Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Brezilya gemisinin 900 ton asbestle İzmir Aliağa açıklarında sökülecek olmasına ilişkin iddialara yanıt verdi. Kurum, Brezilya’dan gelen ‘asbestli gemi’nin 9 ton asbest barındırdığını belirterek, kararın uluslararası kurallara göre alındığını söyledi.

Bakan Kurum’dan ‘asbestli gemi’ açıklaması
Fotoğraf: AA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Brezilya gemisinin 900 ton asbestle İzmir Aliağa açıklarında sökülecek olmasına ilişkin iddialara yanıt verdi. Bakan Kurum, "Gelen gemide söylendiği gibi 900 ton değil, 9 ton asbest var. Gemilerin bu tür işlemleri uluslararası kurallara bağlıdır. Yani siz öyle kafanıza göre alamazsınız. Gemi Türkiye’ye gelmeden önce uluslararası kontrolden geçiyor. Ve sonuç uygun çıktı." açıklamasını yaptı.

Hürriyet gazetesi yazarı Fatih Çekirge'ye konuşan Kurum, "Gemi uzun süre beklediği için iddialar üzerine biz uluslararası uzmanlara ayrıca incelettik. Basel Sözleşmesi’ne göre riskli bir durum tespit edilmedi. Böyle bir geminin sökümünü dünyada yalnız iki ülke yapabiliyor. Hindistan ve Türkiye’de Aliağa... Karar uluslararası hukuka göre alındı. AB Gemi Geri Dönüşüm Tüzüğü kapsamında uygun bulunarak tüm yükümlülükleri yerine getirdi. Gemi Türk karasularına girdiğinde ayrıca biz de kontrol edeceğiz. Ters bir durum olursa geri göndereceğiz...” ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum, “En son kontrolde normalden fazla asbest tespit edilirse?” sorusuna yanıtında ise “Vatandaşlarımız müsterih olsun. Çevreye aykırı, denizlerimize zarar verecek, insanlarımızı riske atacak hiçbir şeye izin vermeyiz. Bugüne kadar da vermedik” sözlerini öne sürdü.

Kurum, asbestli maddelerin nasıl taşınacağı ile ilgili soruya ise “Biliyorsunuz sıfır atık projemiz var. Bunu Türkiye çapında başarıyla yürüttük. Yine o doğrultuda, çıkartılan asbest uluslararası kurallara göre ambalajlanır. Havayla teması kesilir. Dünya standartlarına göre depolanır. Bunun bütün kontrolu bizde. Kimsenin kuşkusu olmasın. Sonuna kadar takipçisiyiz” ifadeleriyle yanıt verdi.