İzmir’de 770 futbol sahası büyüklüğündeki ormanı yok eden yangın, ülkenin orman yangınlarıyla mücadeledeki eksiklerini ortaya koydu. Bakan Pakdemirli’nin, “Arızalı” dediği THK’ye ait altı yangın söndürme uçağının hangarda hazır tutulduğu ortaya çıktı.

‘Bakan’ın arızalı dediği uçaklar uçuşa hazır’

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Her yıl ortalama üç bine yakın orman yangının yaşandığı Türkiye’de, İzmir’in Karabağlar ilçesinde başlayan ve Seferihisar ile Menderes ilçelerine sıçrayan orman yangını, yeni bir tartışmaya kapı araladı. 770 futbol sahası büyüklüğünde ormanın yol olduğu yangınla ilgili konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türk Hava Kurumu’na (THK) ait altı yangın söndürme uçağının arızalı olduğunu açıkladı. Bakan Pakdemirli, “Çalıştırabilen varsa buyursun gelsin” dedi. Konuya ilişkin BirGün’e bilgi veren Uçak Bakım Teknisyeni, THK bünyesindeki yangın söndürme uçaklarının düzenli olarak bakıma alındığını, yağ kaçırdığı söylenen uçakların da uçabilecek durumda olduğunu belirtti.

UÇAKLAR UÇABİLİRDİ

Yangınla ilgili “Hükümet yangına müdahale için olanakları yeteri kadar kullanmadı” iddiası, isminin açıklanmasını istemeyen uçak bakım teknisyeninin söyledikleriyle de netlik kazandı. Bakanın, “Çalışabilecek durumda değiller” dediği uçakların zaman zaman yurtdışı faaliyetlerine de çıktığının altını çizen teknisyen, “Hangarda tutulan ve yağ kaçırdığı söylenen üç uçağın da çözülemeyecek bir problemi yok” ifadesini kullandı. THK’nin üç uçağının yedek parça temini için bekletildiğini, altı uçağın ise Bakanın söylediğinin aksine her an uçuşa hazır olduğunu söyleyen teknisyen “1 uçak da su dolu şekilde bekletiliyor” dedi.

THK ile iktidar arasında bir süredir devam ettiği bildirilen sürtüşme ihale sürecine de yansıdı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2019 yılında başlattığı, “Bir yıl süreyle beş adet yangın söndürme uçağı kiralanması” ihalesine THK katılmadı. Katılımın olmaması nedeniyle ihaleyi iptal eden bakanlık THK’nin de teklif verdiği yeni bir ihale açsa da kurumun teklifi yüksek bulunarak geri çevrildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, THK’nin beş uçak için verdiği toplam teklif miktarının çok yüksek olduğu kaydedildi.

Bakanlık bunun üzerine, 2019 yılında daha fazla sayıda helikopterle yangın söndürme faaliyetlerine devam etme kararı aldı. Önceki yıllardan sözleşmeleri devam eden iki farklı yükleniciden 16 helikoptere ek olarak 18 helikopter daha kiralanması kararlaştırıldı. THK’nin bu ihalede teklif ettiği tutar da yüksek bulunarak iş, aralarında Kaan Air isimli şirketin de yer aldığı özel havacılık şirketlerine verildi.

2015 yılından itibaren Bakanlıkla ortaklaşa orman yangınlarına havadan müdahale hizmeti yürüten Kaan Air’in siyasilerle ilişkileri de dikkat çekti. Şirketin üst kuruluşu Başarı Elektronik, İstanbul’da bulunan 20 dönüm araziyi 3 milyon Avro karşılığında devraldı. Şirketin 3 milyon Avro karşılığında temin ettiği alanın gerçek değerinin 500 milyon Avro olduğu kamuoyuna yansıdı. Dalaman’da yaşanan yangın ise bir başka skandalı daha ortaya çıkardı. Orman Bakanlığı’nın THK’nin almak istediği yangın söndürme ve uçak kiralama ihalesini bir mimarlık ofisine verdiği ortaya çıktı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan ise, “Uçuşa uygun değil” enen uçakların Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilen uçuşa elverişlilik sertifikası olduğunu vurguladı.

BAKAN KAMUOYUNU YANLIŞ YÖNLENDİRİYOR

THK’nin yangın söndürme uçaklarının arızalı olduğunu söyleyerek kamuoyunu yanlış bilgilendiren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, daha önce de çeşitli konularda birçok kez yanlış bilgi verdi. Bakan Pakdemirli’nin 30 Kasım 2018’de “Türkiye’nin bir yıl et ithalatına ihtiyacı olmayacak” açıklamasından altı ay sonra Türkiye’nin Sırbistan’dan büyükbaş hayvan eti ile taze, soğutulmuş et alacağı ortaya çıktı.

Pakdemirli, yurttaşların soğan bulamamaktan şikayet etmesi üzerine de “Soğanla ilgili büyük bir kriz görmüyoruz “dedi. Pakdemirli’nin açıklamasından kısa bir süre sonra kuru soğanın kilogram fiyatı 10 TL’ye kadar yükseldi. Tonlarca kuru soğanın, büyük depolarda stoklanarak piyasaya kısıtlı olarak sürüldüğü belirlendi.

TÜİK’in, 2018 yılında 93 bin ton nohut ithal edildiği ve karşılığında 118 milyon dolar ödendiği açıklamasına karşın Bakan Pakdemirli, “2018 yılında nohut ithalatı yapılmamıştır” dedi.