Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 107 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 bin 62 yeni vakanın tespit edildiğini açıkladı. Koca, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1403'e, toplam vaka sayısı 65 bin 111'e yükseldiğini duyurdu

Bakan Koca açıkladı: Türkiye'de koronavirüsten can kaybı 1403'e yükseldi

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında bugün saat 17.30'da Bilim Kurulu video konferans yöntemiyle toplandı.

Toplantı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca basın açıklamalarda bulundu.

Koronavirüs ile ilgili son bilgileri paylaşan Fahrettin Koca, son 24 saatte virüs nedeniyle 107 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 bin 62 yeni vakanın tespit edildiğini açıkladı. Son 24 saatte iyileşen hasta sayısı ise 842 oldu.

Böylece Türkiye'de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1403'e, toplam vaka sayısı 65 bin 111'e yükseldi.

Toplam 1809 kişi yoğun bakımda tedavi görürken, toplam iyileşen hasta sayısı 4 bin 799 oldu.

saglik-bakani-fahrettin-koca-aciklama-yapiyor-716673-1.

Açıklamalarında geçen hafta cuma günü plansız bir şekilde ilan edilen sokağa çıkma yasağına ilişkin değerlendiirmede bulunan Fahrettin Koca, "Bilim Kurulu'nun her zaman üzerinde durduğu bir şekilde izolasyonun. Hareketliliği azaltan teması azaltan teması hedefleyen her türlü yaklaşım Bilim Kurulu'nun istediği bir durum" dedi.

Koca, 'Süleyman Soylu ile tartıştı' iddialarına ilişkin, "Bu iddiaların doğru olmadığının altını özellikle çizmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Fahrettin Koca'nın açıklamalarının tamamı şöyle:

>> Koronavirüse karşı mücadelemiz birlikteliğimiz olmuştur. Bir salgının aşamaları hakkında kesin ifadeler kullanılamaz. Şu ana kadar aldığımız sonuçlar, Türkiye'nin salgını en az kayıpla aşacağına işaret ediyor. Tedbirler yüzde yüz uygulanmadığı halde alabiliyoruz. Kurallara istisnasız uyalım. Sonuca odaklanalım. Bilelim ki tedbir yüzde yüze ulaştıkça uğraşılacak tek sorun vakalardır.

"TÜRKİYE'DE VAKA ARTIŞ HIZI DÜŞÜŞE GEÇTİ"

>> Vaka sayıları gün geçtikçe artıyor. Vaka sayıları veriler pek çok ülkede tartışma konusu. Türkiye'de tespit edilen her olay sizin gözünüzün önündedir. Hastalık Amerika'da 10., İtalya'da 8. haftada, İspanya'da 9. haftada bir günde görülen en yüksek vakaya ulaştı. Türkiye'de iste 4. haftada ulaştı. Yani Türkiye'de vaka artış hızı düşüşe geçti.

>> Yayılma hızını kontrol altına almaya başladık. Filyasyon kelimesini çok duydunuz. İşte bu ağırlıklı filyasyonla oldu. Bu kelimeyi ilerideki günlerde unutmayacaksınız. Filyasyon bildiğiniz gibi bulaşıcı hastalıkla ilgili temas zincirinin tanınmasının adıdır. Vaka artış hızının erkenden düşüşe geçmesini biz filyasyon uygulaması ile sağladık.

FİLASYONDA NELER OLUYOR?

>> Filyasyonda neler oluyor? Bu kişilere ulaşılıyor. Tanı konanlar izole ediliyor ve tedavilerine başlanıyor. Filyason uygulaması soruya güçlü bir cevap getiriyor. Biz nokta atışı yaparak ilerliyoruz. Yaygın temas taraması, sıkı takip. Salgının önünü kesmenin yolu bu. Dünyada birçok ülke ise filyasyonu kullanmayıp sadece şikayetle ilerliyor.

>> Türkiye'de ölüm artış hızındaki yavaşlama 5. haftada gerçekleşmiştir. En erken yakalan ülkeyiz. Vaka artış hızının inişe geçmiş olması mücadelede doğru yolda olduğumuzun, tedbirlerin sonuç verdiğini ve sonuç alacağımızın işaretidir. Filyasyon ekiplerimizce takibi yapılan toplam kişi sayısı 251 bin 28'dir.

>> Yeni bir tanı konduğunda nasıl yapıyoruz. Hastanın detaylı bir hikayesini, kimle ne zaman görüştüğü yakınlarındaki insanların bilgileri toplanıyor. Bir vaka tespit edildiğinde iş ve ailesi otomatik sisteme düşüyor. Filyasyon ekibi de harekete geçiyor. 3 kişiden oluşan ekipler vaka ortaya çıkar çıkmaz 48 saat zaman zarfında taranmaktadırlar.

saglik-bakani-fahrettin-koca-aciklama-yapiyor-716683-1.

