Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gaziantep’te 3 bin 897, Osmaniye’de ise 993 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Depremde zarar görenlerin tetanoz aşısı olmasını tavsiye eden Koca, Nurdağı ve İslahiye'de şebeke suyunun içilmemesi gerektiğini belirtti. Koca ayrıca, "Devletimizin tüm kurumları büyük devlet ne demektir, bunun tarihi cevabını vermek için yarıştı" ifadelerini kullandı.

Bakan Koca'dan devlete tam not!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde yıkıma uğrayan kentlerden Osmamiye ve Gaziantep’te açıklamalarda bulundu.

Depremden zarar gören yurttaşları ziyaret eden Koca, devletin bütün imkanlarıyla yaraları sarmak üzere seferber olduğunu savunarak, “Eksiğimiz olabilir mi olabilir. Talebiniz olduğunda her türlü eksiği tamamlama noktasında yanınızdayız. Rabbim benzer felaketleri milletimize yaşatmasın" diye konuştu.

Koca, "Hafif yaralı olan depremzedeler tetanoz aşısı olmalıdır" dedi.

Daha sonra İslahiye Devlet Hastanesi’nde basın toplantısı düzenleyen Bakan Koca, Nurdağı Devlet Hastanesi’nin ağır hasarlı olduğunu belirtti.

Gaziantep’te 3 bin 897, Osmaniye’de ise 993 kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden Koca’nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

25 BİN 276 KİŞİ TABURCU OLDU

“Bugün Osmaniye, Nurdağı ve Islahiye’de çalışmaları yerinde inceledik. 6 Şubat ve sonrasında birbirini izleyen depremler sebebiyle İslahiye’de 1.347, Nurdağı’nda 2.170 vatandaşımız hayatını kaybetti. Gaziantep genelinde can kayıplarımız 3.897’ye ulaştı. Osmaniye’de 993 hayat kaybettik.

Her şeyden önce sağlık profesyonel sayısı 11 bin 400'e kadar ulaştı. Bugünlerin iyi haberlerinden biri olarak depremden etkilenen 25 bin 276 kişi taburcu oldu. Depremde 256 hastamızın tedavisi serviste devam etmektedir. Cerrahi müdahale yapılan depremzede sayısı ise bin 994'tür.

Acil başvuru sayısı 177 bin 311. Tüm birimlere yapılan başvurusu ise 327 bin 956 olarak gerçekleşmiştir. Bugüne kadar 35 bin kutu ilaç dağıtılmıştır. Genişletilmiş bağışıklık kapsamında bebek ve aşılamalar normal takviminde devam etmektedir.

Yapılanlar gurur vesilesi olamaz. Bu bilgiler size sağlık hizmeti ihtiyacı açısından kendinizi tam bir huzur içerisinde hissetmeniz gerektiğidir. Daha 20 gün önce bir afet yaşamamıza rağmen Antep'teki servislerin yatak doluluk oranı %40, yoğun bakım yatak doluluk oranı %58'dir.

DEVLETE ÖVGÜYÜ İHMAL ETMEDİ

Bizler, savaşta, afetler karşısında, gücünü birleştirmiş, şartlara teslim olmamış bir büyük milletiz. Biliyor ve inanıyoruz: Bugünlerin üstesinden geleceğiz. Deprem 11 ilimizde 13,5 Milyon insanımızı o şiddetiyle bir anda etkiledi, fakat aynı anda 70 ilimizde bütün insanlık duygularını da harekete geçirdi.

Deprem toprakta yarılmalar meydana getirdi ama diğer 70 ilimizi alıp, 11 afet şehrine adeta komşu yaptı. Devletimizin tüm kurumları büyük devlet ne demektir, bunun tarihi cevabını vermek için yarıştı. Bu böyle devam edecek. Müsterih olalım. Her yeni günün akşamında acımız daha çok teselli bulmuş, darlığın yerini varlık almış olacak.

NURDAĞI VE İSLAHİYE İÇİN SU UYARISI

Depreme bağlı sebeplerle tedavi altına alınan Gaziantepli hastalarımızdan 25 bin 276'sı taburcu olmuştur.

736 su örneği alınmış , 512'si su örneği sağlık açısından uygun bulunmuş, 103 su örneği sağlık açısından uygun bulunmamıştır.

Nurdağı ve İslahiye'de şebeke suyu içme suyu olarak kullanılmamalıdır."