Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 'Ekonomide Reform Paketi' ile ilgili takvimi hazırladıklarını belirtti. Elvan, kapsamlı olarak en geç önümüzdeki hafta salı günü eylem programını ve takvimi paylaşacaklarını söyledi.

Bakan Elvan: Reform eylem programı ve takvimini en geç önümüzdeki salı paylaşacağız

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, önümüzdeki hafta salı günü 'Ekonomide Reform Paketi' eylem programını ve takvimi paylaşacaklarını söyledi.

Lütfi Elvan, AA Editör Masası'nda, "Ekonomi Reform Paketi" hakkında açıklamalarda bulundu.

Elvan, esnafa gelir vergisi muafiyetinin 2021 kazançlarıyla başlayacağını ve kalıcı olarak uygulanacağını kaydetti.

"Kripto paralarla ilgili çok ciddi kaygılarımız var" diyen Elvan, "Bitcoin'e yönelik bir bakan yardımcımızı görevlendirdim. Çalışmaları sürdürüyor. Sonuçlanınca kamuoyuyla paylaşacağız" ifadelerini kullandı.

Bakan Elvan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Ekonomi Reform Programı ile pandemi sonrası döneme hazır olmak adına yol haritamızı ortaya koyalım dedik. Reform paketindeki maddelerle ilgili kanun ve yönetmelik taslakları hazır.

Yabancı yatırımcılarla bir araya gelerek, onlara da Ekonomi Reform Programını kapsamlı bir şekilde anlatacağız. AB ülkeleri başta olmak üzere G20 büyükelçileri ile bir araya geleceğiz, Ekonomi Reform Programının detaylarını paylaşacağız. Ertelenmiş bir taleple karşı karşıyayız. Türkiye'nin önünde çok önemli fırsat penceresi var. Bu paketle fırsatları yakalamak istiyoruz.mÇok değişik ülkelerden, büyükelçiliklerden Ekonomi Reform Programı'na ilişkin Bakanlığımızdan detaylı açıklama talep edildi.

Tasarrufla ilgili harcama disiplini konusunda çok sayıda tedbirimiz var.

Çok ciddi harcamalara yönelik tedbirlerimiz var. Bizim sosyal yardımlarımız var. Bu desteklere baktığımızda etkin bir şekilde verilmesi önemli. Bütünleşik sosyal yardım ilkesini kuruyoruz. Yerel yönetimin desteğini merkezi sistem görecek böylece.

Kamu maliyesinde bütçe disiplini son derece önemli. Son yıllarda bütçe açığımızda artış söz konusu oldu. Özellikle biz kamu maliyesi alanında her türlü tedbiri alıyoruz, almaya devam edeceğiz. Her 3 ayda bir kamu maliyesi raporu açıklayacağız. Gelir, gider, ileriye yönelik tedbirler neler kamuoyuyla paylaşacağız. Onların görüşleri bizim için değerli.

Kamu maliyesinde bütçe disiplininin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Mali disiplinden bugüne kadar asla taviz vermedik.

Katma değerli yatırımlar için nakit yatırım teşvikleri verilecek.

İl bazında sektörel beceri haritaları oluşturuldu.

İstihdam teşviklerini baştan aşağı gözden geçirip sadeleştireceğiz

"ÖNÜMÜZDEKİ SALI PAYLAŞACAĞIZ"

Takvimsiz bir program olmaz. Takvimimiz hazırladık. Sorumlu ve ilgili kuruluşlar kimlerdir. Eylemleri ne zaman tamamlayacağız, kapsamlı olarak sizlerle paylaşacağız. Eylem planı takvimini önümüzdeki salı paylaşacağız.

Kamu harcamalarına bir bütün olarak bakmak zorundayız. Sadece temsil, ağırlama ve taşıt değil diğer alanlarda da tasarruf önemli.

Salgından en çok etkilenen kesim esnaf oldu. Salgın boyunca esnafa destek vermeye çalıştık. Elbette verilen destekler daha fazla keşke verebilsek. Salgının gelişimine bağlı olarak yeniden değerlendirme şansımız olacak. Bütçe disiplinine riayet etmek zorundayız. 850 bin esnafımızı kapsıyor. Vergi istisna uygulamamız 2021 kazançlarıyla başlayacak ve kalıcı olarak uygulanacaktır.

