Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yokluğun ne demek olduğunu bildiklerini iddia ederken "Onu nasıl yok edeceğimizi de biliyoruz" iddiasında bulundu

Bakan Pakdemirli: Yokluğun ne demek olduğunu da onu nasıl yok edeceğimizi de biliyoruz!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Almanya'nın başkenti Berlin'de bu yıl 12'ncisi düzenlenen "Dünya Gıda ve Tarım Forumu"nun Tarım Bakanları Konferansı kapsamında düzenlenen "Tarımsal Kalkınma için Ticaret" konulu 4. ara oturumunda konuştu.

Pakdemirli, bugün dünya genelinde, yaklaşık 260 milyon göçmen, 71 milyonun üzerinde sığınmacı ve 25 milyon civarında mültecinin bulunduğunu hatırlattı.

Bu rakamların, açlık, kıtlık, iç savaşlar, terör saldırıları ve siyasi belirsizlikler gibi ekonomik problemler nedeniyle giderek yükseldiğini kaydeden Pakdemirli, "Türkiye, dünyadaki, göç ve mülteci akınlarının yükünü en ciddi anlamda çeken ülkelerden biridir. Şu anda, 3,7 milyonu Suriyeli olmak üzere 5 milyona yakın insana ev sahipliği yapmaktayız" dedi.

Muhammed Peygamber’in "Komşusu açken tok yatan, bizden değildir" hadisini hatırlatan Pakdemirli, bu yüzden, Türkiye'nin milli gelirine oranla insani yardımda bir numaralı ülke olduğunu söyledi. Pakdemirli, "İnsanların açlık çektiği bir dünya, kimse için güvenli değildir" dedi. Pakdemirli konuşmasına şöyle devam etti:

Açlık artma eğilimindedir ve açlık sorunu, çatışma bölgelerinde daha yaygın hale gelmiştir. Günümüz dünyasında ülkeler, mülteci sorununa coğrafi uzaklık penceresinden bakma lüksüne sahip değillerdir.

Pakdemirli, küresel gıda güvenliğinin artırılması için iş birliği çağrısında bulunarak şöyle devam etti: “Geldiğimiz Anadolu coğrafyası, hem açlık hem yoksulluk yaşamıştır. Anadolu insanının gıdası olmadığında, hayvanlarının da gıdası olmaz. Biz, yokluğun ne demek olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda, bunu nasıl yok edeceğimizi de biliyoruz. Bu yüzden, küresel gıda güvenliğini artırmak için, ülkeler arasında iş birliği yapmalı ve uzmanlık teatisi artırılmasına dikkat etmeliyiz. Az gelişmiş ülkeleri desteklemek önceliğimizdir. Bu, aynı zamanda, dünyanın geri kalanı için de bir önceliktir. Bu önceliği başarmak için ticaret mühim bir vasıtadır.”