Hatay'da Samandağ Sahra Hastanesi'nde açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "İstanbul'da 2 üniversite hastanemiz için adım atıyoruz. Çapa'nın mevcut yerleşkesindeki inşaatlar hızla bitirilecek. Beylikdüzü Devlet Hastanesi'yle Eyüp Devlet Hastanesi, İstanbul Tıp Fakültesi'nin kullanımına açılacaktır. Samatya olarak bilinen İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'yle Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi açılacaktır" açıklaması yaptı.

Bakan Koca İstanbul'daki 2 üniversite hastanesi için alınan kararı duyurdu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Samandağ sahra hastanesi önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Hatay'da şebeke suyunun durumu, deprem bölgesinin halk sağlığı açısından değerlendirilmesi, bölgede görevli sağlık personeli, verilen sağlık hizmetleri, 75 yaş üstü kişiler ile depremzede çocuklara yönelik çalışmalar ve İstanbul'daki iki üniversite hastanesi için alınan kararları paylaştı.

AA'nın haberine göre, Hatay'da şebeke suyunun içme suyu olarak kullanılmasının riskli olduğunu hatırlatan Koca, "Şebeke suyundan, farklı noktalarda örnekler almaya devam ediyor; mikrobiyolojik, bakteriyolojik ve kimyasal analizleri sürdürüyoruz. Bu ısrarlı analizlerin sebebi, durum normalmiş gibi görülse bile, bu gibi şartlarda, olagelen artçı depremlerin şebeke suyunu tehlikeli hale getirmesi ihtimalidir. Kaldı ki, halen alınan numunelerin bir kısmında analiz sonuçları, şebeke suyunun içilmemesi gerektiğini göstermektedir. Şebeke suyu sadece temizlik gibi genel amaçlar için kullanılabilir." bilgisini verdi.

"SALGIN İŞARETİ OLABİLECEK BİLİMSEL VERİ YOK"

"Şu an salgın anlamına gelebilecek, bir salgının işareti olabilecek bilimsel bir veri söz konusu değil. Bu durumu korumamız, temiz içme suyu ve gıda temizliği ile ortam temizliği gibi, her biri taviz verilemeyecek faktörlere bağlıdı" diyen Koca, on binlerce insan içinde 10'la, 20'yle ifade edilen ishal gibi bazı vakaların özel anlam ifade etmeyen, deprem bölgesi dışında da görülen enfeksiyon tablosundan farkı olmayan durumlar olduğunu kaydetti.

İSTANBUL'DA BİNALARI SORUNLU İKİ ÜNİVERSİTE HASTANESİNİN DURUMU

Sağlık Bakanı Koca, açıklamasında İstanbul'daki iki üniversite hastanesiyle ilgili alınan kararları da paylaştı.

Depremin herkes için uyarıcı olduğunu, toplum olarak ellerinde yeni bir "acil işler listesi"nin bulunduğunu aktaran Koca, afet durumunda ihtiyacın artacağı sağlık kurumları için ülke genelinde harekete geçtiklerini, bu kapsamda İstanbul'da binaları sorunlu iki üniversite hastanesi için adım attıklarını bildirdi.

Bakan Koca, şunları kaydetti:

"İstanbul Tıp Fakültesi'nin, yaygın adıyla Çapa'nın mevcut yerleşkesindeki inşaatlar hızla bitirilecek. Çapa'nın Hasdal Kampüsü inşaatı hızlandırılıp faaliyete geçirilecek. Beylikdüzü Devlet Hastanesi ile Eyüp Devlet Hastanesi, kendi hizmet binalarına kavuşana kadar Çapa yani İstanbul Tıp Fakültesinin kullanımına açılacaktır. Cerrahpaşa Tıp Fakültemizin ise hemen bitişiğinde olan Samatya olarak bilinen İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi kullanıma açılacaktır. Cerrahpaşa'ya bağlı Haseki Kardiyoloji Enstitüsü ise Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hizmet imkanı bulacak."

ANTAKYA'DAKİ ÖZEL HASATENE İLE İLGİLİ GÖRÜNTÜLER

Sağlık Bakanı Koca, Antakya'daki özel bir hastane ile ilgili görüntülere ilişkin de "Konuşmama üzüntü içinde eklemek zorunda olduğum bir husus var. Antakya'daki bir özel hastane ile ilgili iddialar hepinizin malumu. Depremin sağlık camiamıza yaşattığı üzüntüleri bir kat daha artırmıştır. Bu ve benzeri iddialar ile ilgili gerekli soruşturmaları başlatmış bulunuyoruz." ifadelerini kullandı.