Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, BirGün’ün ortaya çıkardığı tarikatta cinsel istismar skandalına ilişkin davanın, kendi başvurularıyla öne alındığını söyledi. H.K.G.’nin 2020’de yargıya başvurmasından 2 yıl sonra açılabilen davanın ilk duruşmasının, tepkilerin ardından 22 Mayıs yerine 30 Ocak’ta görülmesine karar verilmişti. Dava kapsamında yargılanacak isimlere de bugün tutuklama talebinde bulunuldu.

Bakan Derya Yanık’tan temize çıkma çabası: Biz talep ettik, duruşma tarihi öne alındı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, BirGün yazarı Timur Soykan’ın ortaya çıkardığı tarikatta çocuk istismarı skandalının yargısal boyutuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

NTV canlı yayınına katılan Bakan Yanık, üç sanığın da tutuklu yargılanmasına ilişkin talepte bulunduklarını söyledi.

Kızını henüz 6 yaşındayken 29 yaşındaki müridiyle evlendiren İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel, anne Fatıma Gümüşel ve kızın ‘evlendirildiği’ erkek Kadir İstekli, dehşet olaya rağmen serbest dolaşıyor. BirGün’ün haberiyle toplumsal tepkinin oluşmasının ardından 3 isim hakkında bugün tutuklama talep edildi.

H.K.G.’nin Aralık 2020’deki şikayetinin ardından olaya hemen müdahil olduklarını iddia eden Yanık, kendi talepleriyle davanın öne alındığını dile getirerek şöyle konuştu:

“Başlamış bir hukuksal sürecin ardından mağdur bize geldi. Bizim sessiz kalmak eleştirisinin muhatabı olmamamız lazım. Yetişkin bireyin hukuksal sürecine karışma hakkımız yok. 2 Aralık 2020'de bize ihbar edildi, hemen müdahil olduk. Kemik yaşı tespiti soruşturmasına da müdahil olacağız. Biz talep ettikten sonra duruşma tarihi öne alındı. Bu katalog bir suç, tutuklu yargılama talebinde bulunduk. Kim olursa olsun hiç gözünün yaşına bakılmaz.”

HABERLE OLUŞAN TOPLUMSAL TEPKİ

BirGün yazarı Timur Soykan, 3 Aralık'taki "Karanlık dünya bir çocuğu yuttu: Tarikat karanlığında henüz 6 yaşında…" başlıklı yazısında, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 2002’de altı yaşındayken imam nikahıyla ‘evlendirdiğini’, kadının çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını yazmıştı. Yaşananlar, H.K.G.’nin şikayetiyle ortaya çıkmıştı.

Soykan, 7 Aralık'ta BirGün'de yayınlanan "Utancın fotoğrafları" başlıklı yazısında da H.K.G.’nin çocuk yaşta gelinlik giydirildiği ve ‘nişan’ına ait dehşet verici fotoğrafları yayımlamıştı.

Skandalın gazetemiz tarafından ortaya çıkarılmasından sonra toplumda oluşan büyük tepki, devlet kurumlarını yıllardır atılmayan adımları atmaya zorlamıştı.

Daha önce 22 Mayıs’ta görülmesine karar verilen davanın ilk duruşması da bugün 30 Ocak 2022 gününe alındı. Sanıklar hakkında 67 yıla kadar hapis isteniyor.