolayısıyla enflasyon-ücret artışı sarmalına sebep olacak bu tür yaklaşımları yanlış buluyorum."

Bilgin, açıklamasını, "Olağanüstü şartlar ortaya çıkar vs. o zaman düşünülebilir. Ama bugün gündemimizde böyle bir şey yok" diyerek sonlandırdı.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI

Özbekistan ziyareti dönüşünde basın mensuplarına değerlendirmelerde bulunan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Temmuzda asgari ücrete ikinci bir zam gündemde mi? sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Ben vatandaşıma onu aldatacak, yani yapmayacağımız veya yapamayacağımız bir şeyi söylemeyi doğru bulmam. Asgari ücreti tespit için bir komisyon var. Her sene toplanıyor. Dolayısıyla da bunun vakti aralıktır. Vakti geldiğinde de asgari ücretle sorumlu olan sendikalar ve Çalışma Bakanlığım otururlar konuşurlar, adımı atarız. Durum bu.

Fevkalade bir durum olup olmadığı noktası orada yine tartışılır. Yani eğer asgari ücret vatandaşımı hakikaten enflasyona ezdiriyorsa, o görüşmelerde belirleme de ona göre yapılır. Olağanüstü bir gelişme olduğu zaman biz bunlara da kapalı değiliz. Başta bakanım olmak üzere sendikacılarla zaten sürekli irtibat halindeler, görüşüyorlar. Böyle bir şey var mı yok mu onu biz de görüyoruz zaten. Biliyorsunuz daha yeni asgari ücrette görülmemiş bir zam yapmak suretiyle asgari ücreti farklı bir noktaya çektik. Bir diğer adımda da yine emeklilerle ilgili artışları yaptık. Bundan sonra da vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz."

Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamada ise, "Şu anda daha üçüncü aydayız. Yıl ortasına geldiğimiz zaman zaten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanım da önüme mevcut durumu getirir. Zaten Vedat Bey sendikalarla bugüne kadar samimi görüş alışverişinde bulunmuştur. Yapılacak görüşmeler neticesinde de yıl ortasında böyle bir değerlendirme gerektiğinde biz kesinlikle vatandaşımızdan, hele hele işçimizden böyle bir şeyi esirgemeyiz. Veren el alan elden hayırlıdır" demişti.