Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı illere göre haftalık Covid-19 vaka sayısı Ankara ve İzmir'de azalırken İstanbul'da arttı. Son 1 haftada vaka sayısının en fazla azaldığı iller ise Gümüşhane, Eskişehir, Artvin, Denizli ve Bartın oldu. Bakan Koca, Delta Plus varyantının 3 kişide, 3 farklı şehirde görüldüğünü, bunlardan bir tanesinin İstanbul olduğunu belirtti. Delta varyantının tespit edildiği il sayısının ise 30'u bulduğunu ifade etti.

Bakan Koca açıkladı: Delta Plus varyantı 3 farklı şehirde görüldü

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 26 Haziran - 2 Temmuz arasında illere göre her 100 bin kişide görülen yeni tip koronavirüs (Covid-19) vaka sayılarını açıkladı. Koca ayrıca, Delta Plus varyantının 3 kişide, 3 farklı şehirde görüldüğünü duyurdu.

Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İllerimizde 100.000 nüfusa karşılık gelen bir haftalık toplam vaka sayısını gösteren insidans haritasının güncel halini ekte görebilirsiniz. Salgının sonu aşı ile geliyor. Yarına bugünden daha güvenli bakabilmek için aşınızı olun" ifadelerini kullandı.

Koca'nın paylaştığı Türkiye haritası üzerinden yayımlanan verilere göre, haftalık Kovid-19 vaka sayısı, Ankara ve İzmir'de azalırken İstanbul'da arttı.

Her 100 bin kişideki vaka sayısı Ankara'da 71,99, İstanbul'da 54,60, İzmir'de 23,51 oldu.

Önceki hafta (19-25 Haziran) her 100 bin kişideki vaka sayısı Ankara'da 83,64, İstanbul'da 54,30, İzmir'de 27,40 olarak kayıtlara geçmişti.

illere-gore-haftalik-vaka-sayisi-aciklandi-895835-1.

VAKA SAYISI EN FAZLA AZALAN İLLER

Öte yandan Bakan Koca, vaka sayısı son 1 haftada en fazla azalan illeri de açıkladı. Buna göre, Gümüşhane, Eskişehir, Artvin, Denizli ve Bartın vaka sayılarının en fazla azaldığı iller oldu.

Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Son bir haftada vaka sayısı en çok azalan illerimiz; Gümüşhane, Eskişehir, Artvin, Denizli ve Bartın. Salgının sonu aşı ile geliyor. Yarına bugünden daha güvenli bakabilmek için aşınızı olun."

illere-gore-haftalik-vaka-sayisi-aciklandi-895836-1.

DELTA PLUS VARYANTI 3 KİŞİDE GÖRÜLDÜ

Koca, ayrıca Delta Plus varyantının 3 kişide, 3 farklı ilde görüldüğünü bildirdi.

Koca, şunları söyledi: "Delta Plus 3 kişide, 3 farklı ilde görüldü. Bunlardan biri İstanbul. Ankara'da yok. Diğer iki ili söylemeyeyim. Bu kişilerin de genel durumları iyi, ayaktan takip edilen hastalar. Dolayısıyla o açıdan daha ağır geçiren kişiler değil. Delta ise sayıları giderek artıyor, 284'lere kadar çıktı. İl sayımız da artıyor, 30'u buldu. Türkiye'ye 35,5 milyon doz BioNTech aşısı geldi, perşembe günü 1,5 milyon doz daha gelecek."

COVİD TABLOSUNDAKİ DEĞİŞİKLİK

"Günlük Kovid-19 Tablosu"ndan bazı verilerin çıkarıldığının hatırlatılması üzerine Koca, "Çıkartılan bir şey yok. Şöyle bir şey, vatandaşımız şu an neyi merak ediyor? Bir, ilindeki durumu, iki, toplam aşı durumu, üç, en az bir aşı devamında iki aşı ki onu da görüyoruz, daha devamında iki doz aşının oranlarını da il bazında ayrıca veriyor olacağız. Önce en az bir aşı. Bunun dışında vaka sayısı önemli, vefat sayısı önemli, iyileşen hasta önemli, test sayısı önemli, bunları yine vermeye devam ediyoruz" dedi.

BAYRAM TEDBİRİ OLACAK MI?

"Bayram tedbiri olacak mı?" sorusu üzerine Bakan Koca, "Şu an bayram için ekstra bir tedbir yok" cevabını verdi.

Koca, "Gönüllü olan, iki doz aşısını yaptıranlar ve diğer tüm vatandaşlar için üçüncü doz konusunda nasıl bir çalışma yürütülüyor?" sorusuna ise "Gönüllü olan iki doz yaptırdıysa, benzer şekilde sağlık çalışanı veya 50 yaş üstündeyse açılmış oldu. Orada problem yok. Bunu, 50 yaşı belki Bilim Kurulu'nda biraz daha aşağı çekebiliriz. Yakında belediye başkanları dahil olmak üzere kritik görev almış olan kişilere de üçüncü dozu açmış olacağız" karşılığını verdi.

Koca ayrıca, "Yakında, belediye başkanları dahil olmak üzere kritik görev almış olan kişilere üçüncü dozu açmış olacağız" ifadelerini kullandı.

AŞI MİKTARI AÇIKLAMASI

Koca, Türkiye'ye toplam 35,5 milyon doz BioNTech aşısı geldiğini, perşembe günü 1,5 milyon doz daha geleceğini ifade etti.

Ellerinde 8 milyona yakın aşı bulunduğunu ve aşı sorunlarının olmadığını söyleyen Koca, BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin ile konuştuklarını, Şahin'in bayramdan sonra Türkiye'ye geleceğini kaydetti.

Koca, bir soru üzerine bu ay sözleşme gereği 26 milyon doz aşı daha geleceğini belirterek, "Şu ana kadar gelen doz bize yetiyor, elimizdeki doz da yeterli. Ayrıca Sinovac'la ilgili de şu ana kadar gelen 34 milyondu, dün 1,5 milyon daha geldi, çarşamba günü 1,5 milyon daha gelmiş olacak 37 milyon olacak. Gelmeye devam ediyor, elimizde Sinovac da var" dedi.