Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Metin Topuz'un 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmasına tepki gösteren ABD’ye yanıt verdi. Gül, “Türk yargısı bağımsız ve tarafsızdır, emir alacağı tek merci Anayasa ve kanunlardır” dedi

Bakan Gül’den ABD’nin Metin Topuz tepkisine yanıt

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu eski çalışanı Metin Topuz'a "FETÖ'ye yardım suçundan" 8 yıl 9 ay hapis cezası verilmesini eleştiren ABD makamlarına tepki gösterdi.

Konuyla ilgili açıklamayı sosyal medya hesabından yapan Gül, şu ifadeleri kullandı:

"Türk yargısı bağımsız ve tarafsızdır, emir alacağı tek merci Anayasa ve kanunlardır. Hiçbir ülke, kişi, kurum veya merci, Türk mahkemelerinin adil yargılamasına etki ve telkinde bulunamaz."

NE OLMUŞTU?

FETÖ ile bağlantılı eski polis müdürleri ve askerlerin yanı sıra firari eski savcı Zekeriya Öz'le irtibatlı olduğu iddia edilen ve casusluk suçlaması yöneltilen ABD İstanbul Başkonsolosluk irtibat görevlisi Metin Topuz'un yargılandığı davanın duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmüş, Topuz'a 8 yıl 9 ay hapis cezası verilmişti.

Kararın ardından açıklama yapan ABD'nin Ankara Büyükelçiliği kararın süratle üst mahkeme tarafından bozulmasını dilediklerini ifade ederek, şu açıklamayı yapmıştı:

“ABD'li yetkililer, Metin Topuz'a yönelik davada İstanbul'daki tüm duruşmaları izlemişlerdir. Bugünkü kararın derin hayal kırıklığı içindeyiz. Bu kararı destekleyecek inandırıcı bir delil görmediğimiz gibi, kararın süratle üst mahkeme tarafından bozulmasını diliyoruz. Sayın Topuz, yaklaşık 30 yıldır iki ülke yetkililerinin ve vatandaşlarının takdirini kazanan önemli çalışmalar yapmıştır. Talimatlarımız doğrultusunda, Türkiye ve ABD kolluk kuvvetleri arasındaki işbirliğini geliştirmiş; her iki ülkedeki insanların güvenliğine katkıda bulunmuştur. Sayın Topuz'un resmi görevlerine ilişkin iddialar, yerel çalışanlarımızın ABD hükümeti adına ve ikili ilişkilerimizi geliştirmek amacıyla yürüttükleri önemli çalışmaların kapsam ve mahiyetini çarpıtmaktadır.”

Karara bir tepki de ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’da gelmiş, Pompeo, kararın ‘hızlı bir şekilde kaldırılmasını’ beklediklerini dile getirerek, söz konusu kararın, "Türk kurumlarına duyulan güvenin altını oyduğunu ve ABD-Türkiye ilişkilerinde gerekli olan güven duygusunu da zedelediğini" söylemişti.