Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Maymun çiçeği virüsü, Koronavirüsün seyri, MHRS randevu sorunu iddiaları ve grip aşısıyla ilgili olarak gündemde yer alan soruları yanıtladı.

Bakan Koca yanıtladı: Maymun çiçeği, koronavirüsün seyri, grip aşısı...
Fotoğraf: AA

Beştepe’de yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Maymun çiçeği, koronavirüsün seyri, grip aşısı, MHRS randevu sistemi gibi konulara ilişkin açıklama yaptı.

Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'ın haberine göre; "Beyaz reform" olarak nitelendirdiği ek ödemeye ilişkin de konuşan Koca, "'Hekim ve çalışan arkadaşlarımızın mutluluğu ile sorunların daha kolay çözüleceğine emin olun. Yurt dışına gidişler de azalacak. Kamuya geçişlerin daha fazla olduğunu hep birlikte göreceğiz. Kamuda çalışmanın avantajlı olduğunu herkes görecek. Çok yakında bunu göreceğiz. Bir iki aydan bahsediyorum. Bugünü de izleyin" dedi.

Bakan Koca Kabine toplantısı sonrası özetle şu mesajları verdi:

KORONAVİRÜSTE SON DURUM

"Koronavirüste dalga 3-4 hafta önce pik noktasına erişti. Günlük 60 bini geçen rakamları gördük, şu an on bin rakamlarına indi. Her geçen gün vaka sayılarının azaldığı, hastane yatış ve yoğun bakım yatışlarının da azaldığını görüyoruz. Önümüzdeki iki üç hafta içinde belirgin azalma bekliyoruz.

Tahminen kasım-aralık gibi yeniden bir çıkış olabilir. Mevsimsel gripten pek farklı seyretmeyecek. Aşıda hatırlatma dozları ihmal edilmemelidir. Özellikle hazırlık anlamında 65 yaşın üzerinde olan, ek hastalığı bulunan kişilerin hatırlatma dozlarını kasım aralık aylarından önce yaptırmalarını önemsiyoruz. COVID bitmedi, yakın zamam da tamamen de ortadan kalkmayacak. Ama artık nasıl mücadele edeceğimizi biliyoruz. Büyüklerimizin ve ek hastalığı olanların hastalık belirtisi olduğunda testlerini erken dönem de yaptırmalarını önemsiyoruz. Çünkü molnupiravir etken maddeli antiviral ilacın kullanımı gerekebilir.

'OKULLAR İÇİN ENDİŞE ETMEYİN'

Okullar açılınca temasın artmasıyla vaka sayılarında bir miktar artış olabilir. Okullar için endişe etmeyelim. Ancak çocuklarımız kurallara uymada yetişkinlerden daha iyi bir sınav verdi. Okullarda eğitimi aksatacak bir durum söz konusu olmayacak. (Grip aşısı) Aşı olmak isteyen herkese yetecek kadar aşı hazırlığı yapıldı. Grip aşısı olmak isteyen herkese yetecek kadar aşı var. Geçen yıllara nazaran en yüksek miktarda aşı var.

'11 MAYMUN ÇİÇEĞİ VAKASI VAR'

11 vaka sayısına ulaşıldı. Türkiye için korkulacak bir hastalık değil, ne pandemi ne endemi. Sorun olmayacak. Maymun çiçeği hastalığı aynı ortamda daha yakın, daha uzun süreli kalma ile bulaşan bir hastalık. Türkiye için ne pandemi ne de endemi olacağına asla inanmıyoruz.”