Avrupa’nın vizede kasıtlı olarak sorun çıkardığını söyleyen Bakan Çavuşoğlu, aynı konudaki yazılı soru önergesine verdiği yanıtta ise Ukrayna savaşını suçladı.

Bakan’ın Schengen çelişkisi: Sözlerini unuttu

Hüseyin ŞİMŞEK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ağustos ayında bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada vize randevularının uzaması ve Schengen vize başvurularına ret oranındaki artışı, “Burada kesinlikle kasıt var. Biz bunu görüyoruz” sözleriyle değerlendirdi. Çavuşoğlu ayrıca, “Seçim öncesi AK Parti iktidarını zorda bırakmak için yapılan adımlar olarak değerlendiriyoruz” diye konuştu. Bu sözlerin ardından CHP İstanbul Milletvekili ve Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Üyesi Sibel Özdemir, konuyla ilgili yazılı soru önergesi hazırlayarak vize sorununu Meclis gündemine taşıdı. Ancak Çavuşoğlu, yazılı soru önergesine verdiği yanıtın hiçbir bölümünde vize ret kararlarındaki artış veya başvuru süreçlerinin uzaması ile ilgili bir kasıt veya seçim öncesi AKP iktidarını zorda bırakmaya dönük tespitte bulunamadı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, CHP’li Özdemir’in vize sorunlarının nedenleri hakkındaki önergesine verdiği yanıtta, “Bakanlığımca özellikle Schengen ülkelerinin vatandaşlarımıza yönelik ret oranlarının artmasını yakından takip ediyoruz. Bu konuyu gündeme getirerek, beklentilerimizi her seviyede paylaşıyoruz. Vize alanındaki sorunlar hakkında temaslarımızı sürdürüyoruz, beklentilerimizi birinci elden paylaşıyoruz. Yapılan girişimlerimiz sonucunda, vize başvuru firmalarındaki başvuru randevularında artış sağlanmış ve personel sayıları artırılmıştır” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu ayrıca, “Ukrayna'da yaşanan savaşın da vize sürecine olumsuz bir etkisi olmuştur. AB ülkelerinin insan kaynaklarını Ukrayna vatandaşlarının sorunlarına yönlendirmeleri nedeniyle başvuruların sonuçlandırma süreleri uzamaktadır” dedi.

HİÇBİR KAZANIM ELDE EDEMEYECEĞİZ

Çavuşoğlu’nun birbiriyle çelişen açıklamalarına tepki gösteren CHP’li Özdemir, kendisine gönderilen yanıtı değerlendirdi. “Sayın Dışişleri artık bir karar vermelidir. Vatandaşlarımızın Avrupa ülkelerinin büyükelçilikleri ve konsolosluklarının önünde vize başvuru çilesi çekmesinin, itibarına zarar verilmesinin gerçek nedeni nedir?” diye soran Özdemir, “Kamuoyu önüne çıkıp ‘siyasi nedenlerle veya AKP iktidarını zorda bırakmak için vize başvurularına ret kararı veriliyor’ demekten artık vazgeçilmelidir. Özellikle AB ile üyelik müzakerelerimizi ve ilişkileri bir iç politika aracı olarak kullanma alışkanlığı bir kenara bırakılmalıdır. İktidar, AB ile ilişkilerimizi iç politikaya alet ettikçe, yarattığı bu gerginliklerden fayda umdukça üyelik müzakerelerimizin tekrar canlanması, vize muafiyeti hakkı ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gibi konularda hiçbir kazanım elde edemeyeceğiz” dedi.

BAKAN ARTIK KARAR VERMELİ

AB üyeliği sürecinde muhalefet partilerinin tamamının desteğiyle 66 kriterin tamamlandığını ifade eden Özdemir, şöyle konuştu:

“Ancak aradan geçen altı yılda siyasi iktidar eksik kalan altı kriteri Meclis gündemine getirmekten kaçınmaktadır. Muhalefet partileri olarak AB sürecine her zaman destek olduk, yapıcı önerilerimizi her platformda ortaya koyduk fakat iktidar bizim ortaya koyduğumuz çaba kadar bir irade ortaya koymuyor ve somut adımlar atmıyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, vatandaşlarımızın vize serbestisi hakkı için taahhüt edilen ve eksik kalan bu altı kriterin neden Meclis gündemine getirilmediği konusunda kamuoyuna açık ve şeffaf bilgi vermelidir. Bakan Çavuşoğlu artık bir karar vermeli, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Schengen vize randevusu süreçlerinin uzamasının ve vize başvurularına verilen ret kararlarının katlanarak artmasının gerekçesi gerçekten nedir?”