Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatında bir 'ihtilaf' yaşandığını söyleyerek idari ve mali anlamda sorunlar yaşandığını açıkladı. "Konu bize intikal edince süratle problemleri çözmek için girişimlerde bulunduk" diyen Dönmez, "Maalesef bu sorunlar aşılamadı. Girişimlerimiz devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Bakan Dönmez'den Akkuyu açıklaması: Maalesef sorunlar aşılamadı
Fotoğraf: AA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk oldu.

Gündemine Karadeniz'deki doğal gaz çalışmaları ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ni (NGS) alan Dönmez, Karadeniz'de keşfedilen doğal gazla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek, "2023'ün ilk çeyreğinde, mart ayı içinde inşallah bu gazı karada yakmış olacağız." dedi.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinin 'Türkiye'nin, 60-70 yıllık hayali' olduğunu öne süren Dönmez, son bir ayda Akkuyu NGS inşaat alanında yaşanan bir ihtilaf olduğunu söyleyerek "Konu bize intikal edince süratle problemleri çözmek için girişimlerde bulunduk. Bu tip çok büyük projelerde sahada sıkıntılar olabilir, idari ve mali anlamda. Maalesef bu sorunlar aşılamadı. Girişimlerimizi hala devam ettiriyoruz. En son Soçi'deki Cumhurbaşkanımız ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki görüşmede de gündeme geldi. Proje takviminde bir aksamaya müsaade edemeyiz. Abdülhamid Han sondaj gemisinin uğurlanmasının ardından Cumhurbaşkanı'mız ile Akkuyu'ya geçtik. Sahada bir brifing aldı. Cumhurbaşkanı'mız gerekli notları aldı, ikazları yaptı. Beklentimiz bu problemin süratle giderilmesidir." ifadelerini kullandı.

ABDÜLHAMİD HAN SONDAJ GEMİSİ

Abdülhamid Han sondaj gemisinin Karadeniz'de 45-60 gün çalışma süresinin olacağını dile getiren Dönmez, Abdülhamid Han gemisinin Gazipaşa'ya 55 kilometre mesafede bulunan Yörükler-1 kuyusuna gönderildiğini belirtti.

Dönmez, "Bu sürede sondajımızı tamamlayacağız. Keşif bulursak milletimizle müjdeyi paylaşacağız." diye konuştu. Fatih Dönmez, Akdeniz'de şimdiye kadar 8 sondajın tamamlandığını, bunların 5'inin Türkiye'nin kendi yetki alanında olduğunu söyledi.

'2023'ÜN İLK ÇEYREĞİNDE GAZI KARADA YAKMIŞ OLACAĞIZ'

Dönmez, Karadeniz'de keşfedilen doğal gazla ilgili çalışmaların sürdüğünü ve 2023'te tamamlanacak şekilde ilerleme kaydedildiğini bildirdi.

İlk fazda 10 kuyunun açılacağını belirten Dönmez, karada da yapılması gereken işler olduğunu ifade etti.

Dönmez şunları söyledi:

"Kuyu tamamlama işlerimiz devam ediyor. Kuyu üstü işleri de var. Deniz tabanında da yaptığımız işler var. Adeta Karadeniz'in 2 bin 200 metre altında bir enerji üssü kuruyoruz. Bir uçtan bir uca 12 kilometre diğerinden 8 kilometre bir koridorda yerin altında devasa yapıları gemilerden indiriyoruz. Sualtı robotlarıyla kuyuların başına monte ediyoruz. Hummalı bir çalışma var. 120 kilometre derin deniz boru döşeme işlemi tamamladı. 50 kilometrelik kısım kaldı. 2023'ün ilk çeyreğinde mart ayı içinde inşallah, bu gazı karada yakmış olacağız"

'İHTİLAF'A YOL AÇAN KARAR

Mersin'de inşası devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Rusya, Türkiye'den IC İçtaş şirketiyle mühendislik, satın alma ve inşaat sözleşmesini 26 Temmuz'da feshetmişti.

Şirket, 30 Temmuz'da, üç Rus ortak tarafından kurulan TSM Enerji adlı şirketle yola devam edeceğini açıklamıştı. Sözleşme iptalinin nedenlerine dair ilk açıklamayı 5 Ağustos'ta yapan Rosatom, IC İçtaş'ın projenin kalitesini ve teslim süresini etkileyen "sözleşme ihlalleri" yaptığını belirtmişti.

Akkuyu Nükleer AŞ, Titan-2 ve Ic İçtaş İnşaat AŞ (T2IC) çalışanlarına temmuz ayının maaş ödemelerini kendi öz kaynaklarından yapmaya karar verdiğini duyurmuş, yapılan açıklamada, "Türk lirası olarak maaş alan çalışanların ücretleri yüzde 35 oranında artırılacaktır" denilmişti.

Pazartesi günü bir açıklama yayımlayan IC İçtaş Rusya'nın kararının Türk şirketlerini proje yönetiminden uzaklaştırma amacı taşıdığını belirtmişti.

Bunun ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve yüklenici Titan 2-IC İçtaş konsorsiyumu arasındaki ihtilafın çözümü için gerekli girişimlerde bulunulduğunu duyurmuştu.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"Bu süreçte Bakanlığımız tarafların arasındaki ihtilafın çözümü için gerekli girişimlerde bulunmuştur. Önceliğimiz, projenin başından bu yana inşaat sahasında hizmet veren bütün yüklenicilerin ve çalışanların aleyhine bir mağduriyet oluşmaması ve projenin zamanında devreye alınmasıdır. Daha önce olduğu gibi, yine bu çerçevede girişimlerimiz sorunların çözümü için devam etmektedir. Taraflara da böyle bir projede daha sağduyulu ve yapıcı bir görev düştüğünü bir kez daha hatırlatmak isteriz."