Bakan eğitimde eşitsizliği kabul etti

Mustafa BİLDİRCİN

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, TBMM Genel Kurulu’nda, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesine ilişkin konuşma yaptı. Toplantının son saatlerinde milletvekillerin sorularını yanıtlamak için söz alan Bakan Özer, soruların büyük bölümüne yazılı yanıt vereceğini söylese de eğitimdeki fırsat eşitsizliklerine yönelik dikkati çeken ifadeler kullandı.

Bütçe görüşmelerinde kullandığı tepki çeken, “Reform yapmayacağım” ifadesine açıklık getiren Özer, “Bundan önceki bakanlar hep, reform yaptığı için eleştirildi, bu defa da ben reform yapmadığım için, böyle bir talep olmadığı için eleştiriliyorum” diye konuştu. Reforma karşı olmadığını ifade eden Özer, “Her bakanla birlikte bir reform yapılmasına karşı olduğunu” söyledi.

Hükümetler için eğitimde fırsat eşitliğinin, “Meydan okuyucu bir challenge” olduğunu belirten Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çünkü eğitimde fırsat eşitliğini deklare etmek ve bunun kapatılması için mesafe alınmasını deklare etmek, eğitimde fırsat eşitsizliğiyle ilgili sorunların olduğunu kabul etmektir. Biz hükümet olarak bunu kabul ediyoruz, Millî Eğitim Bakanlığı olarak bunu kabul ediyoruz. Bunun için dört ana noktaya odaklanacağımızı deklare ettik. Okul öncesi eğitime erişimi artırmak, çünkü liselerde ortaya çıkan okullar arası başarı farkının ortaya çıktığı yer liseler değil, tam tersine okul öncesinde eğitime erişimden kaynaklanmaktadır.”