>> Filyasyon ekipleri doğrudan adrese ulaşmaktadırlar. Her yeni vakada hastalığa karşılı ağ yeniden kurulmaktadır. Filyasyon çalışması 81 ilimizde yapılmaktadır. Temaslı takibin en yüksek yüzde 99'la Zonguldak'tır. Vakaların en yoğun olduğu İstanbul'da bin 200 ekip görev almaktadır. Toplam 4600 ekibimiz bulunmaktadır.

>> Filyason çalışmamızın bir kısmı aile hekimleri tarafından yürütülüyor. Belirtilerin çıkıp çıkmadığı aile hekimleri tarafından araştırılmaktadır. Sahip olduğumuz veri kaynağımızın bir kısmı aile hekimleri ile kurduğumuz bu ağdır. Filyasyon sağlam veri kaynağına ihtiyaç vardır.


>> Bu ülkenin Sağlık Bakanlığı küçük bir kentimizin küçük bir hastanesinde yatan bir hastamızın kaç kere ateşi ölçüldüğü bilgisi bulunmaktadır. İşine son derece uzmanlar tarafından işin yürütüldüğünü bilin. Bütün bu çabanın size yüklediği sorumluluğu unutmayın ve tedbirlerden taviz vermeyin. Tablolar dikkatle bakıldığında "üstesinden geleceksiniz direnin" diyor.

SORU CEVAP

>> Türkiye'de şu an vaka artışı söz konusu ama artış hızının 4. haftada düştüğünü çok rahat söyleyebiliriz. Türkiye'nin durumu dünyadan farklı seyrediyor. Vaka sayısının artması ile birlikte sağlık kuruluşlarında hasta sayısında bir azalış söz konusu değil. Yoğun bakım ve entübe edilen hasta sayısında artık duraklamaya girildiğini net görüyoruz. Sosyal medyada yayılan 21 oranından bahsediliyor. Önümüzdeki dönemde ölüm oranları düştüğü takdirde bu tablonun değiştiğini görmüş oluruz. Bu dönemde tedbirlere sıkı uymaya devam eder yeni bir dalga seyri olmazsa nasıl olacağını biz biliyoruz. Temas, izolasyon ve sosyal mesafesinde özellikle dikkat edelim.

AŞI AÇIKLAMASI

>> Aşı ile ilgili yoğun bir çalışma yapılıyor dünyada. Aşının insanlara kullanabilme döneminin çok erken olduğuna inanmıyoruz. Önümüzdeki 4-6 aydan önce kullanılabileceğini Bilim Kurulu arkadaşlarımız düşünmüyor. Çalışma yapan bütün birimlerimizi destekliyoruz. 3 merkez virüsü izole etmiş oldular, ilk aşama olarak. Bundan sonraki çalışmalarda hızla devam ediyor olacak.

>> Türkiye'de tedavide özellikle farklı bir yaklaşım içerisindeyiz. Yaptıklarımızı tüm dünyaya hızla yayın yapmasını teşvik ediyoruz. Görülmeden önce bunun tedarikini sağlayan ve vatandaşına ücretsiz veren başka bir ülke yok. Bir milyona yakın ilacı biz stokladık. Çin'den getirilen ilacı da bizim gibi kullanan yok. Dünyadaki ülkeler vakaların erken dönemde cihaza bağlanmasının söylemişti. Fakat biz vakaların erken dönemde cihaza bağlanmasının yanlış olduğunu gördük ve erken dönemde ilaçla tedavinin daha yararlı olduğunu gördük.

saglik-bakani-fahrettin-koca-aciklama-yapiyor-716684-1.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

>> Bilim Kurulu'nun her zaman üzerinde durduğu bir şekilde izolasyonun. Hareketliliği azaltan teması azaltan teması hedefleyen her türlü yaklaşım Bilim Kurulu'nun istediği bir durum. Sonuçları ile ilgili biz bütün rakamları şeffaf bir şekilde her gün sizlere aktarıyoruz. Kamuoyu biliyor. Dolayısıyla hepimiz önümüdeki günlerde bu sonuçları görmüş olacağız.

PLAZMA TEDAVİSİ

>> Kızılay ağırlıklı merkez olma foksiyonunu üstlenmiş durumda. Birçok üniversitemizi de yetkilendirdik. İyileşen vakalarımızın sayısı giderek artıyor. Antikor ulaşımı olduğunda da plazma tedavisi yapacağımız hasta sayısı da fazla olacak.

