Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Samsun İl Sağlık Müdürlüğü’nde düzenlenen basın toplantısında 6 ilde ve Türkiye genelinde hastane doluluk oranlarını açıkladı.

Bakan Koca 6 ilde ve Türkiye genelinde hastane doluluk oranlarını açıkladı

Sağlık Bakanı Koca, Samsun İl Sağlık Müdürlüğü’nde düzenlenen basın toplantısında konuştu. Koca burada yaptığı açıklamada, "Türkiye geneli için erişkin yatak doluluk oranı yüzde 51, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 33. Yani bu anlamda bir sorun olmadığını çok rahat söyleyebilirim" dedi.

Fahrettin Koca'nın açıklamasından satır başları şöyle:

►Bildiğiniz gibi son haftarda virüs yayılım gösterdi. Hastanelerde tedavi edilmesi gereken hasta sayımız endişe verici şekilde yükseldi. Ağır hasta sayımızda artış var ama testi pozitif çıkan hasta sayımız aynı şekilde artış göstermiyor.

►Aynı başarı her yerde aynı olmasa da ekiplerimiz ve kentlerin sakinleri tırmanışın düşüşe geçtiğini ispatlamıştır.

►Grip bildiğiniz gibi ateş, kas ve eklem ağrıları, kuru öksürük gibi belirtilerle ortaya çıkan bir hastalıktır. Koronanın da belirtileri aynıdır. Hasta şüphelisi bu sebeple artacaktır. Sebebi grip olan bazı şikayetlerele siz Covid-19 hastası olduğunuzu düşünebilirsiniz. Bu şikayetlerin yaygın görülmesi durumunda Covid-19 şüphelisi hastamız artacak. Özetle, karşımızda artık iki virüs var. Elimizde ikisini de yenecek üç tedbir bulunuyor; temizlik, maske, mesafe.

► Şiddet, maruz kalana fiziken zarar verir ama failini ruhen küçültür. Bu toplum sağlık çalışanına şiddet göstereni dışlar.

►Sizlere sağlık çalışanları adına ricade bulunuyorum. Bulaşıcı hastalıkları hafie almayın, Kovid 19’u hiç hafife almayın. 1 milyon 600 bin sağlık çalışanı salgınla mücadele ediyor. Omuzlarındaki yükü azaltın. Son günlerdeki şiddet olaylarıyla ilgili şunu söylemek istiyorum

►Aşıyla ilgili haberler dünyanın eline tutulmuş bir teselli değil, gerçektir. Tünelin ucundaki ışığı görerek salgın karanlığından birlikte çıkalım. Çok değil az yolumuz kaldı. Günlük test sayımız 110 binin üzerinde. Bu sayı, bizimle benzer şartlardaki bazı ülkelerin bir haftada yaptığı test sayısını aşıyor. Uyguladığımız tedavilerin isabeti yeni araştırmalarla belgeleniyor.

►Journal Inernal Medicine dergisinde yakında yayınlanan çalışma, kullandığımız klorokin ilacının hastanelerde tedavi edilen hastalardaki ölüm oranını yüzde 30 düşürdüğünü ispatladı.

►Yaşadığımız ve tekrarlanan şiddet olaylarıyla ilgili, şiddet karşısındakine zarar verir ama failini ruhen küçültür. İnancıma göre bu toplum sağlık çalışanına zarar vereni dışlar.

►Tünelin ucunu göründüğünü bilerek sıkı tedbirle salgından çıkalım. Çok değil az yolumuz kaldı. Bizlerin de görevlerini layıkıyla yerine getirmeye çalıştığımıza inanın.

►Günlük test sayımız 110 binin üzerinde, bu test sayısı bazı ülkelerin haftalık test sayısıdır.

►Gün boyunca Samsun, amasya, Çorum, Ordu ve Sinop'un hastalıkta geldiği noktayı gözden geçirdik. Samsun geçtiğimiz dönemde yükselişteydi, son bir haftada vaka sayısında yüzde 30'dan fazla düşüş sağlandı. Son bir haftada vaka sayılarında Amasya'da yüzde 40, Ordu'da yüzde 30 ; Çorum'da, Sinop'ta ve Tokat'ta yine yüzde 50 düşüş görüyoruz.