"MECLİS'İN BÜTÇE HAKKINI DAHA DA GÜÇLENDİRECEĞİZ"

Şu anda 46 adet özel hesabımız var. Bu özel hesaplar Sayıştay denetimine tabi. Zorunlu olarak devam ettirmemiz gereken özel hesap uygulamalarını devam ettireceğiz. Meclis'in bütçe hakkını daha da güçlendireceğiz. Türkiye'de 2300 civarında döner sermaye işletmesi var.

Öngörülebilirlik şeffaflık adına kamu maliyesi raporunu paylaşacağız.

Taşıt konusu kamu filo yönetim sistemini geliştiriyoruz. Bu sistem ile taşıt fazla envanter ve maliyet bilgisi düzenli kayıt altına alınıyor. Edinilecek taşıtlarda hizmet itibarıyla standardizasyon sağlanacak. Ortak havuz geliştirilecek. Taslağımız hazır, önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyoruz.

"KAMU ALIM İHALELERİNDE ŞEFFAFLIĞI ARTIRIYORUZ"

Kamu alım ihalelerinde denetimi güçlendirip tasarruf ve şeffaflığı artırıyoruz. Mevcut sorunu olan istisnaları disiplin altına alıyoruz. Bütünüyle dijital ve rekabeti artıran bir ihale sistemi. AB ile uyumla sektörel kamu alımları kanununu çıkaracağız. Sertifikasyon sistemi getiriyoruz. Firmaların liyakat ve yetkinlikleri kamuoyuyla paylaşılacak. İhaleye çıkmadan kriterler belirlenecek. Ve kamuoyuyla paylaşılacak.

Sertifikasyon sistemi içinde kalan firmalar son derece şeffaf ve hızlı hareket edilebilecek ve çok hızlı sonuçlanan bir bir yapı oluşturulacak Kamu özel işbirliği alanında Özal ile başlayan bana sorarsanız başarılı bir süreç var. Hukuki altyapısına bakılınca 11 farklı düzenlemenin olduğunu görüyoruz. Bakanlıkların kamu-özel işbirliğine yönelik farklı yetkilerinin olduğunu görüyoruz. Hem ulusal hem uluslararası yatırımcılar açısından şeffaflık ve öngörülebilirlik önemli. Bu konuda hassasiyetimizi sonuna kadar sürdüreceğiz.

Vergi denetiminde standart oluşturacağız.

Rekabetçi piyasa mekanizmasına müdahale etmemiz söz konusu değil.

Fiyat İstikrar Komitesi arz şoklarını da inceleyecek, para politikası bunu çözemez.

Enflasyonla mücadelede para, maliye politikası ve yapısal politikaların bir arada olduğu üçüncül bir bakışın olduğu bir yapı. Bu komitenin ana amacı enflasyon üzerindeki şok oluşturan arz sorunlarına çözüm önerilerini geliştirmesi. Para politikalarıyla çözmemiz mümkün değil bunu.

Nasıl gıda için komite varsa yapısal şokların etkilerini bu komite ile takip edip kararlar alacağız. Örneğin enerji fiyatlarında ani bir yükseliş sanayiciyi etkileyebiliyor veya konteyner bulma sıkıntısı, ambalaj fiyatlarındaki artış, tedarik zincirinde kopukluklar söz konusu. Bu komite ilgili bakanlıkları masa etrafında toplayıp çözüm önerileri sunacak. Asla rekabetçi piyasa yapısına müdahale etmemiz söz konusu değil. Fiyatlardaki aşırı oynaklıkların kök sebeplerine inecek. Bu komite TCMB'nin elini güçlendirecek. Arz sıkıntılı fiyat artışı varsa, arza yönelik kararlar alınacak.

Enflasyonla mücadelede para politikaları, mali ve yapısal politikaların bir arada olduğu bütüncül bir bakış açısına gerek duyuluyor.

Dijital para konusunun altyapısını oluşturacağız. Bir fintech strateji belgesi hazırlayacağız. Kurumsal veri tabanlarına erişim kolaylığı sağlayacağız. İFM'de bir fintech üssü oluşturacağız.

"KRİPTO PARALAR İLE İLGİLİ ÇOK CİDDİ KAYGILARIMIZ VAR"

Kripto paralarla ilgili çok ciddi kaygılarımız var. Bitcoin'e yönelik bir bakan yardımcımızı görevlendirdim. Çalışmaları sürdürüyor. Sonuçlanınca kamuoyuyla paylaşacağız.

Dijital para konusunda yol haritası oluşturuluyor. Dijital parada, teknolojik altyapı, hukuki altyapı ve iktisadi ve mali altyapı çalışmaları yapacağız."