Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, uzlaşı sağlanamayan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısından bir gün sonra yaptığı açıklamada, komisyonun dördüncü toplantısına ilişkin bir tarih veremedi. Bilgin, görüşmelerin devam ettiğini söyledi. asgari ücret toplantısıyla ilgili, "Tarih henüz belli değil, görüşmelere devam ediyor" dedi.

Bakan Bilgin tarih veremedi: Asgari ücrette görüşmeler tıkandı!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun dördüncü toplantısının tarihinin henüz belli olmadığını söyledi. Görüşmelerin devam ettiği bilgisini veren Bilgin, dün (20 Aralık) gerçekleştirilen toplantıyla ilgili "Maalesef dün toplantıdan sonuç çıkmadı" değerlendirmesinde bulundu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, 2023 yılında geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları kapsamında gerçekleştirdiği üçüncü toplantıda uzlaşı çıkmamıştı.

Toplantı sonrası gazetecilerin karşısına geçen Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret tekliflerinin 9 bin lira olduğunu ve bu rakamın altındaki herhangi bir kararı kabul etmeyeceklerini bildirmişti. Ne Bakanlık ne de işveren tarafından herhangi bir rakam telaffuz edilmediğine dikkat çeken Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak ise "Masada 9 bin lira var, bunun altına düşülebileceğini sanmıyorum artık. Eğer işveren tarafı ya da Bakanlık kabul ederse, biz her zaman hazırız. Üçlü mutabakat da imzalamayı arzu ediyoruz ama 9 binin altına düşme şansımız yok" demişti.

Toplantı sonrası Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan herhangi bir açıklama yapılmaması sürecin tıkandığı yorumlarını beraberinde getirdi.

ASGARİ ÜCRET NET 5 BİN 500 LİRA

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Bunun 6 bin 471 lirasını brüt asgari ücret, 1003 lira 1 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 129 lira 42 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.