Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "vatandaşa ve doğaya zarar verecek hiçbir maddenin ülkeye girmesine, Türkiye'de üretilmesine izin vermediklerini" savunarak, "Çöp ithal etmiyoruz, hammadde ithal ediyoruz" dedi.

Bakan Kurum: Çöp ithal etmiyoruz, hammadde ithal ediyoruz

TBMM Genel Kurulunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ticaret ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlıklarının 2023 yılı bütçeleri kabul edildi.

Genel Kurulda, bütçe üzerindeki konuşmaların ardından soru-cevap işlemine geçildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kendisine yöneltilen "20 yılda 1 milyon 170 bin konut ürettiniz, 250 bin konutu nasıl yapacaksınız?" sorusuna, "20 yılda köprülerimizi, hastanelerimizi, sanayi tesislerimizi, okullarımızı, camilerimizi, millet bahçelerimizi nasıl yaptıysak 250 bin sosyal konutumuzu da aynı anlayışla Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğiyle yapacağız" karşılığını verdi.

Sahada 138 bin konutun yapımının sürdüğünü bildiren Kurum, şöyle konuştu:

"Bunu hep söylüyoruz ama anlatamıyoruz; bu, bir vizyon, ufuk meselesi ki bu vizyonu ve ufku sahaya vatandaşımızın, milletimizin lehine koyan bir irade var; AK Parti iradesi, Cumhurbaşkanımız var. Şu anda -ayda 8 milyar lira- TOKİ Başkanlığımız eliyle gerek afet konutlarımızı gerek sosyal konutlarımızı gerekse millet bahçelerimizi yapıyoruz, milletimize armağan ediyoruz. Kimsenin, hiçbir yüklenicinin TOKİ'den de alacağı yok. Gene aynı anlayışla vatandaşımıza söz verdiğimiz şekilde konutlarımızı yapacağız. Bu konutları yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar alabilir, bunun dışında kimse alamaz."

"ÇÖP İTHAL ETMİYORUZ"

"Vatandaşa ve doğaya zarar verecek hiçbir maddenin ülkeye girmesine, Türkiye'de üretilmesine izin vermediklerini" savunan Kurum, "Çöp ithal etmiyoruz, hammadde ithal ediyoruz. Bu yüzden Sıfır Atık Projesi önemli. Sıfır Atık ile geri kazanım oranımızı yüzde 35'lere çıkardık. Çok kısa zamanda daha da artıracağız. Dolayısıyla ithalatı bu oranda azaltacağız. Emekçi sokak toplayıcılarımız var, evlerine ekmek götürüyorlar. Onların alın teriyle topladıkları malzemeleri ham madde yapıyoruz ve bu ham maddelerle üretime katkı sağlıyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların tamamlamasından sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ticaret ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlıkları ile bağlı kurumların 2023 yılı bütçeleri kabul edildi.

TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, birleşimi yarın saat 11.00'de toplanmak üzere kapattı.