CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in Beyaz Kod uygulaması ile ilgili TBMM’ye verdiği soru önergesini yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2021 yılında 14 bin 287 sağlık çalışanının uğradığı şiddet nedeniyle ‘Beyaz Kod’ verdiğini açıkladı. Koca, şiddetin önlenmesine yönelik devletin, hukuki ve idari tedbirlerin aldığını ve almaya devam ettiğini öne sürdü.

Bakan Koca: 2021'de 14 bin 287 sağlık çalışanı 'Beyaz Kod'a başvurdu
Fotoğraf: AA

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sağlık emekçilerine yönelik saldırı ve diğer suçlarla ilgili davaların kayıt altına alındığı ve takibinin yapıldığı ‘Beyaz Kod’ uygulaması ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

Önergesinde, 2021 yılı içerisinde hasta ve hasta yakınları tarafından şiddete maruz kalan sağlık çalışanı sayısının açıklanmasını isteyen Gürer, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve şiddete karşı korunması adına alınan önlemler ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi talep etti.

Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Koca, 2021 yılında 14 bin 287 sağlık çalışanının ‘Beyaz Kod’ uygulamasına başvurduğunu açıkladı. Koca, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla hukuki ve idari tedbirlerin alındığını savunarak güvenlik tedbirlerini artırmak için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

"DEVLET, TEDBİR ALMAYA DEVAM EDİYOR"

Koca, sağlık çalışanlarının güvenli ortamlarda yüksek motivasyonla çalışmaları ve sağlık kuramlarında kaliteli sağlık hizmeti sunmaları açısından şiddetin önlenmesine yönelik olarak devlet tarafından birçok hukuki ve idari tedbir alındığını ve alınmaya devam ettiğini öne sürdü.

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin kabul edilemez olduğu inancıyla şiddete sıfır tolerans göstererek çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Koca, sağlık kuruluşlarında güvenlik tedbirlerinin artırılması hastane girişlerinde işleyişi aksatmayacak şekilde güvenliği sağlamaya yönelik tedbirlerin geliştirilmesi ve takibi çalışmalarının da devam ettiğini ifade etti.

“SORUNLARIN VARLIĞININ SOMUT GÖSTERGESİ”

Ömer Fethi Gürer, konuya ilişkin bugün yaptığı yazılı açıklamada ise Beyaz Kod’a başvuran sağlık çalışanlarının sayısının 14 bin 287’ye erişmesinin sorunların varlığının somut göstergesi olduğuna dikkat çekti.

Gürer, açıklamasında şunlara yer verdi:

“Sağlıkta şiddet motivasyonu etkiliyor, çalışma koşullarını olumsuz kılıyor, çalışanların moralini bozuyor. O anlamda da sağlıkta şiddetin mutlaka sıfır noktasına taşınması gerekiyor. Ayrıca güvenlik kameralarının, giriş-çıkış kontrollerinin düzenli sağlanmasıyla sağlıkta şiddet mutlak suretle bitirilmeli. Yaşanan olumsuzluklar sona erdirilmeli. Beyaz Kod’a başvurunun 14 bin 287’ye erişmesi, sorunların varlığının somut göstergesi. Çalışanlarının motivasyonunu olumsuz etkilediği için bu konularda alınması gereken tedbirlerin ve önlemlerin mutlak suretle daha da artırılması şart"

bakan-koca-14-bin-287-saglik-calisani-beyaz-kod-a-basvurdu-1105355-1.

(ANKA)