Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM'de bütçe görüşmelerinde açıklama yaptı. Yeni düzenlemelerin hayata geçirileceğini açıklayan Bakan Koca, “Hatamız var mı, elbette var. Eksiğimiz de var kusurumuz da var. Ancak sizi temin ederim, kasıtlı hatamız yok” dedi.

Bakan Koca: Eksiğimiz ve kusurumuz var ama kasıtlı hata yok
Kaynak: Depophotos

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bakanlığının 2023 yılı bütçesine dair Meclis Genel Kurulu’nda konuştu.

Sağlık Bakanı olarak tek gündeminin sağlık olduğunu belirten Bakan Koca, "Hepiniz takdir edersiniz ki sağlık politik güncel konulara malzeme edilemeyecek kadar hassas ve hepimizin selameti için gereklidir. Bakanlığımızın tüm faaliyetlerini yürütürken beyaz önlüğü üzerimde hissederek hareket ediyorum" dedi.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle;

ECZANELERDEKİ İLAÇ SIKINTISI

"Piyasada eksikliği hissedilen ilaçlar olduğunu inkar etmek gibi bir düşüncem yok. Ancak gerek ilaç etken maddelerinin tedariki ile ilgili küresel arz sorunu, gerekse kur farkı kaynaklı fiyatlama problemi var. Çözümümüz var. Hastalarımızı ilaçsız barakmayız, ilaç arayan bulacak. Müsterih olun.

85 ÜŞTÜ HASTALAR TEK HEKİM TARAFINDAN TAKİP EDİLECEK

85 yaşından büyüklerimizin her birini bir hekim arkadaşımıza emanet etmek istiyoruz. Yeni düzenleme ile büyükler sağlık hizmeti alırken tek bir hekim tarafından takip edilecekler. Hazırlıklarımızı yaptık, yakında ilan edeceğiz.

SAHTE DOKTOR

Gündeme gelen müstakil örnek tüm bir sağlık teşkilatını lekelememeli. Hiçbir densizin önlüğümüzün beyazına leke sürmesine müsaade etmeyiz.

BEYAZ REFORM

Yaklaşık 6 bin hekim kamuoyuna dönüş yaptı. Hedefimiz sorunsuz ve sürdürülebilir bir sağlık sistemine sahip olmaktır. Tüm teşkilatımın tek gündemi ve gayreti budur. Eksiğimiz de kusurumuz da var. Ancak sizi temin ederim kasıtlı hatamız yok. Bu sebeple bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her yapıcı eleştiriyi iyi niyetle kabul ediyorum. Hakaret içermeyen her ikazı dostça kabul ediyorum. Sağlık Bakanlığı olarak vatandaşımız için şefkatli, insani ve sürdürebilir bir sağlık hizmeti sunmak. Kalıcı ve sürdürebilir hizmetler üretmeye gayret ediyoruz. Ortak akla müracaat etmeden adım atmamaya özen gösteriyoruz. Bu bütçe sağlıklı yaşam hakkının bütçesidir.

KORONAVİRÜS

Kovidi artık pek anmıyorsak bunun sebebi sağlık sisteminin Kovid-19 sebebiyle sarsılmamış olmamasıdır. Dünyanın sınıfta kaldığı küresel salgın günlerinde ne kadar güçlü sağlık sistemimiz olduğunu gördünüz.

MHRS RANDEVULARI

Çözeceğiz, kimsenin endişesi olmasın. Sadece uzman hekim günlük ortalama randevu sayımız yaklaşık 1 milyondur. MHRS üzerinden alınan randevu sayısı 200 milyon. Salgından öncesine kıyasla yüzde 40 artmış durumda. Geçen 5 yılda sağlık hizmetlerinin yüzde 87'si kamu kurumlarımızda verilmiştir.

SMA HASTALARI

Ben çocuk hekimiyim. Tedavi ettiğimiz her evladın yüzündeki tebessümün kıymetini çok iyi bilirim. SMA hastalığı maalesef tedavisi güç bir hastalıktır. Güncel teknoloji bebek sahibi olmadan önce tespit edebilmektir. Evlenmek isteyen çiftlere SMA taraması yapılıyor. Alternatif yöntemlerle sağlıklı bebek sahip olmak mümkün oluyor. Her yeni doğana SMA taraması yapıyoruz. Dünyada hem evlilik öncesi hem yeni doğan taraması yapan tek ülkeyiz. Tedavisine erkenden başlamak çocuğumuzu kurtarabilir.

Kamuoyunun gündemindeki bir diğer konu da gen tedavisi olarak bilinen yeni bir uygulama. Bilimsel çalışmaları takip ediyoruz. Bu tedaviyi de programa almaktan çekinmeyiz. Lütfen bu konuyu bilimsel çerçevede ele alalım bırakalım bilim insanları karar versinler.

YENİ DÜZENLEMELER

Toplum sağlığı için yeni projelerimizden biri aile diş hekimliği uygulamasıdır. 3 ilimizde başlamış durumda. Bağımlılıkla mücadele artık tüm toplumların gündemi. Yeni kuracağımız bağımlılıkla mücadele projemiz hayata geçiyor, 10 ilde başlıyoruz. Büyüklerimiz için yeni program başlatıyoruz. 85 yaşından büyüklerimiz için her birini bir hekim arkadaşımıza emanet etmek istiyoruz. Yeni düzenlememizle büyüklerimiz artık sağlık hizmeti alırken tek bir hekim tarafından yakından takip edip yönlendirilecekler. Bu konuda hazırlıklarımızı yaptık, yakında ilan edeceğiz.

ATAMA AÇIKLAMASI

İlan ettiğimiz 85 bin personelin 42 bin 500'ünün atamasını şimdi yapıyoruz. Diğer yarısını peşinden hemen alacağız. Hekimlerimizin iş yükünü azaltıp verimliliğini artırmayı hedefliyoruz. 27 bin sözleşmeli hekimle yılbaşından itibaren sözleşmeler yapılacak.

Piyasada eksikliği hissedilen ilaçlar olduğunu inkâr etmek gibi bir düşüncem yok. Ancak gerek ilaç etken maddelerinin tedariki ile ilgili küresel arz sorunu, gerekse kur farkı kaynaklı fiyatlama problemi var. Bir başka sorun da kur güncellemesinin dönemsel olarak yılda bir kez, Şubat ayında gerçekleşmesidir. Bu tarih yaklaştıkça stok sorunları baş göstermektedir. Sorunun farkındayız ve çözümümüz var. Müsterih olunuz."