Bakan Pakdemirli, AKP’nin Katar ile imzaladığı, “Su Yönetimi Mutabakatı”nın gerekçesine ilişkin “Bilgimizi paylaşarak insanlığa katkı sunuyoruz” dedi. Pakdemirli, su paylaşımının olup olmayacağını ise açıklamadı.

Bakan’dan ‘insanlığa katkı’ savunması

BirGün ANKARA

Katar ile Türkiye arasında 2020 yılının sonunda Su Yönetimi Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalandı ve iki ülkenin bu alanda teknoloji paylaşımı yapacağı açıklandı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bir çöl ülkesi olması nedeniyle deniz suyunu arıtarak kullanan Katar ile mutabakatın içeriğinin açıklanmasını isteyen muhalefete, “Amacımız bilgi ve birikim paylaşımı” yanıtı verdi. Pakdemirli, su paylaşımı yapılıp yapılmayacağı sorusunu ise yanıtsız bıraktı.


CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde, Türkiye ve Katar devletleri arasındaki su mutabakatının nedenlerini sordu. Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle su kaynaklarının stratejik önemde olduğunu kaydeden Arslan, hangi gerekçelerle bu anlaşmanın imzalandığını sordu.Bakan Pakdemirli, önergeye verdiği yanıtta, yapılacak çalışmalardan söz etti. Türkiye’nin son 15 yılda su kaynaklarının kullanımı konusunda son derece geliştiğini bildiren Pakdemirli, “İşbirliği alanları, entegre su kaynakları yönetimi, su tesisleri sistemleri yönetimi, kıyı ve geçiş suları yönetimi başlıklarını kapsamaktadır. İşbirliği kapsamında, su temini ve enerji verimliliğinin artırılması adına su iletim ve dağıtım hatlarında kullanılan yöntemler, malzemeler ve bunların bakımına yönelik yaklaşımların istişare edilmesi teşvik edilecektir” dedi.

Küresel sorunların çözümüne yönelik ortak çabaya inandıklarını belirten Pakdemirli, Katar anlaşması için “Ülkemiz, sahip olduğu bilgi birikimini, Katar ile paylaşarak insanlığa da katkı sunmuş olacaktır” ifadesini kullandı.