Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonla mücadelenin öncelikleri olduğunu belirtti. "Fiyat istikrarına büyük önem veriyor ve enflasyonla mücadeleye yönelik canla başla çalışıyoruz" diyen Nebati, "Nedensizce artan fiyatlara, stokçuluğa, fırsatçılığa izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bakan Nebati: Nedensizce artan fiyatlara izin vermeyeceğiz
Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yüksek enflasyona ilişkin, "Nedensizce artan fiyatlara, stokçuluğa, fırsatçılığa izin vermeyeceğiz. Enflasyonla mücadele timlerimiz sahada, görevlerini yapıyor" dedi.

Nebati, “Anadolu 500 Ödül Töreni"ne video konferans ile katıldı.

Gerek gıda ve emtia fiyatlarındaki küresel artışların gerek tedarik zincirindeki aksamaların etkisiyle tüm dünyanın önemli bir enflasyon sorunuyla karşı karşıya kaldığını belirten Nebati, ABD ve Avrupa’da son 40 yılın en yüksek enflasyon oranlarının yaşandığını söyledi.

"ENFLASYONLA MÜCADELE BİZİM ÖNCELİĞİMİZ"

Bakan Nebati, bu gelişmeleri yakinen takip ettiklerinin altını çizerek şöyle konuştu:

"Ülkemizde de enflasyonla mücadele bizim önceliğimizdir. Fiyat istikrarına büyük önem veriyor ve enflasyonla mücadeleye yönelik canla başla çalışıyoruz. Nedensizce artan fiyatlara, stokçuluğa, fırsatçılığa izin vermeyeceğiz. Enflasyonla mücadele timlerimiz sahada, görevlerini yapıyor. Fiyatları suni olarak şişirenlere tolerans göstermeyeceğiz. Enflasyonu devlet, millet ve iş dünyamızla iş birliği içinde hep beraber yeneceğiz. Bu çerçevede biz tüm kurumlarımızla, Fiyat İstikrarı ve Finansal İstikrar Komitelerimizle 7 gün 24 saat seferber olmuş durumdayız. Maalesef Türkiye’nin 80’ler ve 90’larda yaşadığı yüksek enflasyon geçmişi belli ki hafızalarda derin izler bırakmış. Bu yüzden, son dönemde yaşanan kimi artışlar beklentileri ve fiyatlama davranışlarını da orantısız bir şekilde bozuyor. Özellikle siz değerli iş insanlarımızın, yüksek enflasyona dair geçmişteki negatif hatıralarından sıyrılarak metanetinizi korumanız son derece önemlidir. Böylelikle enflasyon beklentilerinin fiyatlama davranışlarını bozmasına müsaade etmeyerek kronikleşen bir enflasyon sarmalına girmeden, güçlenerek yolumuza devam edebiliriz. Anadolu insanımızın bu basirete, feraset ve özveriye sahip olduğuna inancım tamdır. Bizler de bu süreçte gereken tüm adımları eksiksiz şekilde atmaya devam edeceğiz."

RESMİ ENFLASYON YÜZDE 70

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), son olarak açıkladığı nisan ayı verilerine göre, enflasyon yıllık bazda yüzde 69,97 olmuştu.

Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu'na (ENAG) göre ise Nisan 2022'de enflasyon yüzde 8.68 olurken yıllık enflasyon yüzde 156,86'ya yükselmişti.