Basın kartları yönetmeliğindeki değişiklikle basın kartları milli güvenlik gerekçesiyle iptal edilebilecek. Basın meslek örgütleri ise tepkili: Yeni yönetmelik, şimdiye kadarki düzenlemelerin en yetersizi ve yandaş gazetecilere basın kartı vermeye yönelik

Bakan kimi isterse basın kartı onun!

Basın kartlarına ilişkin usul ve esaslar Resmi Gazete’de yayımlandı. Kartın verileceği kişilerde aranan şartlar ve iptal edileceği hallerin belirtildiği kararla iptaller kolaylaştırıldı. Yönetmeliğin iptalle ilgili kısmına, “Milli güvenlik ve kamu düzenine aykırı davranışlarda bulunması veya bu tür davranışları alışkanlık edinmesi” maddesi eklendi. Karara Türkiye Gazeteciler Sendikası(TGS) tepki gösterdi.

Bakanlık yetkileri topladı

TGS yaptığı açıklamada Basın kartının sarayın tekeline alındığını ve yalnızca iktidara yakın gazetecilere basın kartı verileceğini söyledi. Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün kapatılarak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Teşkilatı’nın kurulmasının ardından Basın Kartı Yönetmeliğinin değiştirildiği hatırlatılan açıklamada şöyle denildi:

“Yeni yönetmelik ile hem basın kartı komisyonunun bileşenlerine dair esaslar değiştirildi hem de kartı almak zorlaştırıldı. Daha önce sekreterlik görevi yürüten İletişim Başkanlığı bütün yetkileri kendi eline topladı. Daha önce sadece Bakanlık Basın Müşavirlerine verilen sarı basın kartına ek olarak bu yönetmelikle Bakan’ın istediği personele basın kartı vermek yetkisi de tanıdı.”

Gazeteciler cezalandırılıyor

Hukukun bağımsızlığının tartışıldığı bir dönemde, yüzlerce gazeteci yaptığı haberlerden dolayı hukuksuz bir şekilde cezalandırılırken, 144 gazeteci cezaevlerinde tutulurken yapılan bu yönetmelik değişikliği gazetecilerin elinden basın kartını almak anlamına geliyor. İletişim Başkanlığı Teşkilatına çağrımız bu yönetmeliği iptal etmesi, meslek örgütlerinden fikir alarak gazeteciyi ve gazeteciliği koruyan bir yönetmelik çıkartılmasıdır.”

Yeni düzenlemeye bir eleştiri de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden(TGC) geldi. “Bu yönetmelik bugüne kadar çıkarılan tüm yönetmeliklerin gerisinde kalmıştır. Yeni yönetmelikle yapılan düzenlemeler, gazetecilik mesleği açısından önemli sakıncalar içermektedir” denen açıklamada şu ifadelere yer verildi: Yönetmeliğin ‘Basın Kartı verilecek kişilerde aranan şartlar’ başlığına iki önemli koşul konulmuştur. Yönetmeliğin 6. Maddesi’yle; Basın kartı almak için 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 3. maddesinde sayılan terör suçları ve 4. maddesinde sayılan terör amacı ile işlenen suçlardan hüküm giymemiş olmak şartı getirilmiştir.

Kart verilemeyecek kişiler

Aynı madde ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda kamu barışına karşı suçlar kapsamında hüküm giymiş gazetecilerin kart alması mümkün değildir. ‘Suç işlemeye tahrik, suç ve suçluyu övme, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçlarından hüküm giymemiş olmak, milli savunmaya karşı suçlar ile devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçlarından hüküm giymemiş olmak’ koşulu getirilmiştir. Ayrıca daha önceki yönetmeliklerde olduğu gibi, bu yönetmelikle de gazeteci olmayan hukuk müşavirlerine ve bürokratlara da basın kartı verilmesini doğru bulmuyoruz.”