Adana'da basın toplantısı düzenleyen Sağlık Bakanı, Türkiye'nin salgına karşı dünyada örneği az görülen bir halk sağlığı hizmeti gösterdiğini söyledi.

Bakan Koca: Salgına karşı dünyada az görülen halk sağlığı hizmeti gösterdik

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Adana’da İl Değerlendirme Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu. Gerçek vaka sayıları henüz açıklanmamışken Türkiye'nin salgınla mücadelesine ilişkin konuşan Koca, "Filyasyon ekiplerimiz dünyaca tanınıyor, ülkelerin televizyonlarında hayranlıkla izlendiler. Bu ekipler o ülkelerin sokaklarında olsaydı durum ne olurdu? Covid-19 pozitiflerin sayısı görünenlerden kat kat fazla çıkardı. Koronavirüsle bizim gibi mücadele eden yok. Bu sözün arkasında sadece Sağlık Bakanlığı yok. Bu sözün arkasında DSÖ duruyor. Türkiye'yi dünyaya örnek gösteriyor" dedi.

Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

►Sağlık sistemi ifadesi mühendisçe soğuk görünebilir.

►Bu yıl toplamda hastanelerimizde 466 milyon muayene yapılmış, 7 milyon kişi yatarak tedavi görmüş.

►Türkiye salgına karşı dünyada örneği az görülen bir halk sağlığı hizmeti gösterdi. Salgından en az etkilenerek çıkmaya çalışan ülkelerden biriyiz. Eksiksiz bir mücadele hedefliyoruz. Yolu bu yöntemle kısaltıyoruz. Salgın döneminde tedaviyi sürdürmemiz sağlık sistemimizin gücünü gösterdi.

►Aşı çalışmalarında ülkemizin gösterdiği başarı virüse karşı kayıtsızlığa yol açmamalı. Bugünkü çalışmamızdan önce Adana Şehir Hastanesinde hastalarımızı ziyaret ettim. Adana Şehir Hastanesi'nde 62 Koronavirüs hastası var.

►Aşıda dünyadaki gelişmeler ve ülkemizin başarısı kayıtsızlığa yol açmamalı.

►Bin 187 yatan hastamız var Adana Şehir Hastanemizde. 62'si Koronavirüs yüzünden burada, maske ve mesafe kuralına uyun, kalabalık yerlere gitmeyin. Hastalık gelince akla Covid'in geldiği günleri geride bırakalım.

►Aşı çalışmalarında dünyadaki gelişme, ülkemizin gösterdiği başarı virüse karşı kayıtsızlığa yol açmamalı.

►Adana'da bir ay öncesine göre vaka sayısı yüzde 66 düştü. Yatak doluluk oranı yüzde 59, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 74, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 30.

►Mersin'de yatak doluluk oranı yüzde yüzde 49, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 65, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 19.

►Kahramanmaraş'ta yatak doluluk oranı yüzde 50, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 78, solunum cihazı doluluk oranı yüzde20.

►Hatay'da yatak doluluk oranı yüzde 51, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 77, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 37.

►Osmaniye'de yatak doluluk oranı yüzde 50, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 67, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 13.

►Kilis'te yatak doluluk oranı yüzde 49, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 71, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 33.

►Türkiye genelinde yatak doluluk oranı yüzde 46, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 31

►Filyasyon ekiplerimiz dünyaca tanınıyor, ülkelerin televizyonlarında hayranlıkla izlendiler. Bu ekipler o ülkelerin sokaklarında olsaydı durum ne olurdu? Covid-19 pozitiflerin sayısı görünenlerden kat kat fazla çıkardı. Koronavirüsle bizim gibi mücadele eden yok. Bu sözün arkasında sadece Sağlık Bakanlığı yok. Bu sözün arkasında DSÖ duruyor. Türkiye'yi dünyaya örnek gösteriyor.

SORU CEVAP

Aşı çalışmaları:Pazartesi ya da salı günü bin kişilik yerli aşı üretiminin dozu tamamlanmış olacak. Üretimden sonra denekler üzerinde çalışmalar başlayacak. İlk olarak 44 kişide denenecek. Deneklerin baştan 5 günlük karantinaya alınma süreci olacak. Bu süreç 2 haftalık bir zaman gerektirecek. 2 tane çalışmanın uygulamaları daha ön planda olacak. Önümüzdeki dönemde 2 ya da 3 aşıyla daha insan uygulamasına geçmiş olacağız.

►Aşı çalışmalarında, insanlar için 1000 kişilik dozun üretimine başlandı. Önümüzdeki hafta 1000 kişilik dozun üretimi tamamlanmış olacak.

►Bir aşıda iki hafta sonra ilk insanlı deneme yapılacak.

►Esas dalgayı Anadolu Eylül ayı itibarıyla yaşamış oldu.

►Semptomu olan, testi pozitifleri hasta olarak görüyoruz.

İlk vaka şubat ayında görüldü iddiası: Bize güvenin, makalede yanlışlıkla Şubat ayı yazılmış Mersin'de 22 Marttan önce testi pozitif çıkan yok. Politikacılar sağlık üzerinden siyaset yapmasın. Yeri gelince ideolojik muhalefet yapılabilir ama 83 milyon olarak bu mücadeleyi sürdürmek zorundayız.