Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin'de Covid-19 vakalarının ilk görüldüğü Vuhan şehri ile İstanbul'u kıyasladı ve "İstanbul, Türkiye'nin Vuhan'ı oldu, kontrol altına aldık" ifadelerini kullandı

Bakan Koca: İstanbul Türkiye'nin Vuhan'ı oldu

Türkiye, yeni tip koronavirüs salgınını kontrol edebilir düzeye getirirken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, süreçle ilgili gelişmeleri değerlendirdi.

Sabah gazetesinden Okan Müderrisoğlu'nun haberine göre Koca, Çin'de Kovid-19 vakalarının ilk görüldüğü Vuhan şehri ile İstanbul'u kıyasladı ve şu değerlendirmeleri yaptı:

Çin'de Kovid19 vakalarının ilk görüldüğü Vuhan şehri ile İstanbul'u kıyaslayan Bakan Koca, "Türkiye'nin Vuhan'ı, İstanbul oldu. Hatta İstanbul, Vuhan'a göre daha iç içe bir kent. Salgını İstanbul'da kontrol altına aldık. 3'er uzmandan oluşan ekiplerimiz 1300 araçla tüm İstanbul'u bulaşı zincirini tespit için dolaştı. Tıbbi dedektif gibi iz sürdü. Bu yöntemi uygulamasaydık İstanbul'da salgını kontrol altına almamız çok zor olurdu. Neden? Çünkü ilk gelen hastalar solunum desteğine ihtiyaç duyacak halde idi. Bulaşı zinciri belirlendikçe hastalar erken tanı ile tedaviye alındı ve süreç yönetilebilir düzeyde gelişti" şeklinde konuştu.

Açıklamasının devamında Ramazan ayında toplumsal hareketliliğin kontrol edilmesinin salgınla mücadelede kritik eşik olduğunu vurgu yapan Bakan Koca, "Ramazan ayında da toplumsal hareketliliğin kontrol edilmesi salgınla mücadelemizde kritik bir eşik. Henüz vaka sayısının sınırlı olduğu illerin önümüzdeki dönemde yeni odaklar haline gelmemesi için sosyal izolasyon mutlak gereklilik. Toplum sağlığı için bayramda tokalaşma, kucaklaşma olmamasını arzu ediyoruz. İnşallah bu zorlu günleri geride bıraktığımızda çifte bayram yaşayacağız" dedi.

Plazma tedavisi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Koca, "Plazma tedavisinde olumlu sonuçlar alınıyor. Fakat bir mucize değil. Henüz nihai değerlendirme yapacak kadar veri birikmiş değil" ifadelerini kullandı.