►6 ilimizde yeni aldığımız kararlarla mevcut imkanlarımızı takviye etmiş durumdayız.

►Doluluk oranlarımız şöyle:

♦Samsun'da erişkin yatak doluluk oranı yüzde 62, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 77, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 40.

♦Amasya'da erişkin yatak doluluk oranı yüzde 40, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 75, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 64. Mevcutlara ilave olarak 36 yoğun bakım ekliyoruz.

♦Çorum'da erişkin yatak doluluk oranı yüzde 47, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 60, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 41. Çorum'a 27 yoğun bakım yatağı ilave ediyoruz.

♦Ordu'da erişkin yatak doluluk oranı yüzde 38, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 69, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 40. 76 doğun bakım yatağı ilave ediyoruz.

♦Sinop'ta erişkin yatak doluluk oranı yüzde 43, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 71, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 59. Yoğun bakım ilavemiz 19 yatak.

♦Tokat'ta erişkin yatak doluluk oranı yüzde 43, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 70, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 36. 18 yeni yoğun bakım yatağı ilave ediyoruz.

►Aynı oranları Türkiye geneli için ise erişkin yatak doluluk oranı yüzde 51, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 33. Yani bu anlamda bir sorun olmadığını çok rahat söyleyebilirim.

SORU- CEVAP

ABD Büyükelçisi Satterfield'ın 'ilaç borcu' iddiası: Sayın Büyükelçinin yaptığı açıklamayı talihsiz buluyorum. Bu dönemde özellikle Maliye Bakanlığımız dahil olmak üzere üniversite hastanelerimiz ve bakanlığımızın bu anlamda ilaç ve tıbbi malzemeyle ilgili eskiden beri gelen ödeme sorununu çözmek üzerine bir yaklaşım içinde oldu. Bugüne kadar olan borçları bir takvime bağlayarak ödeme planı yapılması istendi. Bununla ilgili görüşmelere başlandı. İlaçla ilgili genel anlamda bir sorun olmadığını söylemek istiyorum. Bu süreçte ilgili firmalarla görüşüldüğü dönemlerde de ödeme planı yapılması istendiği dönemde sayın büyükelçinin bu şekilde açıklaması talihsiz olmuştur. Sömürge ülkelerindeki yaklaşımları hatırlatıyor. Türkiye'nin eski Türkiye olmadığını bilmelerini hatırlatmak istiyorum

Okulların açıklması: Vaka sayısında, eğitim alan öğrenciler açısından söylüyorum, herhangi bir atışın olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Türkiye genelinde 3-4 il dışında vaka sayılarında önemli oranda düşüş olduğunu ifade etmek istiyorum. Şu dönemde ayrıca vaka sayısının düşmekte olduğunu, şu anda önemli bir sorun yok. Önümüzdeki haftalarda bilim kurulu değerlendirme yaparak kademeli geçişle ilgili önerisini sunacaktır.

Yeni tedbirler alınacak mı? Özellikle şu dönemde ilave, daha sert tedbirler almak gibi bir yaklaşımımız olmadığını söyleyebilirim. Şu an aldığımız tedbirlerle vaka sayısının giderek düşmeye başladığını demin ifade etmiştim. Bu yer yer bazı illerimizde sorun olduğunda il kurullarımız bu kararları alabilme yetkisine sahip. Türkiye genelinde ilave, şu an alınan kararlar dışında, ilave bir yasak düşünülmüyor. Özellikle şu dönemde bizim tedbirlere uyumumuz son derece önemli. Önümüzdeki 1-2 ay içerisinde bir araya gelişlerin artmasıyla viral enfeksiyonların artabileceğini biliyoruz. O nedenle önümüzdeki aylar bulaşıcılığın azalabilmesinin en önemli önlemlerinden birisi mesafe ve maske olacak. Daha yaygın şekilde uygulamamız gerekiyor. İlave bir tedbir düşünülmüyor. İlave olarak HES kodunu biliyorsunuz, bizim bütün vakalarımız burada yer alıyor. Pozitif ve temaslıların hareketini engellemek, izolasyonlarını mutlaka sağlamak konusunda birçok alana girişte HES uygulaması yaygınlaşabilir, yaygınlaştırmak istiyoruz.