Lütfi Elvan’ın görevden alınıp yardımcısı Nureddin Nebati’nin atanmasıyla paranın tüm ipleri Saray’ın eline geçmiş oldu. Kabine de kısmı inisiyatifi olan iki bakanlık kaldı. Milli Savunma ve İçişleri Bakanlığı.

Bakan değil emir kulu lazım

POLİTİKA SERVİSİ

Seçim tarihi yaklaştıkça Erdoğan parti içinde sorunda istemiyor sürpriz de. Tüm ipleri elline alıp süreci en yakınlarıyla idare edecek. Erdoğan için ekonomi sürecin en hassas noktası. Anlaşılan o ki bu hassa alan eski bakan ve damadı Berat Albayrak tarafından sürdürülen model seçime uyarlanarak devam ettirilecek. Son yapılan değişiklikle sadece fikir olarak değil cicim oalrak da Saray’a ve Berat Albayrak’a en yakın isimler paranın başına geçirilmiş oldu.

AİLEYE ÇOK YAKIN KULLANIŞLI İSİM

Dünün en çok konuşulan konusu Nureddin Nebati’nin Hazine ve Maliye Bakanlığı’na getirilmesi oldu. Lütfi Elvan’ın yerine Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğuna oturtulan ism olan Nureddin Nebati’nin tercih nedenini Prof Dr. Oğuz Oyan’a sorduk. Oyan, “ekonomiyi düze çıkarması” için değil Saray’ın politikalarına daha yakın olduğu için bu göreve getirildiğini ifade etti. Nureddin Nebati’nin özellikle seçim döneminde AKP’nin elini rahatlatacağını ifade eden Prof. Dr. Oğuz Oyan, “Nureddin Nebati, AKP’nin ve doğal olarak da Saray’ın seçim ekonomisini daha rahat yönetebileceği bir enstrüman olarak kullanılacaktır. Nebati, daha bakan bile olmadan zaten rüştünü ispat etmiş, bakan yardımcısı kimliğiyle. Bakan dahi sessizliğini korurken çıkıp Erdoğan ve Saray politikalarını savunmuştu. Bu göreve ne kadar layık olduğunu kanıtlamış oldu” dedi.

AKP’nin bu şartlar altında Nebati’den daha uygun bir ismi bulamayacağını kaydeden Prof. Dr. Oyan, şunları söyledi: “Seçim atmosferine girileceği düşünülürse şu an için en ideal isim Nureddin Nebati gibi duruyor. Lütfi Elvan’ın mevcut koşullarda görevini sürdürmesi imkansızdı. Kendisinin de bu görevi istemediği zaten belliydi. Mevcut faiz kararlarına ciddi şekilde itirazları vardı. Şimdi Merkez Bankası’nın paralel makamı gibi oluştu Hazine ve Maliye Bakanlığı. Saray ve Bakanlık ilişkisi siyasi olarak daha uyumlu olacaktır ama ekonomi açısından uyumsuzluk büyüyerek sürecektir. Saray’ın bu politikaları ile ekonominin düze çıkma ihtimali yoktur. Nebati’nin de Bakan olarak atanmasının asıl amacı zaten ekonomiyi düzeltmek değildir."

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yapılan atama Cumhurbaşkanlığı kabinesinin oluşturulma ve işleyişi yeniden tartışma konusu oldu. Teknokratlardan oluşan ve sadece Cumhurbaşkanı’na sorumluluğu olan isimler iz bırakmadan sırasıyla sahneden indiler inmeye devam ediyorlar. Nebati ne tek ne de yalnız. Başkan Yardımcılığı dahil 18 bakanlığın sadece ikisi için özerk bir yönetim alanının olduğundan bahsetmek mümkün. Bunlar da Hulisi Akar’ın başından bulunduğu Milli Savunma Bakanlığı ve Süleyman Soylu’nun İçişleri Bakanlığı. Çok zorlandığında belki Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’de eklenebilir. Ama her ne kadar bağımsız demeçler verme gayretinde olsa bile bakanlığına hakim olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Gerisi Saray’ın özel kalaminden, iletişim başkanlığına, oradan tarikat ve cemaatlere kadar uzanan bir dizi pazarlık ve müdahale ile oluşturulan ve Saray’ın onayından geçen isimlerden oluşuyor. Saray’daki bu isimler kendi alanları dışında, farklı bakanlıkları ilgilendiren meselelerde bile rahatça konuşabiliyor. Dün İletişim Bakanı “Kısa zamanda keşfettiğimiz doğalgaz rezervlerini de çıkarmaya başladığımızda enerji için döviz çıktısı azalacak ve bu da vatandaşlarımıza alım gücü ve refah olarak geri dönecektir” diyerek hem sanayi hem de ekonomi bakanından rol çalarken aynı rahatlık birçok bakanda yok.

Aynı durum Meclis’te AKP grubu için de geçerli. Zaman zaman fikir ayrılıkları gözlenen Naci Bostancı’dan boşalan gurup başkanvekilliği görevine her dönem Erdoğan’ın en yakınında olan İsmet yılmaz getirildi. Erdoğan sadece kabinede değil Meclis’te de sorun istemiyor. Son hamleler gösteriyor ki seçim yaklaştıkça, Kabine ve Meclis tamamen devre dışı kalacak. Saray ve avenesi tüm süreci belirleyecek. Mücadele Saray’la halk arasında geçecek.

NUREDDİN NEBATİ KİMDİR?

►Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Lütfi Elvan’ın yerine atanan Nureddin Nebati, düşük faiz politikasına verdiği hararetli destekle dikkat çekmişti. Berat Albayrak döneminden beri bakan yardımcılığı görevini sürdüren tek isim.

►Albayrak’a yakınlığıyla bilinen Nebati, AKP’nin arka bahçesi konumundaki İlim Yayma Cemiyeti, Ensar Vakfı ve TÜGVA gibi yapıların yanı sıra MÜSİAD üyesi.

►Nebati, Berat Albayrak’ın istifa ettiği ancak henüz resmi bir açıklama yapılmadığı saatlerde Ticaret Bakanı Mehmet Muş’la birlikte Albayrak’a desteğini ilk açıklayan isimlerden biri olmuştu.

►Nebati 2013 yılında verdiği “genelev” teklifiyle de gündeme gelmişti. Nebati, partisinin Grup Başkanlığı’na verdiği yasa teklifi ile Türkiye’deki 56 genelevin kapatılmasını istedi. Teklife parti içinde olumlu bakılmadı.

►Nebati, aynı zamanda AKP’li bürokratlar ve partililer arasında artık bir geleneğe dönüşen “çifte maaşlı” isimlerden biri.

►Nebati 24., 25. ve 26. dönemlerde AKP’den Urfa vekili olarak Meclis sıralarında yer almıştı.

►Faiz konusundaki tutumu ve iktidar içindeki güçlü simalara yakınlığının yanı sıra Nebati, ‘organik’ AKP aktörü. Nebati, geçen yıllarda Türkiye’nin gündemine, Fethullah Gülen’le birlikte çekilen fotoğrafla da gelmişti.