Erzurum'da basın açıklaması yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Eldeki bilgilere göre virüs bugüne denk en az 39 milyon kişiye bulaştı. Bunu unutmayın bu sayı en başta 1'di. 1 sayısı 39 milyona ulaştı" dedi.

Bakan Koca: Tüm ülkelerce 24 saatte tespit edilen vaka sayısı 429 bin

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, canlı yayında açıklamalarda bulundu. Koca, "İstanbul, Bursa, Kocaeli, Denizli, Kahramanmaraş'taki artış elbette bütün Türkiye için bir risk" ifadelerini kullandı.

Koca'nın açıklamasından satır başları şöyle:

Size şehir şehir yaptığımız ziyaretlerin 3 sebebini saydım. 4. sebebi salgına karşı alınması elzem tespitleri buraya gelerek size anlatma ihtiyacı duymamızdır. Önemli sebeplerden biri de maske mesafe ve temizlik kuralının yaygınlaşmasıdır. Yaza nispetle oldukça riski olan sonbahar aylarına girdik.

Önümüz kış. Artık vaktimizin çoğu kapalı alanlarda geçecek. Sonbahar ve Kış koronavirüs için fırsat ayları olacak. Koronavirüs bir de girip üzerinden yayılırsa salgınla mücadele etmek zorlaşır. Aynı tedbirlerle ikisinden de korunabilirsiniz. Tüm dünyada hayatı tanınmaz hale sokan salgın geçen yılın Aralık ayında başlamıştı.

Artık nerede başladığının anlamı yok. Eldeki bilgilere göre virüs bugüne denk en az 39 milyon kişiye bulaştı. Bunu unutmayın bu sayı en başta 1'di. 1 sayısı 39 milyona ulaştı

Tüm ülkelerce son 24 saatte tespit edilip bildirilen vaka sayısı 429 bin.

Tahminlere göre dünyadaki vaka sayısı 70 milyonu geçmiş durumda.

İş yerleri dikkat edilmesi gereken bir ortamdır. Herkes taşıyıcı gibi hareket etmeli, önlem almalıdır

İstanbul, Bursa, Kocaeli, Denizli, Kahramanmaraş'taki artış elbette bütün Türkiye için bir risk

Erzurum'da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 42, Türkiye ortalamasının oldukça altında.

Ardahan’da vaka sayılarında yarı yarıya azalma yaşandı. Ancak son 2 günde az da olsa artış var.

Kars'ta vaka sayısında geçen aya göre yüzde 25, Tunceli'de yüzde 40 azalma görüyoruz.

Yaklaşık 1 ay önce Türkiye genelinde yayılımcı bir durum vardı. 1 ay öncesine göre yayılımın önünü kestik

SORU-CEVAP

Yüz yüze eğitim: Yüz yüze eğitim ile ilgili açılan okullarda vaka sayısında bir artış olmadığını görüyoruz. Açılan sınıflarda açılmayanlara göre vaka düşüşü görüyoruz. Önümüzdeki dönemde yüz yüze eğitime geçmekten yanayız.

Aşı çalışmaları: Dünyada faz 3 aşamasına gelmiş 6 aşı var. Bu aşılardan 2 tanesi gönüllü insanımıza yapılmasına başlandı. Biri Pfeizer'in, öbürü Çin aşısı, bir de Rusya'da faz 3 aşamasına gelen aşı var. Bununla ilgili faz 3 aşısı Türkiye'de yapmak istediklerini, ama dosyada tam tamamlanmadığını gördüğümüz için, tamamlanırsa önümüzdeki haftalar başlanabileceğini ifade etmek istiyorum. Aşıların bölgesel ve insandan insana farklı etki gösterebileceği, bizim insanımızda aşının gösterdiği etkiyi görmek istediğimiz şartıyla izin verildi. En geç 1-1.5 ay içerisinde bu aşıların sonuçlarını bilebilmiş olacağız. Bu firmalarla yakın iş birliği içerisindeyiz. Koruyuculuğunu, bağışıklık durumunu görmüş ve tatmin olmuş olursak bu aşıları da temin ederek kullandırmayı düşünüyoruz.

- Bu yıl şu an faz 3 çalışması yapılan aşılardan eğer vatandaşımıza uygulananlardan bağışıklığı olumlu sonuçlanan olursa bu yıl içerisinde vatandaşımıza uygulama imkanımız olabilir. Muhtemelen aralık ayı olabilir. Öne çıkan başarılı olan çalışmaların önünü hızla açarak üretim safhasına getirmek istiyoruz. Bu aşılardan 4 tanesi mesafe almış durumda, 2 tanesi hayvan çalışması bitmiş durumda. Bir tanesinin de inaktif dediğimiz aşının da dolumu bitmiş oldu, yani üretimi ve dolumu da tamamlandı. Steril de çalışmaları uygulama öncesi steril olduğundan emin olmak gerekiyor. Dolayısıyla o safhadan geçmiş olması gerekiyor, 2 hafta gerekiyor. Bu arada gönüllülerin izolasyonu sağlanacak. Bu bittikten sonra gönüllülere uygulaması yapılmış, yani faz 1 çalışması başlamış olacak.

Vaka sayıları: Vatandaşımızı bilgilendirmediğimiz bir konuda Dünya Sağlık Örgütünü de bilgilendirmiyoruz.

Yeni kısıtlamalar olacak mı: Şu dönemde alınan tedbirlere ilave yeni bir tedbir düşünmüyoruz. Bu, hiç olmayacağı anlamına gelmez. Daha önce Gaziantep, Diyarbakır, Urfa, Batman'da 6 hafta önce ciddi yükselişler olmuştu. Bu yükselişlerin olduğu dönemde aldığımız tedbirlerle üzerimize düşen hassasiyeti göstermeye devam ediyoruz. Ücretsiz ilaç verme çabası içerisindeyiz. Böyle olduğu için zatürre oranları her geçen gün düşüyor. Bu, ilaç uygulamalarının sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Uygulanmamış olsaydı 5 kat daha fazla zatürre oranı çıkabilirdi. Vatandaşımız maske ve kalabalık ortamlara girmeme oranında hassasiyet gösterirse ilave tedbire gerek kalmaz. Herkes üzerine düşen sorumluluğun gereğini yaparsa sonuç alabileceğimizden eminiz. Artık virüsü tanıyoruz. Kış dönemine giridğimiz için viral enfeksiyonların daha da artacağını, influenzanın daha da artacağını biliyoruz. Güney Yarım Küre'de influenza neredeyse görülmeme noktasında. Maskenin, damlacık enfeksiyonuyla bulaşan bütün virüslerin üzerinde etkisi olduğunu belirten yayınlar var. Bunu söyleyerek aşının etkisini zayıflatmak istemiyorum. Ama etkili aşı çıkacak döneme kadar maskeyle birçok viral enfeksiyondan korunduğumuzu söylemek istiyorum. Herkes bu konuda hassasiyet gösterirse ilave tedbirler almadan bu dönemi atlatabiliriz. Avrupa'nın düştüğü duruma düşmeyiz.