Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, TÜİK'in açıkladığı verilere göre ekimde yıllık bazda 85,51 olan ancak kasım ayında baz etkisiyle 84,39'a gerileyen enflasyonun yüksekliğini kabul etti. “Evet bir enflasyon problemimiz var" diyen Kirişçi "Netice itibarıyla bu ülkede üretim var. Bu ülkede istihdam var. Bu ülkede ihracat var. Bu ülkede bulunurluk konusunda en ufak bir problem yok" iddiasında bulundu.

Bakan Kirişçi'den enflasyon itirafı
Fotoğraf: AA

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Antalya’da tohum sanayicileri ile sertifikalı tohum üretimi yapan çiftçileri bir araya getiren Tarımda Türkiye Yüzyılı Çalıştayı’nda konuştu.

Kirişci, AKP’nin iktidara gelmeden önce bir tarım ve tohum kanunu olmadığını iddia ederek, "Uzunca bir dönem dünya genelinde ve ülkemizde de tarım sektörü gelir getiren ve insanlar için stratejik olan bir sektör değilmiş gibi algılandı. Üretim için kullanmış olduğumuz suyumuz ve diğer girdilerimiz konusunda hoyratça davrandığımız söylememiz abartı olmaz. Bizden önce hükümet yoktu elbette diyemeyiz. Biz iktidara gelene kadar tarım ülkesi olarak bilinen bir ülkenin tarım kanunu yoktu. Islahçı Hakları Kanunu yoktu. Tohumculuk Kanunu yoktu. Bunun gibi onun üzerinde temel vazgeçilmez olan kanunlar bu dönemde çıktı" dedi.

"Tarımda öncü olarak gösterilen bir ülkenin onun nüfusunun 1.2 katı büyüklükte bir nüfusu kendi nüfusuna eklemlenmiş durumda. Düşünün ülkenin adı Almanya, ülkenin adı Hollanda. Raflarda olmayan ürünler var ve bu ürünlerin eksikliklerinden şikayetçi olan tüketici var. Ama hamdolsun Türkiye’de bu ürünlerle ilgili en ufak bir eksiklik yok. Bulunmayan ürün en pahalı üründür" diyen Kirişçi, ülkede enflasyon problemi olduğunu belirtti.

"BU ÜLKEDE İSTİHDAM VAR"

Kirişçi, "Evet bir enflasyon problemimiz var. Bu enflasyonla ilgili bu ayki enflasyon rakamlarından hareketle bir aşağı doğru düşüş var. Netice itibarıyla bu ülkede üretim var. Bu ülkede istihdam var. Bu ülkede ihracat var. Bu ülkede bulunurluk konusunda en ufak bir problem yok" diye konuştu.

"TARIM ORMAN GENÇLİK KONSEYİ’Nİ KURACAĞIZ"

Kirişçi, konuşmasına şöyle devam etti:

Bizim bir tanıtım ve anlatım eksikliğimiz var. Biz kimseye, ‘Bunlar bizi anlamıyorlar’ demeyelim. Anlatamadığımız ve bu konuda yeterli olmadığımızı kabul ederek daha iyisini nasıl yapmamız gerektiğini hep birlikte tartışalım işe belki de anasınıfına giden çocuklardan başlayalım. Tohumculuğun, hibritin ne olduğunu anlatalım. Bakanlık olarak kendi bünyemizde Tarım Orman Gençlik Konseyi’ni kuracağız inşallah. Bunun çalışmaları hızla devam ediyor."

(ANKA)