Kültür ve Turizm Bakanlığı Ersoy, "Mir kart tartışmalarıyla ilgili Rus turistlerin buradaki harcamaları konusunda sizin bakanlık olarak yaptığınız alternatif bir çalışma var mı? sorusunu, "İlgili devlet kurumları çalışıyor bununla ilgili ama kısmi olarak Mir kart çalışıyor şu anda Türkiye'de. İlgili kurumlarımız daha uzun vadeli çözüm yolu bulmak için çalışıyorlar. Rus turistin nakit getirmesinde bir sıkıntısı yok." şeklinde cevapladı.

Bakan Ersoy: Rus turistlerin nakit sorunu yok

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Kültür Yolu Festivalleri"ne ilişkin CSO Ada Ankara Yerleşkesi'nde düzenlenen basın toplantısında, festivaller kapsamında bu yıl 5 kentte birden, çok daha kapsayıcı, çok daha yaygın etkinliklerle vatandaşlara benzersiz bir kültür sanat deneyimi yaşattıklarını ileri sürdü.

Michelin Rehberi'nin İstanbul'a özel olarak hazırladığı seçkinin de İstanbul'daki festivalin sürdüğü tarihte, 11 Ekim'de törenle açıklanacağına işaret eden Ersoy ,"Bu çok çok önemli. Yıllar sonra Türkiye İstanbul'la 38. destinasyon olarak Michelin Rehberi'nde yerini almış olacak. Sonuçları bizler de heyecanla bekliyoruz." dedi.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ersoy, "Turizm Bakanlığı turizmden de çok ciddi gelir elde ediyor ve turizmden elde ettiğimiz gelirin bir kısmını orada çok rahat bir şekilde kullanabiliyoruz. Çünkü kültür ve sanatta markalaştığınız zaman turizm açısından rakiplerinizden pozitif yönde ayrışıyorsunuz. Kültür ve sanat etkinliklerimiz turizmi de cazibe noktası haline getiriyor ve turizm şehriniz marka yüzü haline geliyor. Gelen turistten elde ettiğiniz gelirlerden bir kısmını da kültür ve sanata aktarabiliyorsunuz. Onlar sizi markalaştırıyor, siz markalaştıkça daha fazla turizm geliri elde ediyorsunuz. Gelirin bir kısmını buraya aktarabiliyorsunuz. Böyle bir ekosistem yarattık, çok da iyi çalışıyor." dedi.

Festivallerin şehir ekonomisine katkısı sorulan Ersoy, başta turizm sektörü olmak üzere esnaftan çok olumlu dönüşler aldıklarını, festivallerin ekonomik hareketliliği artırdığını söyledi.

Ersoy, "Enerji krizi nedeniyle Avrupa ve Rusya kışı burada mı geçirecek?" şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı:

"Doğal gazdan dolayı turist gelecek, bu çok kışın çok yoğun geçecek.' Bunlar magazin haberi. Bizim için önemli olan turizmden gelir elde etmek istiyorsanız iki tane sırrı var bunun. Bir tanesi çok yoğun tanıtım yapmanız, iki gelen turiste çok iyi hizmet vermeniz. Bu ikisini gerçekleştirdiğiniz sürece aldığınız turist sayısı her sene artar. Bunun dışındaki şeyleri çok gerçekçi bulmuyorum."

Bakan Ersoy, "Mir kart tartışmalarıyla ilgili Rus turistlerin buradaki harcamaları konusunda sizin bakanlık olarak yaptığınız alternatif bir çalışma var mı? sorusunu, "İlgili devlet kurumları çalışıyor bununla ilgili ama kısmi olarak Mir kart çalışıyor şu anda Türkiye'de. İlgili kurumlarımız daha uzun vadeli çözüm yolu bulmak için çalışıyorlar. Rus turistin nakit getirmesinde bir sıkıntısı yok." şeklinde cevapladı.