Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yeni yılda doğalgaz ve elektriğe zam yapılmayacağını söyledi. Kısa süre içerisinde takvimi açıklayacaklarını bildiren Dönmez, ocak ayında zam öngörmediklerini aktardı. 2022 yılında elektrik yüzde 184, doğalgaz ise yüzde 164 zamlanmıştı.

Bakan Dönmez açıkladı: Yeni yılda doğalgaz ve elektriğe zam gelecek mi?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yeni yılda elektirk ve doğalgaza herhangi bir zam yapılmayacağını söyledi.

Dönmez, medya kurumlarının Ankara temsilcileri ve haber müdürlerinin sorularını yanıtladı.

"KISA SÜRE İÇERİSİNDE TAKVİMİ AÇIKLAYACAĞIZ"

Dönmez, "Elektrik ve doğalgazda yeni yılda zam olacak mı?" sorusuna "Şu anda çalışıyorlar, ilk değerlendirmelere göre yılbaşında herhangi bir zam söz konusu değil. Kısa süre içerisinde takvimi açıklayacağız inşallah. Elektrikte de şu anda zam öngörmüyoruz" şeklinde yanıt verdi.

Enerji arama faaliyetlerine illişkin konuşan Dönmez, yeni yılda bu alanda 'vites yükseltileceğini' söyledi. Dönmez, "Şu an yoğunlaştığımız yerler daha önce petrol ve gaz bulduğumuz yerler. Çünkü potansiyel olarak güçlü alanlar. Ama İç Anadolu’da da, Ege’de de, Doğu Anadolu’da da araştırmalarımıza yoğunluk vereceğiz. 2022’de 94 arama kuyusu, 56 üretim kuyusu açmışız. 2023’te 134 arama, 73 üretim toplam 207 kuyuya çıkacağız" dedi.

TÜRKMEN GAZI VE TRAKYA'DA ENERJİ ÜSSÜ

Türkmenistan gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılmasıyla ilgili mesaj veren Dönmez, "Türkiye-Türkmenistan ve Azerbaycan enerji bakanları olarak alternatifleri masaya yatıracağız. Ön çalışmayı 1 ay içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz" dedi.

Trakya'daki enerji üssü konusuna da değinen Dönmez, şşunları söyledi: "Avrupa’daki emsal borsalar, piyasalar nasıl çalışıyor, bunlarla alakalı edindiğimiz tecrübeler vardı. hem alıcıyı hem de satıcıyı tatmin edecek, güvenle bu piyasada işlem yapabilecek bir merkez hedefliyoruz. takvimle ilgili olarak bugünden belki çok net bir şey söyleyemeyiz ama 3-5 ayda halledilecek bir konu değil. Hedefimiz bir yıl içerisinde böyle bir piyasayı hayata geçirmek."

Enflasyonun yüzde 84’e çıktığı 2022'de elektrik yüzde 184, doğalgaz ise yüzde 164 zamlanmıştı.