VAKA TABLOSU

>> Bunun için şu an bir tahminde bulunabiliriz ama net bir ifade kullanmak doğru olmaz. Biz artık bu dönemde bir haftada görülen en yüksek vakaya ulaştık. Önümüzdeki dönemde pik ve plato dönemini bekliyoruz. Araya yeniden bir dalga girmezse önümüzdeki dönemi beklediğimiz şekilde görmemiz mümkün olabilir. Bunun için önümüzdeki 1-2 haftanın önemli olduğunu düşünüyorum.

ADANA'DAKİ SAHRA HASTANESİ

>> Adana özelinde baktığımızda yoğun bakım yatak sayımızda Türkiye ortalamasının çok altında olduğunu biliyoruz. Kapasite olarak. Dolayısıyla Adana'da böyle bir ihtiyacı görmüyoruz. İstanbul'da böyle bir ihtiyaç oldu ve Anadolu ve Avrupa hastanesi olarak 2 tane hastane inşaasına başlandı. Yoğun bakım üniteleri %90'a çıktığı içinde açmıyoruz bu hastaneleri.

>> Şu an İstanbul'da yoğun bakım doluluk oranı şu ana yüzde 59 buçuk. Bazı hastanelerimizde yüzde 90 yoğunluk var mı, var. Genel olarak bakıldığında yüzde 59.5 geçmediğini görüyoruz.

SÜLEYMAN SOYLU AÇIKLAMASI

>> Cuma günü alınan karar, hükümetin bir kararı. İçişleri Bakanımız ile hem deprem hem korona konusunda mücadele arkadaşlığı yaptık. Perşembe günü de, cuma günü de, cumartesi günü de kendisiyle görüştüm. Süleyman Bey gerekli açıklamaları yaptı.

>> (Süleyman Soylu ile tartıştı iddiaları) Bu iddiaların doğru olmadığının altını özellikle çizmek istiyorum. Vatandaşlarımız, dünyayı bu kadar etkileyen bu salgında bizlerin salgınla mücadeleye odaklanmamızı bekliyor. Biz bu salgınla mücadeleye 1 milyon 100 bin kişiye yakın sağlık ordumuzla kendimizi adamış durumdayız. Başka bir gündemimizin olmadığını belirtmek istiyorum.

11 MART'TAN BUGÜNE NASIL İLERLEDİ?

Türkiye'de ilk 11 Mart'ta tespit edilen koronavirüsün ardından toplam vaka ve hayatını kaybeden kişi sayıları şöyle:

11 Mart: 1 vaka

13 Mart: 5 vaka

14 Mart: 6 vaka

15 Mart: 18 vaka

16 Mart: 47 vaka

17 Mart: 98 vaka, 1 ölü

18 Mart: 191 vaka, 2 ölü

19 Mart: 359 vaka, 4 ölü

20 Mart: 670 vaka, 9 ölü

21 Mart: 947 vaka, 21 ölü

22 Mart: Bin 236 vaka, 30 ölü

23 Mart: Bin 529 vaka, 37 ölü

24 Mart: Bin 872 vaka, 44 ölü

25 Mart: 2 bin 433 vaka, 59 ölü

26 Mart: 3 bin 629 vaka; 75 ölü

27 Mart: 5 bin 698 vaka; 92 ölü

28 Mart: 7 bin 402 vaka; 108 ölü

29 Mart: 9 bin 217 vaka; 131 ölü

30 Mart: 10 bin 827 vaka; 168 ölü

31 Mart: 13 bin 531 vaka, 214 ölü

1 Nisan: 15 bin 679 vaka, 277 ölü

2 Nisan: 18 bin 135 vaka, 356 ölü

3 Nisan: 20 bin 921 vaka; 425 ölü

4 Nisan: 23 bin 934 vaka; 501 ölü

5 Nisan: 27 bin 69 vaka; 574 ölü

6 Nisan: 30 bin 217 vaka; 649 ölü

7 Nisan: 34 bin 109 vaka; 725 ölü

8 Nisan 38 bin 226 vaka; 812 ölü

9 Nisan: 42 bin 282 vaka; 908 ölü

10 Nisan: 47 bin 29 vaka; 1006 ölü

11 Nisan: 52 bin 167 vaka; 1101 ölü

12 Nisan: 56 bin 956 vaka; 1198 ölü

13 Nisan: 61 bin 49 vaka; 1296 ölü

14 Nisan: 65 bin 111 vaka; 1403 ölü