Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, eğitim emekçilerinin tepki gösterdiği, başöğretmen ve uzman öğretmenlerin belirli bir eğitimden sonra sınavla belirlenecek olmasına ilişkin olarak "Sınavsız kariyer olmaz. Türkiye’de her alanda kariyer sistemi, sınavla inşa ediliyor" dedi.

Bakan Özer'den 'öğretmenlere sınav' açıklaması: Sınavsız kariyer olmaz
Fotoğraf: AA

Öğretmenlik mesleğini kariyer basamaklarına ayıran sınav sistemini “Öğretmenler ne kadar yeterli, ölçmemiz gerekiyor” ifadeleriyle savunan Eğitim Bakanı Mahmut Özer, sınavın rencide edici olarak görülmesine 'tepki' gösterdi.

Eğitim emekçilerinin itirazlarına ve tepkilerine ilişkin Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'a açıklama yapan Bakan Özer, “Sınavsız kariyer olmaz. Türkiye’de her alanda kariyer sistemi, sınavla inşa ediliyor. Biz öğretmenlerimizin öğretmenlik yeterliliğini ölçmüyoruz ki. Bütün öğretmenlerimiz yeterlidir. Biz sadece alınan eğitimi değerlendiren bir sınav yapacağız. Nasıl yüksek lisans yaparken aldığınız dersin sınavına giriyorsanız bu da öyle" dedi.

Bu uygulamanın öğretmenleri yüksek lisans ve doktora yapmaya teşvik edeceğini düşünen Özer, yüksek lisans yapmış öğretmenlerin uzman öğretmenlik sınavından, doktora yapanların ise başöğretmenlik sınavından muaf olacaklarını hatırlattı ve şöyle devam etti:

“Öğretmenlerimiz, lisansüstü eğitim konusunda istekliler. Bu isteği kariyer sistemiyle birleştirmeye karar verdik. Önümüzdeki yıllarda öğretmenlerimizin yüksek lisans ve doktora eğitimlerine yoğun biçimde yöneleceklerine inanıyorum. Öğretmen güçlü olursa, eğitim sistemi güçlü olur."

Ahmet Hakan'ın "Bakan Mahmut Özer’le öğretmenler ve sınav konusunu konuştum" başlığıyla bugün yayımlanan yazısının ilgili kısmında şu ifadeler yer aldı:

"UZMAN ÖĞRETMEN: Bakan Özer’e “Başöğretmen, uzman öğretmen, sadece öğretmen... Bu sıfatlar, öğretmenler arasında sorunlara yol açmaz mı?” diye soruyorum. Bana verdiği bilgiye göre “uzman öğretmenlik” ve “başöğretmenlik” kavramı, 2006 yılından beri eğitim sistemi içinde zaten varmış. Türkiye’de şu anda 76 bini aşan uzman öğretmen mevcutmuş. 338 öğretmen de başöğretmen unvanını almış. Bakan Özer, “Şu ana kadar herhangi bir sorun çıkmış mı ki bundan sonra çıksın?” diyor.

SINAVSIZ OLMAZ MI: Başöğretmen ve uzman öğretmen, belirli bir eğitimden sonra sınavla belirlenecek. Peki hiç eğitim verilmese, hiç sınav yapılmasa ve “10 yılı dolduran uzman olur” ya da “15 yılı dolduran başöğretmen olur” dense... Olmaz mıydı? Bakan Özer, sınavın rencide edici olarak görülmesine şiddetle itiraz ediyor. “Sınavsız kariyer olmaz” diyor ve ekliyor: “Türkiye’de her alanda kariyer sistemi, sınavla inşa ediliyor.” En çok vurguladığı husus ise şu: “Biz öğretmenlerimizin öğretmenlik yeterliliğini ölçmüyoruz ki. Bütün öğretmenlerimiz yeterlidir. Biz sadece alınan eğitimi değerlendiren bir sınav yapacağız. Nasıl yüksek lisans yaparken aldığınız dersin sınavına giriyorsanız bu da öyle.”

***

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU NEDİR?

14 Şubat 2020'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Öğretmenlik Meslek Kanunu, eğitim ve öğretim hizmetlerini yürütmekle görevli öğretmenlerin atamaları ve mesleki gelişimlerini düzenliyor. 3600 ek göstergeyi de barındırıan Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmenlik mesleği, adaylık döneminden sonra; ‘öğretmen’, ‘uzman öğretmen’ ve ‘başöğretmen’ olarak üç kariyer basamağına ayrılıyor.