Koronavirüs Bilim Kurulu saat 17.00’de toplandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, "Şu an Türkiye'de vaka sayısının en fazla olduğu il Ankara. İstanbul'u 2 kat oranında geçmiş durumda. Tedbirleri Ankara'da daha yoğunlaştıran bir yaklaşım içindeyiz" dedi.

Bakan Koca: Artışın en fazla olduğu illerin başında Ankara geliyor

Hükümetin ekonomik kaygılarla başlattığı normalleşme sonrası artan Covid-19 vaka sayıları tedirginlik yaratmaya devam ediyor. 1 Haziran'da 827 olan günlük vaka sayısı bugün bin 596 olarak açıklandı.

Koronavirüs Bilim Kurulu da bugün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplanarak tatil ve bayramın etkisiyle artış gösteren koronavirüs vakalarını değerlendirdi.

"Karşınıza müjdeli haberlerle çıkmak isterdim" diyen Koca, Türkiye'nin birinci dalganın ikinci pikini yaşadığını duyurdu.

Koca, Türkiye'de koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısını açıkladı. Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklamaya göre son 24 saattte 45 yurttaş yaşamını yitirdi, bin 596 yeni vaka tespit edildi. Buna göre Türkiye'de koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 6 bin 462'ye yükseldi.

bakan-koca-artisin-en-fazla-oldugu-illerin-basinda-ankara-geliyor-776206-1.

Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

► Koronavirüsün birinci dalgasının ikinci pikini yaşıyoruz, bayramlar ve düğünlerdeki hareketlilik ve dikkatsizliklerimiz bizi bu eşiğe getirdi.

► Salgın artarak devam ediyor. Virüs her geçen gün daha fazla insana bulaşıyor. Her gün test sayımızı artırıyoruz. Yeni hasta sayımız düşmüyor.

► Virüsün bulaşmasından kaçamayan 29 bin çalışanımız oldu. 52 sağlık çalışanımızı yitirdiklerimizin arasında ebediyete yolcu ettik. Vatandaşlarımızdan sorumluluk bekliyoruz.

►Ülke genelinde durum kotnrol altında. İstanbul'da, Trakya'da ve Ege Bölgesi'nde ciddi bir artış yok. Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da maalesef artış var. Artışın en fazla olduğu illerin başında Ankara geliyor. Yer yer Gaziantep, Şanlıurfa, Batman gibi illerimizde hastane sıkıntısı yaşandı. Diyarbakır gibi bazı illerimizde yakın çalışmalarımız sürdürülmektedir. Bu tedbirlerimizle hasta sayısını Antep'te yüzde 52, Mardin'de yüzde 62 aşağı çekmeyi başardık. Konya'da kısmen kontrol altına aldık. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Kayseri hala yüksek riskli illerimiz arasında.

►Bugünkü toplam hasta sayısı 1596. Bugün hayatını kaybeden, vefat edenlerin sayısı 45. Bugün toplam test sayısı 107 bin 927. İyileşen sayı 947. Ayrıca bu dönemde toplam ağır hasta sayımız 1017. Hastalarda zatürre oranımız ise bildiğiniz gibi her geçen gün uyguladığımız tedavilerle yüzde 7,6'ya kadar düşmüş oldu. Erken dönemde ilaç uygulamanın ne kadar önemli olduğunu, sonuç aldığımızı gösteren bir durum.

►Yaş arttıkça hem erkeklerde, hem kadınlarda vefat oranımız dramatik şekilde artıyor. Her iki cinsiyette de ölümler 50 yaşından itibaren yaş arttıkça büyük bir ivmeyle artmaktadır.

Web sayfamız daha fazla bilgi ile güncellendi. Bundan sonra günlük veri paylaşımı o kanalla yapılmış olacak.

►Şu an Türkiye'de vaka sayısının en fazla olduğu il Ankara. İstanbul'u 2 kat oranında geçmiş durumda. Tedbirleri Ankara'da daha yoğunlaştıran bir yaklaşım içindeyiz.

►Bilim Kurulu bir tavsiye kuruludur. Bilim Kurulu'nun karar verici olmadığı bu anlamda söylendi. Kurulun tavsiye kararlarının uygulanma konusunda bir hassasiyet gösterildiğini söylemek istiyorum.

► Düğünlerle ilgili organizasyonun nikah tarzında olması, nişan, kına gibi etkinliklerin yapılmaması şeklinde Bilim Kurulumuzun önerisi oldu.

Ankara'da kapatılan hastanelerin yeniden açılacağı iddiası: Bizim zaten kapatılan hastaneleri açmak gibi bir eğilimimiz vardı

Rusya'nın geliştirdiği koronavirüs aşısıyla ilgili: Dosyasına bakıldı, önemli bir aşamada olduğunu söyleyebilirim. Zannediyorum önümüzdeki günlerde de Faz-3 çalışması için izin verilmiş olur.

Maçlar seyircili mi oynanacak? İlk dönem maçların seyircisiz oynanmasını tavsiye ettik.

Mansur Yavaş'ın 'Ankara'daki ölüm oranlarının yansıtılandan fazla olduğu' açıklamasına yanıt: Ölümlerde hekimin kendi tanısı söz konusu; bizim herhangi bir müdahalemiz, değiştirmemiz söz konusu değil.

İkinci kez hastalığa yakalanan var mı? Bizim testlerin içinde, turistik bölgelerde yapılan testler, bu testlerin içinde yok. Pozitif vakaları takibe alıyoruz ama testin içinde yok. Şu ana kadar Türkiye’de ikinci kez hastalığı geçiren kişi yok ancak bu olmayacağı anlamına gelmez. Dördüncü aydan itibaren antikorun düştüğünü görüyoruz. Bu anlamda da bildiğimiz bir hasta durumu yoktur. Maske, mesafe ve hijyen noktasında sayın Cumhurbaşkanımız da hassaslık içinde. Ancak yer yer bunun ihlal edildiğini görüyoruz. Bizim vatandaş olarak özellikle maskesiz şekilde sokakta dolaşılmaması gerektiğine inanıyoruz.