Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2022 yılında 2 bin 239 uzman hekim ve bin 955 hekimin istifa ettiğini açıkladı.

Bakan Koca, istifa eden hekim sayısını açıkladı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2022 yılında istifa eden sağlık çalışanlarının bilgisini paylaştı.

Koca’nın görüşmelerde yaptığı sunumda yer alan bilgilere göre, 2022 yılında 2 bin 239 uzman hekim ve bin 955 hekimin istifa etti. Koca, “Sağlıkta Reform kapsamında almayı planladığımız 85 bin yeni çalışma arkadaşımızla, 115 bin ilave personel istihdamı sağlamış olacağız” dedi.

“ŞİDDET SUÇLARI KATALOG SUÇLAR KAPSAMINA ALINDI”

Sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunlara dikkat çeken Koca, “Süreç içinde kayba uğrayan özlük hakları, maruz kaldıkları şiddet olayları, onları gittikçe riskli hastalardan uzaklaştıran malpraktis davaları bu konuda harekete geçmeyi kaçınılmaz hale getirmişti. Sağlık ailemizle birlikte vatandaşlarımızın sağlığını güvence altına almak için yeni bir reform başlatmalıydık. Bu sayede sağlık çalışanlarımıza yönelik şiddet suçları, katalog suçlar kapsamına alındı. İyi hal indirimi kalktı” diyerek yüzde 50 oranında ceza artırımının geldiğini kaydetti.

“AYLIK NÖBET SAYILARI SINIRLANDI”

Nöbet sonrası izni zorunlu hale getirdiklerini belirten Koca, “İntörn hekimler ve diş hekimliği fakültesi son sınıf öğrencilerine yapılan ödemeler asgari ücret düzeyine çıkarıldı. Esas yükü çeken asistan hekimlerimizin aylık nöbet sayıları sınırlandı. Nöbet sonrası izin zorunlu hale getirilerek daha insani bir çalışma ortamı sağlandı. Bununla birlikte bazı branşlarımızda hekim artışına hala ihtiyacımız olduğunu ifade etmeliyim” dedi.

"SON 20 YILDA KAMU CARİ SAĞLIK HARCAMASINDA BELİRGİN BİR ARTIŞ OLMADI"

OECD verilerine göre sağlık personeli açığının devam ettiğini kaydeden Koca, “Başta hekimler olmak üzere sağlık personeli sayısında OECD ülkelerine kıyasla hızlı bir artış göstermemize karşın artan talepler karşısında açığımız hala sürmektedir. Hemşire ve ebe sayımızı daha yüksek bir hızla artırıyoruz; ancak hala OECD ortalamasının oldukça gerisindeyiz. Son 20 yılda kamu cari sağlık harcamasının oranı Amerika’da 2,5 kat, OECD’de neredeyse 1,5 kat artarken, sağlıktaki bütün gelişmelerle birlikte bizde belirgin bir artış olmamıştır. 2023 yılında Bakanlık yatırımlarının kamu içindeki artışına kendi imkanlarımızla inşa ettiğimiz şehir hastaneleri de dahildir” diye konuştu.

"ÖRNEK BİR KÜRESEL SALGIN YÖNETİMİ ORTAYA KOYDUK"

Koronavirüs döneminde ‘örnek’ bir küresel salgın yönetimi gerçekleştirdiklerini savunan Koca, “Ambulans uçaklarımızla kıtaları aşarak 185 hasta vatandaşımızı ülkemize getirdik. Birçok ülkenin aksine vatandaşlarımıza farklı teknolojiyle üretilen aşı alternatifleri sunduk. Kısa sürede kendi aşımız Türkovac’ı ürettik. Geriye dönüp birçok hususta özeleştiri yapabiliriz. Ancak baştan itibaren bilgiyi-bilimi rehber edinmemiz, güçlü sağlık alt yapımız, vatandaşlarımızın olağanüstü dayanışması ve tüm gücüyle seferber olup birlik halinde hareket eden sağlık çalışanlarımız sayesinde örnek bir küresel salgın yönetimi ortaya koyduğumuza inanıyorum” ifadelerine yer verdi.

“14 ŞEHİR HASTANESİ HİZMET VERİYOR”

Şu ana kadar genel bütçe kaynakları ile yapılan 6 şehir hastanesinin olduğunu ifade eden Koca, “Bu arada, 4 bin 50 yatak kapasiteli Türkiye’nin en büyük şehir hastanesini iki ay önce başkentlilerimizin hizmetine sunduk. Kamu-özel ortaklığı modeliyle tamamlanan 14 şehir hastanemiz bugün 22.675 yatak kapasitesiyle hizmet vermektedir. Aynı modelle inşaatı devam eden 4 hastanemizle birlikte 5.755 yatak daha ilave edilecektir. Şu ana kadar genel bütçe kaynakları ile yapılan 6 şehir hastanemiz 6.730 yatak kapasitesi ile hizmet sunmaktadır. Genel bütçe kaynaklarıyla 7 bin 450 yatak sayısına ulaşan 7 şehir hastanemizin yapımı devam etmektedir” şeklinde konuştu.

(ANKA)