Samsun, Çorum ve İzmir’de ilaç kullanımının düşük olduğunu açıklayan Sağlık Bakanı Koca, "Vaka sayısına oranla hastaneye yatışlar gittikçe artıyor" ifadelerini kullandı.

Bakan Koca'dan 3 il için koronavirüs uyarısı: İlaç kullanımı düşük

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Samsun, İzmir, Denizli, Balıkesir ve Çorum İl Sağlık Müdürleriyle online toplantıda yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının seyrini ele aldıklarını belirtti.

Samsun'da vakaların arttığını belirten Koca, "Samsun, Çorum ve İzmir’de ilaç kullanımı düşük" ifadelerini kullandı.

Twitter hesabından açıklama yapan Koca, "Vaka sayısına oranla hastaneye yatışlar gittikçe artıyor. Fedakarlık sınavımız devam ediyor"dedi.

Bakan Koca, çarşamba günü (25 Kasım) Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ilaç kullanımına değinmişti.

Covid-19 tedavisindeki ilaçların kullanılmasının gerekli olup olmadığına yönelik soru üzerine Koca, şu değerlendirmede bulunmuştu:

"Nisan ayında zatürre oranı yüzde 30'lara yakındı, şu an yüzde 3,4. Yani 10 kat azaldı. Bu zatürre oranının azalmış olmasının en büyük sebebi, tek sebebi demiyorum, önceden ve erken dönemde kullanılan ilaçlar. Bu ilaçları vatandaşımızın hassasiyetle uygulamasını özellikle söylemek istiyorum. Zatürre oranı eğer aynı oranda devam etmiş olsaydı, şu an hastanelerimiz bu yükü kaldıramazdı.

Vatandaşımızın yüzde 80'e yakınının hafif geçirdiğini biliyoruz. Hafif geçirenler, ben ilaç almadan da bunu hafif atlattım diye düşünüyor olabilir ama bize özellikle müracaat eden, ağır gelen hastaların ilaç kullanmayan hastalar olduğunun altını çizmek istiyorum. Yani hastaneye yatan, yoğun bakıma geçişi olan, cihaza bağlanan ve erken dönemde kaybetmek durumunda kaldığımız hastaların önemli kısmı erken dönemde tedavisi başlanmayan ve erken dönemde ilacını almayan kişiler olduğunu bilelim.

Eğer kötüleşirsen bu ilacı al diye bir yaklaşımın doğru olmadığını belirtelim. Çünkü zaten 7'nci, 8'inci gününde aldığınızda artık etkisi olmaktan çıkmış oluyor. O nedenle erken dönemde ilaçlarımızı mutlak alalım ve bu dönemde en ufak bir grip, nezle benzeri bir belirtinin de Kovid-19 olabileceğini mutlak düşünelim. Geçer diye düşünmeden erken dönemde ilaca erişimi sağlamış olalım. İlaca erişmeye gayret edelim, erken dönemde verilen ilaçları da kullanmış olalım. Bu konuda yanlış yapılan bir enformasyon var. O noktada özellikle vatandaşlarımız asla önemsemesinler, ilaçlarını kullanmaktan vazgeçmesinler. Değilse kaybettiğimiz hastamızın daha fazla olacağını, yoğun bakıma geçen hastamızın daha çok olacağını bilelim. Zatürre oranı tek başına bunu göstermek için önemli bir gösterge."