HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu’nun, “kâr amacı gütmeyen kuruluşlara transferler” ile ilgili sorusunu yanıtlayan Adalet Bakanı Gül, söz konusu kuruluşlara yüksek meblağda kaynak aktarıldığını söyledi.

Bakan Gül’den ‘seçim harcamaları’ itirafı: Yüksek meblağda kaynak aktarılmış

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 10 Kasım Salı günü gerçekleşen Adalet Bakanlığı bütçe görüşmelerinde, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu’nun sorduğu bir soruya Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’den ilgi çekici bir yanıt geldi.

Katırcıoğlu, 2019 yılı bütçesinde "kar amacı gütmeyen kuruluşlara transferler” kalemine ayrılan 517 milyon TL’nin 2020 bütçesinde 75 milyon liraya düşmesinin sebebini sordu. Adalet Bakanı Gül, verdiği yanıtta 2019 yılının seçim yılı olduğunu ve bu nedenle bakanlık bütçesinden kar amacı gütmeyen kuruluşlara yüksek meblağda kaynak aktarıldığı itirafında bulundu.

Bütçe görüşmelerine ilişkin tutanağın ilgili bölümleri şöyle:

Erol Katırcıoğlu:

"Fakat bize gönderdiğiniz verilerden benim gördüğüm birkaç tuhaflık var, onları söylemek istiyorum. Bir kere, cari transferler altında yer alan “kâr amacı gütmeyen kuruluşlara transferler” diye bir kalem var. İlgimi çekti, bu kalem 2019 yılında 517 milyon liraymış yani ödenek olarak 517 milyon lira, zaten 455 milyon lirası da harcanmış. Sonra, 2020’ye baktığımızda 75 milyona düşüyor. Şimdi, önceden niye bu kadar yüksekti, birden bire niye bu kadar düştü? Bu açıklanmaya muhtaç gibi geliyor bana. Bütçe teklifinizde de 80 milyon diyorsunuz yani aşağı yukarı binde 7 civarında bir artış öngörüyorsunuz. Ama ben, doğrusunu isterseniz bu meselenin biraz açıklanması gerektiğini düşünüyorum."

adalet-bakani-gul-den-secim-harcamalari-itirafi-yuksek-meblagda-kaynak-aktarilmis-803873-1.
HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül:

"Sayın Katırcıoğlu’nun sorusu; “Kâr amacı gütmeyen kurumlara aktarılan meblağ neden düştü?” Bu konu seçimlere yönelik, seçime ilişkin, seçim olduğu için aktarılan bütçe Sayın Katırcıoğlu. Dolayısıyla onunla alakalı, bir seçim olduğu için ayrılmış ve bu konudaki bir farklılık."