CHP'li Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçi sayısının 2 milyon 34 bin olduğunu açıkladı. Gürer, "Son 20 yılda ülke nüfusunun 20 milyona yakın artmasına rağmen, çiftçi sayısının 700 binden fazla azalması, ülkemizde tarımın geldiği olumsuz noktanın somut bir gösteresidir" dedi.

Bakan Kirişci, 'Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçi sayısını açıkladı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hem tarım alanlarının hem de üretici sayısının giderek azalmasına dikkat çekmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı'na konuyla ilgili iki farklı yazılı soru önergesi verdi.

Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergelerinin ilkinde Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayısının açıklanmasını istedi.

Gürer ayrıca şu soruları da yöneltti:

“Tarım ve Orman Bakanlığı 2019 tarihi itibariyle ülkemizde ÇKS kayıtlı çiftçi sayısını 2 milyon 264 bin 90 olarak açıklamıştı. 2021 ve 2022 yılında Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçi sayısı kaç olmuştur? Ürününü TARSİM’e sigorta ettiren çiftçi sayısı kaçtır? Lisanslı depoculuktan yararlanıp ürününü depolayan çiftçi sayısı kaçtır? Lisanslı depoda ürünü muhafaza edip ürün karşılığı bankalardan kredi kullanan çiftçi sayısı kaçtır?”

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Kirişci, ÇKS’ye 2021 yılında 2 milyon 173 bin kayıtlı çiftçi varken, 2022 üretim yılında Ağustos ayı itibariyle 2 milyon 34 bin 571 çiftçi olduğunu açıkladı.

“Ekonomik kriz, girdi maliyetlerinde artışı her geçen gün çiftçiliğin yapılmasını zorlaştırıyor" diyen Gürer, "Son 20 yılda ülke nüfusunun 20 milyona yakın artmasına rağmen, çiftçi sayısının 700 binden fazla azalması, ülkemizde tarımın geldiği olumsuz noktanın somut bir gösteresidir. Kırsalda 55 yaş üzeri ve kredi bulabilenler zorunlu bir şekilde çiftçiliğe devam ediyor. Tarım makinası var. Arazi var. Borç harç bulup ekmeye devam edenlerle tarım sürdürülüyor. Küçük aile tipi dediğimiz kesimlerde artan ekonomik sorunlar çiftçiyi topraktan koparıyor. Son çiftçi sayısı da giderek azalıyor" ifadelerini kullandı.

bakan-kirisci-ciftci-kayit-sistemi-ne-kayitli-ciftci-sayisini-acikladi-1064422-1.

"ARTAN NÜFUSA RAĞMEN ÇİFTÇİ SAYISI AZALIYOR"

Gürer şöyle devam etti: "Tarım ve Orman Bakanlığı 2019 tarihinde Ülkemizde ÇKS'ye kayıtlı çiftçi sayısını 2 milyon 264 bin 90 olarak açıklamıştı. 2021 yılında 2 milyon 173 bin kayıtlı çiftçi varken, 2022 üretim yılında Ağustos ayı itibariyle 2 milyon 34 bin 571 Çiftçi sayısı ile son iki yılda ÇKS kayıtlı çiftçi sayısı 230 bin azalma oluşması durumun vahametini gösteriyor. Artan nüfusa rağmen çiftçi sayısı azalması kaygı vericidir. SGK kayıtlı prim ödeyen çiftçi sayısında da gerileme devam ediyor. 2009 yılında, SGK’ya kayıtlı aktif çiftçi (4b) sayısının 1 milyon 16 bin 692 kişiden 2021 yılında 551 bin 610 kişiye kadar düşmesi, Ziraat Odalarına kayıtlı 4 milyona varan üyeden ise ÇKS alarak çiftçiliği sürdüren yarı yarıya azalması bu bağlamda dikkat çekici verilerdir. Çiftçilik cazip kılıp gençleri tarıma yöneltecek çalışmalar yapılması şarttır. Artan nüfusu giderek düşen çiftçi sayısı ile beslemekte zorlaşacak ve ithalatçı kafaya tarım teslim edilmesi ile sorunlar katlayacaktır."

