Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, EYT düzenlemesine ilişkin herhangi bir sorun olmadığını söyledi. 'Alt yapıyı oluşturuyoruz' diyen Bilgin, istifade edecek insanların tamamını kapsayacak bir düzenleme yapılacağını kaydetti.

Bakan Bilgin'den EYT açıklaması: İstifade edecek insanların tamamını kapsayacak
Fotoğraf: AA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT düzenlemesiyle ilgili olarak, "Sorun var değil. Alt yapıyı oluşturuyoruz. Yani istifade edecek insanların tamamını kapsayacak bir düzenleme yapılacak" ifadesini kullandı.

Bakan Bilgin, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK), Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği'nin (AB) ortaklaşa finansmanı ile düzenlediği "Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi"nin (EDU-CARE) bir oteldeki kapanış konferansına katıldı.

Programın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bilgin, bir basın mensubunun, EYT ile teknik sorun olduğuna dair açıklamaları anımsatıp, "Teknik sorun nedir, yaş mıdır?" şeklindeki sorusuna Bilgin, şu karşılığı verdi: "Teknik sorun ile yaş arasında bir ilişki nasıl kurdunuz bilmiyorum ama teknik sorun adı üzerinde kayıtlarla ilgili sorunlar. Sorunların çözüldüğünü söylüyoruz. Yani sorun var değil. Alt yapıyı oluşturuyoruz. Yani istifade edecek insanların tamamını kapsayacak bir düzenleme yapılacak."

"ASGARİ ÜCRET, TEMEL ÜCRET OLDU SÖYLEMİ DOĞRU DEĞİL"

Asgari ücrete ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bilgin, "Asgari ücret, temel ücret haline geldi" eleştirilerine katılmadığını söyledi. "Asgari ücretlilerin toplam ücretliler içindeki oranı yüzde 38 civarında" diyen Bilgin, "İnanıyorum ki, asgari ücreti, diğer ücretleri de rahatlatacak düzeyde bir uzlaşmayla belirleyeceğiz" dedi.

Bilgin, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Asgari ücret, fevkalade önemli bir kurumdur. Sık sık yapılan eleştirileri izliyorum. 'Asgari ücret, temel ücret haline geldi' falan gibi ezberlenmiş bir söylem var. Bu doğru değil. Asgari ücretlilerin toplam ücretliler içindeki oranı yüzde 38 civarında. Şunu görmemiz lazım, asgari ücret aynı zamanda diğer ücretli çalışanların, ücretlerinin de yukarı tırmanmasını sağlar. Geçtiğimiz yıl yüzde 50 ve arkasından yüzde 30'un üzerinde yaptığımız artışlar, ücretler arasındaki farklılaşmanın yukarıya doğru gittiğini ortaya koymaktadır. İnanıyorum ki, bugünkü toplantıda veya bu ay gerçekleştireceğimiz toplantıda işçi ve işveren taraflarıyla birlikte asgari ücreti, diğer ücretleri de rahatlatacak düzeyde bir uzlaşmayla belirleyeceğiz."

(AA)