ŞEKERPANCARI ÇİFTÇİSİ DE AZALDI

CHP'li Gürer, çiftçinin üretimden uzaklaşmasına örnek olarak şeker pancarı eken çiftçi sayısında azalmayı örnek verdi. Gürer, şekerpancarı üretici sayısının da farklı dönemlerde Bakanların verdiği yanıtlara göre düştüğüne işaret ederek, “ 2020/2021 yılında sözleşmeli şeker pancar üretimi yapan çiftçi sayısı 93 bin 812 çiftçi iken 2022-2023 yılında sözleşmeli çiftçi sayısı 78 bin 755 çiftçi sayısına kadar düşmesi de dikkate değerdir” ifadelerini kullandı.

TARIM SİGORTASI VE LİSANSLI DEPOCULUK

Bakan Kirişci, Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta TARSİM’e 2020 yılında 580 bin 850 üretici, 2021 yılında ise 656 bin 935 üreticinin ürünlerini sigortaladığını belirtti.

Kirişci, Lisanslı Depolarda Ürün Depolama Kira Desteği kapsamında; 2018-2022 yılları arasında lisanslı depolara ürün koyarak destekleme alan üretici sayısının ise 113 bin 298 olduğunu ifade etti.

ARICILAR SORUNLARI MECLİS GÜNDEMİNDE

Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığına arıcılıkla ilgili de bir soru önergesi verdi. Gürer, önergesinde, şu sorulara yanıt istedi:
“Arıcılık Sigortası kapsamında, Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı plakalı kara kovanların ülkemizde sayısı kaçtır? Kaç üretici ÇKS ve TARSİM kapsamında teminat kapsamına alınmıştır? Arıcıların artan girdi maliyetleri ve nakliye giderleri ile ilgili bir destek düzenlemesi sağlanacak mıdır? Sahte bal ile ilgili 2021 ve 2022 yılında Bakanlığa kaç ihbar gelmiş kaç ürün tağşiş kapsamında toplatılmıştır?”

8116 ÜRETİCİNİN ARI KOVANI SİGORTALANDI

Gürer’in arıcılıkla ilgili önergesine de yanıt veren Kirişci, 1 Ocak-31 Aralık 2021 tarihleri arasında Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı 8 bin 116 üreticinin kovanı sigortalandığını, 1 Ocak2022-17 Temmuz 2022 tarihleri arasında ise 39 adet poliçe eski tip kovanın sigortalandığını bildirdi.

Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı üreticilerin yıl boyunca kovanlarını sigortalatabildiğini belirten Kirişci, arıcılık desteklemeleriyle ilgili açıklama yaptı. Kirişci, ayrıca yapılan denetim ve kontroller neticesinde; laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıda üreten firmaların, Bakanlıklarına ait resmi internet sitesinde kamuoyuna duyurulduğunu, ayrıca taklit/tağşiş yaptığı tespit edilen firmaların bu ürünlerinin toplatıldığını da ifade etti.

Gürer, “Ülkemizde bal üretiminin artırılması ve ihracatımızın da geliştirilmesi olası görülmektedir. Yeni üretim planlamaları yapılarak etkin kovan yönetimi ve kaynak kullanımı ile gelişme yaratılabilir. Üretim sürecinde maliyetler düşürülmesi ve standardizasyon sağlanması verim ve kaliteliyi de artıracaktır. Balda kalite artması, uygun ve değer fiyat ve kolay pazarlama olanaklarının yaratılması arıcılığa ilgiyi artıracaktır. Sahte bala karşı sürekli denetim sağlanarak kaliteli balın korunması, aynı zamanda tüketiciler taklit ve tağşişli bala karşı korunmasını da sağlayacaktır “ diye konuştu.